fab

Medezeggenschap stemt in met financiële plannen voor komend jaar, maar geeft wel opmerkelijk signaal af

De centrale medezeggenschapsraad keurde gisteren de begroting voor komend jaar goed en besprak de meerjarenbegroting. Daarmee is er meer zicht op de bezuinigingen van de komende jaren. Ook de Raad van Toezicht gaf gisteren een positief geluid af over de financiële plannen. De medezeggenschap gaf wel een opmerkelijk signaal af: dat deelraden onder druk worden gezet om ook de begrotingen voor hun academies goed te keuren. “Vanuit de deelraden krijgen wij meerdere verontrustende signalen.”

Om welke diensten en academies het gaat werd tijdens de overlegvergadering van gisteren niet duidelijk. Ook gaf de Centrale Medezeggenschap (CMR) aan dat in de dienstenraad niet alle begrotingen van diensten voorbij komen. Bestuurder Jan van der Boon gaf aan zulke signalen niet zelf te hebben.

Anka Mulder noemde het geluid ‘ernstig’. “We nemen de signalen serieus. Wij gaan dat controleren.” Van der Boon benadrukte de ‘volgordelijkheid’: “Als de CMR nu instemt, betekent dat niet dat bijvoorbeeld de Academieraad zijn rechten verspeelt.” 

Grote sprongen

Paul Koch gaf namens de Raad van Toezicht aan dat er grote sprongen zijn gezet bij het vaststellen van de meerjarenbegroting. Er ligt volgens hem nu een betere uitwerking dan eerder. De RvT moet ook nog fiat geven voor de plannen. Het gesprek daarover staat volgende week gepland. “Dat gesprek gaan we met vertrouwen tegemoet.”

Saxion zet voor komend jaar in op een bezuiniging van 11 miljoen euro. De jaren daarop tot 2028 is dat telkens opnieuw 23 miljoen euro. De bezuinigingen zijn niet los te zien van de dalingen in studentenaantallen, onder meer door demografische krimp en hogere studentuitval. Die ontwikkelingen kunnen meevallen of tegenvallen, door hogere of lagere studentenuitval, maar ook bijvoorbeeld meevallen door uitbreiding van het onderwijsaanbod, of juist tegenvallen door politieke ontwikkelingen qua internationalisering. Daarom werkte het CvB een ‘real case’, ‘good case’ en een ‘bad case’ uit.

Bezuinigen

De academies bezuinigen via het ‘allocatiemodel’. Academies hebben te maken met een terugloop van het aantal studenten en ontvangen daarom minder middelen. Komend jaar moeten zij, in het realistische scenario, 6,3 miljoen besparen. Dat loopt op tot 12,8 miljoen in 2025 en telkens 10,3 miljoen in de jaren tot 2028.

De diensten hebben een besparingsopdracht gekregen. Die is voor hen samen in 2024 2,5 miljoen euro en is telkens daarna 5 miljoen euro per jaar. Daar blijft het niet bij voor de diensten: Saxion bespaart ook via centrale beslissingen en beleidsplannen. Het grootste deel van die besparingen zal volgens bestuurder Jan van der Boon via de dienstenbegrotingen gaan. Te denken valt bijvoorbeeld aan de huisvesting, maar ook bijvoorbeeld aan besparingen op ICT.

De bezuinigingen bij de diensten moeten met name komen van een afname van de personeelskosten, bijvoorbeeld door verminderen van tijdelijke contracten en reductie van inhuur, die de afgelopen jaren scherp opliep. Deze bezuiniging in personeelskosten loopt op tot 9 miljoen in 2028.

Ook op de IV/ICT-kosten wordt sterk bespaard. Daar moeten jaarlijks ettelijke miljoenen bezuinigd worden, zonder volgens het CvB in te leveren op onderzoeks- en onderwijsprocessen. Ook het afstoten van de huurpanden Randstad en SVB moet lucht opleveren, en tegelijkertijd de ervaring van studenten en medewerkers van Saxion-gebouwen verbeteren. Ook in onder andere het minorenaanbod, de overhead voor onderzoek en onderwijsdienstverlening wordt gesneden.

In de meerjarenbegroting staat ook dat reorganisatie op sommige plekken niet kan worden uitgesloten. De CMR vroeg zich af ‘hoe’ we dat moeten lezen. Volgens Anka Mulder betekent dat niet meer dan wat er staat: “Het kan niet worden uitgesloten. Maar er is geen plan om te reorganiseren. Je kunt je ook voorstellen dat als het ergens helemaal mis gaat bij een opleiding of dienst, dat het niet uitgesloten is.” Medebestuurder Jan van der Boon: “Precies wat er staat. Het is niet uitgesloten.”

Eigen vermogen

Bezuinigen is niet de enige strategie van Saxion om de dalende studentaantallen te dempen. Het andere deel van die strategie is wat het bestuur ‘doorbouwen’ noemt. Daaronder vallen volgen het CvB onder meer de ontwikkeling van Associate Degrees (Ad’s), de uitbreidingen in Apeldoorn, en bijvoorbeeld uitbreiding onderzoek en deeltijdonderwijs. Timo Kos gaf aan zeker op dat laatste vlak kansen te zien, en wees daarbij op andere instellingen. “Bijvoorbeeld HAN heeft wel 6.000 deeltijdstudenten.”

Saxion put de komende jaren ook uit het (forse) eigen vermogen om de effecten van de bezuinigingen te verzachten. In de meerjarenbegroting wordt vanuit de reserves 15 miljoen vrijgemaakt om die effecten op te vangen en voor een ‘impuls’ in de verdere ontwikkeling van onderwijs en onderzoek. In dat bedrag zit nog niet de ontwikkeling van nieuw opleidingsaanbod en een investering in de locatie Apeldoorn. Als daarvoor geld geïnvesteerd wordt, wordt daarover afzonderlijk beslist. Mulder: “Daarvoor zullen we dan opnieuw kijken naar de reserves.”

bas, rik

Bas Klaassen, Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Netwerk ‘Werken met een beperking’; “Betrek ons meer bij ontwikkelingen en besluiten”

Als het gaat om inclusie van medewerkers met een beperking kan er op Saxion best wat beter. Die indruk blijft hangen na een medewerkersbijeenkomst voor collega’s met een beperking, waar SaxNow op uitnodiging mocht meekijken. Volgens deze medewerkers wordt vaak pas aan hen gedacht als ze zelf aan de bel trekken. “Op een gegeven moment hoop je dat het andersom wordt.”

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Student werktuigbouwkunde verliest zaak rond onvoldoende voor afstuderen: ‘geen twijfels over onafhankelijkheid of deskundigheid’

Al langer dan een jaar is er gedoe rond het afstuderen van een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde. Nu oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) dat de examencommissie van LED zorgvuldig handelde bij zijn beoordeling. De onvoldoende die de student kreeg blijft daarom staan. Volgens het Cobex is er bovendien geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid of onafhankelijkheid van zijn begeleider.

justitia

Bekentenis en Turnitin-rapport funest voor studente in fraudezaak, examencommissie handelde niet onredelijk

Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) is bewezen dat een studente fraudeerde bij haar verslag van de minor Prestatiepsychologie. De sanctie die ze daarvoor kreeg van de examencommissie van de AMA blijft daarom staan. Een bekentenis van de studente speelt een belangrijke rol bij dat oordeel.