Een side-project, noemt hij het zelf bescheiden, maar het is er wel eentje die feilloos inspeelt op de huidige trend van bloedhete zomers. Creative Media & Game Technologies-docent Kasper Kamperman (42) ontwikkelde in zijn eigen tijd de website zwemindex.nl, waar je precies kan zien waar je in je buurt (veilig) verkoeling kan zoeken. De vader van twee kinderen leerde zo zelf ook weer nieuwe plekken kennen. “Die zwembaden in de grensstreek zijn toch veel minder ver weg dan ik dacht.”
Dus besloot hij zelf zijn teen maar in het water te steken, en dat liep enigszins uit de hand: op zwemindex.nl maakt hij zijn eigen overzicht van zwembaden en natuurzwemplekken. Wie zijn woonplaats intikt, krijgt alle plekken op maximaal een half uurtje rijden te zien. Een side-project, om zelf van te leren, zo ziet Kamperman dat vooral. “Eerst wilde ik inzoomen op kinderactiviteiten in brede zin, ook aangezien ik zelf vader van twee ben, en ik het idee had dat ik best wel eens wat miste in de buurt. Toch bleken daar echt al wel veel sites voor, dus zo kwam ik bij het zwemwater uit.”
Kamperman wilde meer leren over werken met geo-informatie, en zocht daarom een landelijke database. De informatie op zijn website komt daarom uit het landelijke zwemwaterregister, al schuwde hij zelf het handwerk niet. “Ik heb bijvoorbeeld zelf de zwembaden uit de grensstreek toegevoegd. Die kende ik zelf niet allemaal, maar zijn verrassend dichtbij, en voegen echt wat toe. En als Enschedeër wist ik bijvoorbeeld ook niet dat er in Delden een heel mooi zwembad zit. Nu wel.”
Kunstmatige intelligentie
Daarnaast liet Kamperman kunstmatige intelligentie voor zich werken. De beschrijvingen van de zwemplekken zijn via AI gegenereerd, nadat hij ze met een script van hun websites plukte. Dus kun je nu ook zien wat de voorzieningen zijn, zoals glijbanen en duikplanken. Verder denkt hij er nog over om afbeeldingen toe te voegen.

Kasper Kamperman besloot zelf de sprong in het diepe te wagen, niet in een vijver met kroos, maar in de wereld van de gecontroleerde zwemwateren. Foto's: Cees Elzenga/hetoog.nl
Een verdienmodel ziet hij nog niet in zijn website, al probeert hij, en ook dat hoort bij zijn leerproces, wel zo veel mogelijk publiek te bereiken. Zeker op warme dagen lukt dat aardig. “Als het echt heet is, zit ik nu zo op 1500 hits op een dag.” En ook het artikel op SaxNow kan daarbij helpen, zegt hij eerlijk. “Daardoor wordt je weer makkelijker gevonden op Google. Dus dat is ook een beetje een marketing-ding”
Maar echt geld verdienen, zoals Ben Woldring dat ooit deed met zijn legendarische bellen.com, dat zit er niet gelijk in, denkt hij. “Daar zit toen al een compleet verdienmodel achter. Hier zie ik niet zo snel dat campingeigenaren mij gaan betalen, en ik wil ook geen site waar je door de advertenties het bos niet meer ziet. Al kan het wel zo zijn dat het voor grotere partijen als bijvoorbeeld Landal of CenterParcs interessant kan zijn, om mij bijvoorbeeld voor een actieknop of afbeelding te betalen.”
Praktijk
Verder vindt de CMGT-docent het vooral heel belangrijk om als docent met dit soort praktische projecten bezig te zijn. “Ik kan wel uit een boekje gaan doceren over SEO, maar hier leer je het echt uit in de praktijk. Dat vind ik ook mooi om naar de studenten uit te dragen.”
Dus is hij inmiddels ook al met het volgende ‘side-project’ bezig, en die zit nog dichter bij het onderwijs. Kamperman – die zelf zegt echt niet de hele dag achter de computer te zitten - ontwikkelde een tool waarmee je nog tijdens een lesreeks feedback kan geven op lessen, en dan gelijk bijsturen. “Dus niet pas achteraf, zoals nu in de praktijk vaak gebeurd. En ook dat zie ik in eerste instantie vooral als leerproject. Ik vind het gewoon heel leuk om dit soort dingen te doen.”

Foto's: Cees Elzenga/hetoog.nl
Gerelateerde artikelen
Ze durfden zichzelf niet op te geven, maar toch hebben Floor en Ymke nu hun eigen expositie in de Glasbak
Creative Business-studenten Ymke de Vries en Floor van Limbeek exposeren een maand lang hun fotoseries op de zesde verdieping van Epy Drost. Ze hebben weinig ervaring met fotografie, maar mogen wel meteen exposeren. Voor Ymke is het extra spannend, ze staat namelijk zelf op een deel van de foto’s. “Het is gek om jezelf zo groot op een muur te zien.”
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).