Trenchcoats, zonnebrillen en groene programmeercodes. Zeker voor de liefhebber, kan dat maar één ding betekenen: The Matrix. Docenten en ondersteunend personeel van de opleiding Creative Media and Game Technologies maakten hun eigen versie van de science-fiction-klassieker uit de jaren ’90. Die wordt vanmiddag vertoond tijdens de jaarafsluiter in Kinepolis. Plan was eerst alleen een trailer te maken, maar dat liep al snel uit de hand. “Dit kostte wel twintig uur extra per week.”
Volgens CMGT-docent Remco Mikkers is het na de coronaperiode nog belangrijker om verbinding te maken en bijeen te komen. Daarom organiseerde de opleiding vorig jaar voor het eerst een jaarafsluiter in de bioscoop. “Daar was iedereen erg enthousiast over, en toen kwamen studenten al met suggesties voor de film van dit jaar.”
Een van die voorstellen was The Matrix. Daar waren niet alleen de studenten enthousiast over, maar ook het CMGT-team. Die kregen al snel het idee om de studenten te verrassen met iets extra’s. “Het idee was om een trailer te maken van een paar minuten. Het is nu een minifilm van zestien minuten. Ja, het is wel een beetje uit de hand gelopen.”
Volgens Mikkers werden steeds meer collega’s betrokken, en heeft bijna iedereen uiteindelijk een rol gespeeld. Drie maanden zijn ze er mee bezig geweest, en wel zo’n twintig extra werk uren per week. Mikkers: “Het kostte veel energie, maar het gaat ook zoveel opleveren.”
Met hun eigen gemaakte versie van The Matrix willen ze studenten inspireren en laten zien dat ze ook met weinig middelen en in hun eigen omgeving - op Saxion - iets moois kunnen maken.
‘Een rode of een blauwe pil?’ Dat is de eerste vraag die de studenten gevraagd zal worden bij binnenkomst van de bioscoop. Het belooft een bijzondere middag te worden met alle docenten die als hun personage komen, inclusief trenchcoat en zonnebril. Volgens Mikkers zijn dit soort activiteiten belangrijk: “We zitten als opleiding de hele dag met ons hoofd in de computer, dit is het moment om elkaar even in de ogen aan te kijken.”

Gerelateerde artikelen
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”
Column: Storm
Het begint allemaal onaangenaam te voelen, en dan heb ik het niet alleen over de stijgende temperaturen. Als het kwik te hoog stijgt, volgt vaak noodweer, en er komt inderdaad een financiële stormwind op ons af (maar zoals altijd, de situatie is niet alarmerend hoor). De laatste in de reeks bezuinigingsmaatregelen, de op 1 juli gecommuniceerde “vacaturestop”, komt hard aan.