De academies BBT en LED worden voorlopig niet samengevoegd. Daartoe heeft het college van bestuur besloten, nadat de centrale medezeggenschapsraad (CMR) in november aangaf nog niet te kunnen instemmen met de voorgenomen fusie, omdat er nog te veel vragen waren. Ondanks tussentijds overleg tussen bestuur en medezeggenschap, zijn die vragen er nog steeds.
Het college van bestuur heeft daarom vanochtend via Intranet gecommuniceerd dat de fusie voorlopig van de baan is. Die komt dus vanmiddag in de openbare vergadering ook niet opnieuw ter stemming. Daarbij speelt ook mee dat bij beide academies de directeur afscheid neemt en er dus op korte termijn nieuwe directeuren gezocht moeten worden. Voor LED wordt volgens het CvB het reguliere wervingsproces opgestart, voor BBT komt er een interim-directeur.
Met de fusie wilde het bestuur een grote een grote techniekacademie creëren, die ‘robuust’ moet zijn. In november gaf de medezeggenschap al aan de onderbouwing te missen van wat zo’n ‘robuuste academie’ nou precies is. Ook ontbrak volgens de CMR een financiële onderbouwing, los van het feit dat er bij een fusie nog maar één directeurssalaris zal uitgekeerd hoeven worden. Ook de voordelen van een fusie, of de synergie, waren nog onvoldoende duidelijk. Ook waren er vraagtekens bij de haast die het college van bestuur volgens hen maakte.
Hoewel CMR en CvB in gesprek gingen over die vragen, wil de CMR nog steeds meer informatie, en zouden ze nu alsnog niet instemmen met een fusie, schrijft het CvB.
BBT in financieel zwaar weer
De nog aan te stellen interim-directeur voor BBT krijgt de opdracht mee om te komen tot een toekomstplan voor de academie. Daarbij noemt het CvB in zijn communicatie fusie alsnog een mogelijkheid, maar laat het expliciet ook andere opties open. ‘Mogelijk leidt dit alsnog tot de conclusie dat samenvoeging van beide academies verstandig is, maar andere opties zijn ook mogelijk, zoals opsplitsen of behouden als zelfstandige eenheid’, zo schrijven ze.
Dat het bestuur voorstelde om te fuseren, valt niet los te zien van de ontwikkeling qua studentaantallen. Bij BBT nemen de studentaantallen volgens het bestuur al langer af, waardoor er zorgen leven over de (financiële) houdbaarheid van die academie. Samenvoeging diende te zorgen voor een grote academie, die wél houdbaar moest zijn, en bood volgens het CvB voordelen, omdat er al inhoudelijke samenhang zou zijn tussen beide academies.
Bij LED is de situatie anders: over de hele linie maakt het CvB zich geen zorgen over de financiën van die academie. Wel heeft de academie een aantal kleine opleidingen, waarbij het CvB vreest voor de houdbaarheid.
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.