Het Saxion Onderwijsmodel (SOM), het mobiliteitsbeleid, studentenwelzijn; de medezeggenschap op de hogeschool gaat over tal van onderwerpen. Medewerkers en studenten die over de koers van Saxion willen meepraten kunnen zich vanaf vandaag verkiesbaar stellen voor de centrale en decentrale raden. In de hallen van de hoofgebouwen zijn tot 15.30 uur de huidige leden van de centrale medezeggenschap aanwezig. SaxNow vraagt: welk heikel punt ga jij aankaarten de komende tijd?
Efficiënt werken
Docent Wytse Mensonides (BBT): “Mijn thema is efficiënt werken. Als docent is het moeilijk om een ruimte te vinden om even met een student te gaan zitten, of een overleg te hebben met collega’s. Heb je weleens geprobeerd een ruimte te reserveren via mijnsaxion? Dat werkt dus nauwelijks. Dus ben je soms lang op zoek naar een geschikte ruimte.”
Efficiënt werken (2)
Data-analist Erik Strijks (FSO): “Als een medewerker een goed idee heeft, moet het nog door tal van lagen en schijven. Daardoor gebeurt er ook heel veel niet, terwijl je dat wel zou willen. Dat is een cultuur-ding, denk ik. Neem die navigatie-app om gemakkelijk een lokaal te vinden: waarom is die er nog niet? Wytse Mensonides vult aan: “Saxion is nog best top-down georganiseerd. Dat zag je bijvoorbeeld ook bij het invoeren van het onderwijsmodel. Geef vooral ook opleidingen zelf het vertrouwen, in plaats van te veel sturing van bovenaf.”

CMR-lid (en kandidaatslid) Fokko Ponsen trakteert op koffie in de centrale hal in Deventer.
Studentenwelzijn
Naia Chamoun, tweedejaars IHRM: “Als student met een internationale achtergrond, ik kom uit Amerika en mijn ouders uit Syrië, zet ik met in voor studentenwelzijn. Zowel voor Nederlandse als internationale studenten. Echt een heikel punt heb ik niet, ik luister vooral en probeer waar ik kan invloed uit te oefenen. Bijvoorbeeld toen we vorig jaar hoorden dat er huisvestingsproblemen bij internationale studenten waren, daar zet ik me dan voor in.”
Studentparticipatie
Milan Wolf, tweedejaars bestuurskunde: “Ik ga er vanuit dat de begroting wel een hot topic blijft, en het mobiliteitsbeleid en werkdrukbeleid. En SOM; we zitten nu in een andere fase. Het plan is dan wel gereset, maar de vraag is hoe dat wordt ingevuld. Hoe wordt de medezeggenschap daarin meegenomen? En de ervaringen van docenten en studenten?
Zelf vind ik de studentparticipatie een heel belangrijk thema. In de medezeggenschapsorganen zien we een leegloop aan studenten. Studenten werken dan in een fabriek, of bijvoorbeeld bij Albert Heijn, terwijl hier op Saxion een goede plek is waar je een bijdrage kunt leveren. Daar wil ik zeker werk van maken.”
Zichtbaarheid
Docent Fokko Ponsen (AMA): “Een eerste punt is de zichtbaarheid van de medezeggenschapsorganen. Ik vind het raar dat die geen plek hebben op mijnsaxion, bijvoorbeeld een tegel, net als youforce en bison. Wat ik zelf inhoudelijk al vanaf mijn aanstelling in 2013 bij Saxion interessant vindt, zijn twee dingen: de docent-student-verhoudingen en de docent-ondersteunend-personeel-ratio. Bij Saxion staat de student op één; daar horen afspraken bij. Als je dat ambieert, dan moet je ook zorgen dat daar voldoende personeel voor is, zodat je je beloftes kunt waarmaken. Qua ondersteunend personeel is het denk ik belangrijk om wildgroei te voorkomen, zodat niet op het primaire proces wordt beknibbeld.”
Hoe is inspraak op Saxion geregeld?
Waar stemt Saxion straks eigenlijk voor?
Dankzij medezeggenschap hebben studenten en medewerkers het recht om mee te praten en beslissen tijdens de besluitvorming bij Saxion. Saxion kent naast de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) ook een Dienstenraad (DR) en verschillende Academieraden (AR). Elke twee jaar vinden verkiezingen plaats op Saxion. Vanaf deze week kunnen mensen zich kandidaat kunnen stellen voor één van de inspraakorganen.
Centrale Medezeggenschapsraad (CMR)
De CMR bestaat uit vierentwintig gekozen leden; twaalf medewerkers en twaalf studenten. Zij mogen over alles bij Saxion hun mening geven. De CMR kan voorstellen indienen bij het college van bestuur. Daarnaast heeft de raad ook instemmings- of adviesrecht op beleidsplannen.
Dienstenraad (DR)
De DR bestaat uit zes tot tien medewerkers van de verschillende diensten. Het is de medezeggenschapsraad van de diensten, de servicecentra en de bureaus van Saxion. De DR richt zich op de belangen, doelstellingen en verdere ontwikkeling van de diensten.
Academieraad (AR)
Een Academieraad bestaat uit studenten en medewerkers. Hoe meer studenten een academie heeft, hoe meer leden er in de Academieraad zitten. Hun aantal varieert van zes tot tien personen. De Academieraad doet hetzelfde als de CMR, maar dan op het niveau van de academies.
Opleidingscommissies (OC)
Iedere opleiding heeft een Opleidingscommissie, soms hebben (maximaal drie) opleidingen een gezamenlijke OC. Die bestaat uit zes leden: drie studenten en drie medewerkers. De OLC bewaakt, adviseert, bevordert en waarborgt de kwaliteit van het onderwijs. Op de OLC wordt nu niet gestemd.
Belangrijke data
Het tijdpad van de verkiezingen
- 10 oktober: controle kiesregister
- 24 oktober: kandidaatstelling
- 14 november: benoemingen bij acclamatie | Daar waar minder kandidaten of een gelijk aantal kandidaten als zetels zijn, worden kandidaten automatisch (bij acclamatie) benoemd voor de raad. Bij deze raden vindt dus geen verkiezing plaats
- 28 november-2 december (17.00 uur): medezeggenschapsverkiezingen
- 5 december: Verkiezingsuitslagen
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.