Een bedrijfskunde-student voelde zich een vreemde eend in zijn Smart Solutions Semester-groepje, zo sprak hij tijdens een zaak bij het College van Beroep voor de examens (Cobex) uit. Uiteindelijk werd hij zelfs uit zijn groepje gezet, maar volgens de student ging dat helemaal niet zoals het hoorde. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij geen beoordeling kreeg voor zijn 3S, en daar was hij het niet mee eens. Het Cobex oordeelde vorige week echter dat de examinator redelijk gehandeld heeft
De student deed vorig schooljaar zijn Smart Solutions Semester (3S), maar dat ging mis. Uiteindelijk werd hij zelfs uit zijn groepje gezet. Het werk dat de student deed, werd daarom niet inhoudelijk beoordeeld. Zijn werk werd als ‘niet-verschenen/niet-ingeleverd’ beschouwd. En hij moest zijn 3S opnieuw doen, zeer tegen zijn zin.
Zijn medestudenten vonden namelijk dat hij onvoldoende deed en zijn afspraken niet nakwam. Daar was de student het zelf niet mee eens. “We moesten langs bij bedrijfshallen. Ik ben bij drie of vier bedrijfshallen langs geweest, heb zelf een bedrijf aangeleverd.”
Een ander groepslid ging bovendien volgens hem tijdens het 3S wekenlang op vakantie. “Dat vond ik heel onrechtvaardig. Ik heb me vanaf begin af aan niet welkom gevoeld in de groep.”
Dat hij niks deed bestreed hij dus, maar vooral ook de manier waarop hij uit zijn groepje werd gegooid klopte volgens hem niet. Die beslissing werd genomen door de groep, zei hij, en niet door de tutor, zoals volgens hem had gemoeten. Die had hem volgens hem eerst een officiële waarschuwing moeten geven.
De examencommissie bracht daar tegenin dat de student niet of nauwelijks een bijdrage had geleverd aan het project. Omdat hij die bijdrage niet had geleverd, heeft de groep niet mede namens hem ingeleverd, waardoor hij ook geen inhoudelijke beoordeling kreeg. Daarnaast droeg de examencommissie aan dat de student ook het eigen inhoudelijke deel van zijn opdracht niet had ingeleverd, terwijl hij daar ook in had kunnen reflecteren op het groepsdeel.
Opnieuw begonnen
De examencommissie stipte ook nog aan dat de student al ontheffing had gehad voor de propedeuse-eis bij het 3S, en dat er nog gekeken was of hij in een versneld traject kon instromen dit jaar, maar dat kon niet, vanwege het ontbreken van groepsgenoten. Inmiddels is hij wel opnieuw begonnen, zei de student, in een kleiner groepje. “Dat gaat goed", zei hij tijdens de behandeling van zijn zaak.
De student diende eerder al een klacht in bij zijn examencommissie over het groepsgebeuren, en hoe dat ging. Daarop oordeelde de examencommissie dat er goed was gehandeld, en dat wel degelijk het protocol is gevolgd. Volgens het Cobex staat er geen beroep open tegen een besluit inzake de afhandeling van een klacht, maar kan het Cobex wel oordelen of de examinator juist oordeelde.
Dat mogelijk het protocol niet juist gevolgd is bij het uit de groep zetten van de student, doet volgens het Cobex niets af aan het feit dat de tekortkomingen van de student qua groepsgedeelte niet meer gerepareerd konden worden. Dat gegeven en ook het feit dat de student geen individuele producten heeft ingeleverd, maakt volgens het Cobex dat de examinator in redelijkheid tot de beoordeling ‘niet-verschenen/niet ingeleverd kwam.
Die beslissing blijft daarmee staan. De student kan nog in beroep bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Gerelateerde artikelen
Iraanse studenten in de knel door oorlog: “Hoogte collegegeld wisten we van tevoren, maar uitbreken oorlog niet"
Een deel van de Iraanse studenten zit in de knel door de oorlog in hun thuisland. Die levert niet alleen heel veel stress en zorgen over hun thuissituatie op, maar ook financiële kopzorgen. Saxion neemt maatregelen de studenten te steunen en die worden volgens de hogeschool door de meeste Iraanse studenten ‘positief ontvangen’. Toch is er ook kritiek. “Ik voelde me een beetje in de steek gelaten.”
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”