WhatsApp Image 2023-05-15 at 10.22.392211.jpg

Gloednieuw regenboogpad nog voor opening al vol remsporen: “Moedwillig aangebracht”

Het in de meivakantie aangebrachte regenboogpad voor het hoofdgebouw in Enschede wordt woensdag officieel geopend door wethouder Arjen Kampman. Nog voor opening zit het echter al helemaal vol remsporen. Volgens gemeentelijk woordvoerder Saskia Velders komt dat niet door de nieuwe extra dikke verflaag. “Het lijkt erop dat deze remsporen moedwillig zijn aangebracht, die zie je op elke ondergrond.”

Volgens Velders gaat de gemeente het regenboogpad nu niet extra laten reinigen voor opening woensdag, om zo niet al een besmeurd pad te openen. Volgens haar kun je ook zeggen dat ze laten zien dat het pad nog hard nodig is. “Ik begrijp dat het er gevoelsmatig niet mooi uitziet zo, tegelijkertijd al omdenkend betekent dat: het laat ook zie hoe nodig het Regenboogpad is.”

Het regenboogpad – in de volksmond vaak gaybrapad - kent al een geschiedenis, want het vorige regenboogpad werd anderhalf jaar geleden aangelegd, op dezelfde plek. Met het pad over de M.H. Tromplaan wil de gemeente Enschede laten zien dat 'ze werken aan een inclusieve samenleving, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn'.

De eerste versie was echter zo glad, dat mensen erop ten val kwamen. Daarop werd het pad weggehaald, en nu de werkzaamheden aan de weg voor Saxion klaar waren is het opnieuw geplaatst.

'Homofobe inslag' 

Destijds was het een coating, nu is het een ‘voorbereide thermoplastische markering’, laat Velders weten. “De echte wegenverf slijt zo weg, de thermoplast is dikker, wordt warm aangebracht en is vaak gevuld met glasparels, waardoor het ook reflecteert.” Die is volgens haar echter niet zo absorberend dat hij extra makkelijk remsporen aantrekt. “Dit is op elke ondergrond zichtbaar.”

Saxion-medewerker Marco Strijks, ambassadeur van Th!nk with pride en ‘diversiteitsaanjager’, zegt zich aan te sluiten bij de gemeente als het over de remsporen gaat. “Die remsporen op het regenboogpad geven aan dat er nog veel mensen zijn met een homofobe inslag, dit terwijl het regenboogpad staat voor de inclusieve waarden en normen voor iedereen. Het is niet voor niets lhbtiq+, voor alle hokjes of je nu homo, pan, bi-, hetero of een ander identificatie van jezelf hebt.”

WhatsApp Image 2023-05-15 at 10.22.39.jpg

Strepen overdwars?

De strepen van het regenboogpad liggen verticaal en niet horizontaal, zoals bij een regulier zebrapad. Dat is volgens de gemeente Enschede om aan te geven dat het regenboogpad niet rechtsgeldig is, en auto's dus niet per se te hoeven stoppen. Dat geldt natuurlijk wel voor de signalen van de verkeerslichten die er bij staan, mits die op rood staan.  

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

saxion.jpg

Hoe een anonieme mail ervoor zorgde dat SaxNow zeven maanden klem zat tussen feit en fictie

Hier had bijna een verhaal gestaan over grensoverschrijdend gedrag binnen Saxion. Een verhaal waar SaxNow met tussenpauzes meer dan een half jaar aan werkte. Maar dat verhaal volgt hier niet. Wat wel volgt: een verhaal over het aannemen van verschillende identiteiten, van studenten en van collega’s. Over een geraffineerd web van feit en fictie, waarvoor geen middel geschuwd werd, van videocall tot prepaidkaart. En een bekentenis. Die volgt ook.

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.