FotoNieuwjaarsborrel1.JPG

Nieuwjaarstoespraak: collegevoorzitter Anka Mulder wil af van familiecultuur

Saxion moet van een familiecultuur naar een organisatiecultuur, waarin medewerkers en studenten meer ‘mogen benoemen’ wanneer er iets niet goed gaat. Dat zei collegevoorzitter Anka Mulder dinsdagmiddag in haar toespraak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op Saxion. Alleen zo kan Saxion volgens haar verder groeien.

“Van een familiecultuur, met familiegeheimen, waarin de dingen soms met de mantel der liefde bedekt worden en onbenoemd blijven, naar een organisatiecultuur, waarin we meer mogen benoemen wanneer iets niet goed gaat”, zei ze. CvB-lid Timo Kos uitte zich eerder al in vergelijkbare termen, over de cultuur op de Academie Mens & Arbeid. Uit onderzoek bleek daar sprake van roddelen en eilandjescultuur. Kos zei tegen SaxNow: “Binnen de AMA heerst een familiecultuur; met de sterke punten die daarbij horen, zoals loyaliteit, positiviteit, zorg voor elkaar en inzet, maar ook met roddelen en eilandvorming.”

Volgens Anka Mulder moet de organisatie zien wat goed gaat, maar ook erkennen én benoemen wat lastig is. “Bijvoorbeeld als het gaat over het gedrag of het functioneren van de ander, of van jezelf”, zei ze. “Dat is niet altijd makkelijk, maar het is wel belangrijk. Want alleen zo kunnen we verder groeien.”

Mulder wil het jubileumjaar van Saxion, dat 25 jaar bestaat in de huidige vorm, daarvoor gebruiken. “Ik wil je graag uitnodigen daar ook je aandacht aan te schenken in dit nieuwe jaar”, aldus de collegevoorzitter. “Ik heb er veel vertrouwen in dat we mooie stappen gaan zetten in dit jubileumjaar. Waarin we zaken bespreekbaar maken. En ook dat we elkaar aandacht schenken en vasthouden waar dat nodig is.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

saxion.jpg

Hoe een anonieme mail ervoor zorgde dat SaxNow zeven maanden klem zat tussen feit en fictie

Hier had bijna een verhaal gestaan over grensoverschrijdend gedrag binnen Saxion. Een verhaal waar SaxNow met tussenpauzes meer dan een half jaar aan werkte. Maar dat verhaal volgt hier niet. Wat wel volgt: een verhaal over het aannemen van verschillende identiteiten, van studenten en van collega’s. Over een geraffineerd web van feit en fictie, waarvoor geen middel geschuwd werd, van videocall tot prepaidkaart. En een bekentenis. Die volgt ook.

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.