Trenchcoats, zonnebrillen en groene programmeercodes. Zeker voor de liefhebber, kan dat maar één ding betekenen: The Matrix. Docenten en ondersteunend personeel van de opleiding Creative Media and Game Technologies maakten hun eigen versie van de science-fiction-klassieker uit de jaren ’90. Die wordt vanmiddag vertoond tijdens de jaarafsluiter in Kinepolis. Plan was eerst alleen een trailer te maken, maar dat liep al snel uit de hand. “Dit kostte wel twintig uur extra per week.”
Volgens CMGT-docent Remco Mikkers is het na de coronaperiode nog belangrijker om verbinding te maken en bijeen te komen. Daarom organiseerde de opleiding vorig jaar voor het eerst een jaarafsluiter in de bioscoop. “Daar was iedereen erg enthousiast over, en toen kwamen studenten al met suggesties voor de film van dit jaar.”
Een van die voorstellen was The Matrix. Daar waren niet alleen de studenten enthousiast over, maar ook het CMGT-team. Die kregen al snel het idee om de studenten te verrassen met iets extra’s. “Het idee was om een trailer te maken van een paar minuten. Het is nu een minifilm van zestien minuten. Ja, het is wel een beetje uit de hand gelopen.”
Volgens Mikkers werden steeds meer collega’s betrokken, en heeft bijna iedereen uiteindelijk een rol gespeeld. Drie maanden zijn ze er mee bezig geweest, en wel zo’n twintig extra werk uren per week. Mikkers: “Het kostte veel energie, maar het gaat ook zoveel opleveren.”
Met hun eigen gemaakte versie van The Matrix willen ze studenten inspireren en laten zien dat ze ook met weinig middelen en in hun eigen omgeving - op Saxion - iets moois kunnen maken.
‘Een rode of een blauwe pil?’ Dat is de eerste vraag die de studenten gevraagd zal worden bij binnenkomst van de bioscoop. Het belooft een bijzondere middag te worden met alle docenten die als hun personage komen, inclusief trenchcoat en zonnebril. Volgens Mikkers zijn dit soort activiteiten belangrijk: “We zitten als opleiding de hele dag met ons hoofd in de computer, dit is het moment om elkaar even in de ogen aan te kijken.”

Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.