Er is politiek enorm veel over gesproken en gediscussieerd, maar het leenstelsel is echt verleden tijd. Vanaf volgende week kunnen studenten weer een basis- en aanvullende beurs aanvragen. Dat gaat met vragen gepaard, bleek afgelopen maandag, toen studentendecaan Lotte Beernink voorlichting gaf. Voor bijvoorbeeld bedrijfskunde-student Max. “Ik denk dat ik nu een veel beter beeld heb.”
De opkomst van de bijeenkomst, een pilot, was niet gigantisch. Er kwamen grofweg twee handen vol aan studenten, ouders en medewerkers op de middag af. Toch was er aan vragen geen gebrek. De behoefte aan informatie is volgens studentendecaan Lotte Beernink dan ook groot. “Studenten weten bijvoorbeeld niet altijd waar ze allemaal voor in aanmerking komen.”
Ook ontstond er volgens haar verwarring, doordat op internet verkeerde informatie wordt gedeeld over het terugkrijgen van studiefinanciering door medische omstandigheden. Dat werd gedeeld door schrijfster Francien Regelink, zoals SaxNow in dit artikel beschreef.
Beter beeld
De meeste vragen tijdens de voorlichtingsmiddag gingen over drie zaken: ten eerste de herinvoering van de basisbeurs, ten tweede de financiële voorzieningen bij vertraging door omstandigheden, maar ook over bijvoorbeeld het collegegeld. Een van de studenten met vragen was derdejaars bedrijfskundestudent Max Nijhuis (22). Hij zit nu in zijn derde jaar, maar heeft plannen om na zijn opleiding aan Saxion door te studeren.
Hij kwam naar eigen zeggen naar de bijeenkomst om zich nog beter te informeren. “In grote lijnen wist ik wel wat allemaal gaat veranderen, want ik heb het zelf ook opgezocht. Maar ik wil ook in detail weten hoe het zit.” Uit de bijeenkomst haalde hij ook concrete ideeën, zoals de gedachte om nu tijdelijk zijn OV-kaart stop te zetten, om die later weer te gaan gebruiken. “Maar ik heb nu zeker een beter beeld van hoe de situatie gaat zijn.”
Vaker doen
Studentendecaan Lotte Beernink was na afloop tevreden over de eerste bijeenkomst. Sterker nog: het plan is om dit soort bijeenkomsten structureel te maken. “We zijn van plan om de bijeenkomst volgend jaar in ons reguliere informatieaanbod op te nemen, om in ieder geval twee keer per jaar studenten hierover te informeren.”
Ze ziet dat de behoefte van studenten naar meer informatie er is, niet alleen op Saxion, maar ook landelijk. “Studenten weten niet allemaal wat er moet gebeuren, maar zo kunnen ze geruster het volgende schooljaar in.”
Als tip geeft ze dat studenten altijd een aanvullende beurs moet aanvragen. “Je weet nooit wat er uitkomt.” Daarbij worden ze sinds kort geholpen door DUO, want die optie staat standaard aangevinkt. Daardoor steeg het deel van de studenten dat een aanvullende beurs aanvroeg enorm, blijkt uit cijfers van eind mei.
Nog twee bijeenkomsten
Maandag 26 juni is er van 15.30 -16.15u opnieuw een bijeenkomst, online. 29 juni is er een bijeenkomst in ruimte F1.11, tussen 15.15. en 16.00. Ook is DUO bereid om zelf afspraken te maken, en zijn ze op woensdag aanwezig op het stadskantoor in Enschede. Informatie en tips zijn ook te vinden op het Financieel Loket voor studenten, dat te vinden is op Mijn Saxion.
Gerelateerde artikelen
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”
Column: Storm
Het begint allemaal onaangenaam te voelen, en dan heb ik het niet alleen over de stijgende temperaturen. Als het kwik te hoog stijgt, volgt vaak noodweer, en er komt inderdaad een financiële stormwind op ons af (maar zoals altijd, de situatie is niet alarmerend hoor). De laatste in de reeks bezuinigingsmaatregelen, de op 1 juli gecommuniceerde “vacaturestop”, komt hard aan.