Steeds meer hogescholen en universiteiten kiezen voor volledig vegetarisch tijdens de INTRO-periode. Saxion doet niet mee aan die trend. “Wel zorgen we dat deelnemers altijd een vleesloze keus hebben”, zegt INTRO-projectcoördinator Caroline de Graaf. Hoewel de organisatie graag voor biologisch eten zou kiezen, is dat volgens De Graaf niet mogelijk. “Het budget laat het niet toe.”
Meer of zelfs volledig vegetarisch aanbod tijdens de introductiedagen, je ziet het steeds meer. De universiteiten van Delft, Leiden en Wageningen boden dit jaar enkel vegetarisch eten aan, Groningen kende een ‘meatless monday’ en de Universiteit Twente kiest voor een vleesloze lunch tijdens de Kick-In. In alle studentensteden is er de keuze voor vegetarisch of zelfs veganistisch. De intro van Saxion is daar geen uitzondering op, maar op Saxion is ook altijd vlees verkrijgbaar.
Ook De Graaf ziet de landelijke ontwikkeling naar meer vegetarisch en biologisch aanbod. “Dat is waarschijnlijk de volgende stap”, zegt ze. Maar ze ziet ook dat de lokale partijen waarmee Saxion samenwerkt, nog wat achterlopen bij aanbieders uit het westen van het land. Een andere overweging is dat de student de klant is, zoals De Graaf het omschrijft. En niet iedereen zal gediend zijn van een volledig vegetarisch aanbod, denkt ze.
Niet haalbaar
De doorslaggevende reden om bij het vleesaanbod niet voor biologisch te kiezen, zit ‘m in het geld. Uit de offertes die de organisatie opvroeg bij leveranciers, blijft dat een meer duurzaam en biologisch aanbod dit jaar niet haalbaar was. Dat aanbod is immers duurder, en volgens De Graaf is het budget voor de INTRO niet toereikend.
Volgens haar houdt Saxion rekening houdt met de specifieke wensen van de deelnemers van de INTRO. Die kunnen vooraf aangegeven worden op het deelnameformulier. “Bij bijvoorbeeld het Foodtruckfestival op dinsdag kun je de gezonde keuze maken en ook vegetarisch eten. We kiezen er bewust voor om geen grote patatkraam neer te zetten”, aldus De Graaf. “We vinden de gezondheid van iedereen die meedoet aan de INTRO heel belangrijk. Daar past een gezond aanbod bij.”
Recycle-munt
Saxion werkt dit jaar voor het eerst met een recycle-munt voor de drankjes, om zo plastic afval te voorkomen. Deelnemers aan de INTRO krijgen zo’n munt, die ze inwisselen voor een beker. Die beker kun je vervolgens weer inleveren en dan krijgt je een munt retour.
Dit is volgens Caroline de Graaf één voorbeeld van de duurzame maatregelen die Saxion dit jaar introduceert. Andere voorbeelden zijn herbruikbare bewegwijzering, het scheiden van afval en het verminderen van het papiergebruik. De Graaf: “En we hebben onze leveranciers gevraagd om zo weinig mogelijk plastic verpakkingen te gebruiken, door bijvoorbeeld producten aan te leveren in kratten.”
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.