tingey-injury-law-firm-yCdPU73kGSc-unsplash.jpg

Student HBO-ICT maakte zich geen zorgen meer na gesprek met SLB’er, toch volgde een negatief BSA

Hoe kunnen twee mensen zo’n volledige andere interpretatie van een gesprek hebben? Die vraag hangt nog steeds in de lucht na een openbare zitting van het College van beroep voor de examens (COBEX) van gisteren, waarin een student HBO-ICT zijn negatieve bindende studieadvies aanvocht. Zijn SLB’er en hij hebben een compleet andere lezing van een gesprek dat eind juni plaatsvond.

De student, die in een maatwerktraject zit, krijgt op 30 juni telefoon van zijn SLB’er. Volgens hem met een ontzettend blijde boodschap: er komt geen negatief studie-advies, hij hoeft een herkansing die hij moet doen om dat negatieve BSA te voorkomen dus niet te doen, en als er nog post komt waarin staat dat hij een negatief studie-advies krijgt, dan kan hij die negeren.

Enigszins verbaasd is hij, de student, maar vooral ontzettend opgelucht. Hij appt gelijk een klasgenoot, loopt naar zijn collega’s en brengt zijn ouders op de hoogte. Hij had namelijk wekenlang doorgehaald, vertelt hij, ietwat zenuwachtig aan het COBEX, om alsnog zoveel mogelijk studiepunten te halen. Dat betaalde zich uit; achten haalde hij, slechts één vak moest hij nog halen. Daar had hij op 27 juni een eerste poging voor ingeleverd, maar die was nog niet op orde. “Ik maakte me op om een geweldige herkansing neer te zetten.”

Zonneklaar

Tot er drie dagen later dat telefoontje is van zijn SLB’er, waaruit hij opmaakt dat er geen negatief BSA ligt, en hij dat éne vak niet hoeft te halen. “Dat heb ik nog expliciet aan hem gevraagd; hoef ik dit vak niet te halen?” Het advies van de SLB’er is om het vak nog wel te halen, maar voor de student HBO-ICT is de strekking van het gesprek zonneklaar: “Het stond vast dat ik door mocht gaan met studeren.”

Met dat gesprek in het achterhoofd negeert hij een brief van 18 juli, waarin staat dat hij een negatief BSA-advies krijgt. Er was wel paniek, zegt hij, maar dan herinnert hij zich het gesprek, waarin de SLB’er volgens hem gezegd heeft dat hij die communicatie kan negeren. Hij hervat zijn werk voor de herkansing, maar dat is nog niet af op 29 augustus, als er een tweede inlevermogelijkheid is. Daarbij spelen volgens zijn vrienden, die hij heeft meegenomen, ook persoonlijke omstandigheden een rol. Ze vinden dat hun vriend die klein maakt, maar door die omstandigheden is het volgens hen moeilijk voor hem om zich te concentreren.

Belprotocol

Tegenover het verhaal van de student staat het verhaal van zijn SLB’er, blijkt uit het verweer van Willem Zeijl, die namens de academie ACT het woord doet. Het verhaal strookt ook niet met het belprotocol, tekent die aan. De academie heeft volgens hem namelijk een belprotocol, met regels voor wat en wel en niet gezegd mag worden in zo’n gesprek over het bindend studieadvies. “Het laatste punt is; zeg nooit iets toe, want je belt alleen de studenten met een negatief advies.”

Volgens Zeijl is er uitgebreid gesproken met de betreffende SLB’er. Die heeft een totaal andere lezing; dit is nooit toegezegd. Hij baalt van het verschil in interpretatie van het gesprek. Zeijl: “Hij zegt: ik voer vele gesprekken. Ik snap niet hoe de student de interpretatie kan hebben gehad dat hij ‘in the clear’ was.” Ook de SLB’er heeft volgens hem geen verklaring voor hoe de interpretatie van dat gesprek zo verschillend kan zijn.

Redelijkheid

Het laatste woord in de zaak is aan een goede vriend van de student. Die geeft aan dat de intenties van zijn vriend om door te studeren en zijn capaciteiten (‘gezien de goede cijfers’) volgens hem buiten kijf staan. Door het betreffende gesprek met de SLB’er is volgens hem een enorm misverstand ontstaan, de student is daardoor van mening dat hij door kon, de SLB’er en de instelling niet. De belangenafweging die daarover nu moet worden gemaakt, daarvan hoopt hij dat die in het voordeel van zijn vriend valt. “Want voor hem voelt dit nu in strijd met de redelijkheid.” Het COBEX doet binnen tien werkdagen in de zaak.

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

CELZ230419-4894.jpg

Column: Betrokken burger

Het was me haast ontschoten, maar van 27 november t/m 1 december was het de week van de duurzaamheid. Studenten van het Honours Programma Health Care & Social Work hadden een stand om de write for rights actie van Amnesty International onder de aandacht te brengen - ja, schrijven loont daadwerkelijk.

Pascal Heynen Afscheidsinterview (11).jpg

Afscheidsinterview Pascal Heynen: Geen onderdeel van het meubilair, wel bijna een tatoeage

Nooit, nee nooit, zou Pascal Heynen zijn pensioen halen op Saxion, sprak hij meer dan 21 jaar geleden al uit. Dat doet hij dus ook niet. Toch voelt de directeur van de Academie Gezondheidszorg zich inmiddels zo verbonden met de hogeschool, dat hij bijna een Saxion-tatoeage had gehad, al zag collegevoorzitter Anka Mulder dat niet zitten. Een eerlijk afscheidsinterview over vriend en vijand, crisis of geen crisis, maar ook over loslaten. “Ik zie enorm op tegen het laatste moment hier. Daar slaap ik nu al slecht van.”

bao-menglong--FhoJYnw-cg-unsplash.jpg

Saxion worstelt met studiereizen per vliegtuig: "Tijd om doelen te bepalen"

De jaarlijkse Creative Business-studiereis naar New York, met het vliegtuig, zou stoppen vanwege duurzaamheidsoverwegingen. Maar dat is teruggedraaid op aandringen van studenten en docenten, die juist graag die reis maken en daar waarde in zien. Op meer plekken binnen Saxion wordt geworsteld met vliegen voor de studie. Nieuwe richtlijnen moeten daarbij helpen: regisseur duurzaamheid Wenda Hans wil dat deze reizen in het duurzame beleid van 2025 - 2028 worden opgenomen. “Het is tijd om doelen te bepalen.”