Het Kunstenkabinet wordt vanaf september vijf maanden ingericht als thuisbasis voor Saxions eerste Artist in Residence: fotografe Tessa Wiegerinck. Met een fotoserie binnen het lectoraat Social Work wil zij de verbinding leggen tussen kunst en onderwijs. “Ik hoop met mijn foto’s het stigma weg te nemen dat hangt op sociaal maatschappelijke thema’s.”
Wiegerinck is dolblij met de opdracht, en maakte gisteren zelf bekend op Twitter dat ze door Saxion is verkozen voor deze klus. Ze maakte eerder een eigen fotoserie in de zorg, schrijft ze daar ook, en kan dat nu weer gaan doen. ‘Alleen met meer tijd, kennis, mensen om mee samen te werken én ruimte om dit te presenteren. Ik heb nog geen woorden om te zeggen hoe vet dat is.’
De Enschedese fotografe wil zich laten inspireren door de mensen op Saxion, maar heeft ook een duidelijk maatschappelijk doel. “Ik hoop met mijn foto’s het stigma weg te nemen dat hangt op sociaal maatschappelijke thema’s zoals armoede of de geestelijke gezondheidszorg”, zegt Wiegerinck.
Een Artist in Residence is een kunstenaar die door bijvoorbeeld een bedrijf of een instelling wordt uitgenodigd om voor een langere periode op locatie te komen werken aan een project. Voor Saxion is het de eerste keer dat zo’n constructie opgetuigd is, als onderdeel van het nieuwe kunstbeleid.
Doel is om verbinding te leggen tussen kunst en onderwijs. Saxion trekt zesduizend euro uit voor de opdracht. Van de fotografe wordt niet verwacht dat ze fulltime aanwezig is op Saxion, en het is de bedoeling dat ze dit naast haar andere werk doet, legt Ruben Sinkeldam uit.
Sinkeldam is sinds dit schooljaar coördinator Kunst op Saxion. Hij noemt een Artist in Residence een aanwinst voor Saxion. “Kunstenaars hebben een andere blik op de zaken dan wij ‘gewone’ mensen. Binnen een onderwijsinstelling kan dat zorgen voor vernieuwing en inspiratie.”
Wiegerinck en Saxion raakten in contact via het Enschedese kunstplatform KunstNonStop. Wiegerinck: “Ik heb eerder in 2018 een fotoserie gemaakt bij een psychiatrische instelling dus dit project sluit helemaal bij mij aan.”
Wat het voor haar extra bijzonder maakt, is dat de opdracht bij haar oude opleiding is. In 2005 studeerde Wiegerinck zelf af bij Social Work, maar het werk was uiteindelijk niks voor haar. “De machtsverhouding binnen social work past niet bij mij.” Wat ze wel leuk vindt is het werken met mensen, en dat doet ze als fotografe ook. “Met foto’s kan ik de verhalen van deze mensen vertellen.”
Ze hoopt af te trappen met een ‘toffe expositie’. Vanaf 1 september is ze te vinden in het Kunstenkabinet (F1.25), in het hoofdgebouw van Saxion in Enschede. Daar staan de deuren volgens Wiegerinck altijd open. “En iedereen kan binnenlopen voor een praatje.”

F1.25, ook wel het Kunstenkabinet
Gerelateerde artikelen
INTRO 2025 gratis als je alleen kennis maakt met de opleiding; “Niet iedereen wil feesten”
Eerstejaars studenten krijgen dit jaar de mogelijkheid om niet de hele INTRO te volgen, maar alleen het opleidingsgedeelte, en dat is dan gratis. “We merken dat niet alle eerstejaars zitten te wachten op een uitgebreid programma”, aldus projectleider Antoinette Lieftink.
Ze durfden zichzelf niet op te geven, maar toch hebben Floor en Ymke nu hun eigen expositie in de Glasbak
Creative Business-studenten Ymke de Vries en Floor van Limbeek exposeren een maand lang hun fotoseries op de zesde verdieping van Epy Drost. Ze hebben weinig ervaring met fotografie, maar mogen wel meteen exposeren. Voor Ymke is het extra spannend, ze staat namelijk zelf op een deel van de foto’s. “Het is gek om jezelf zo groot op een muur te zien.”
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.