FotoNieuwjaarsborrel1.JPG

Nieuwjaarstoespraak: collegevoorzitter Anka Mulder wil af van familiecultuur

Saxion moet van een familiecultuur naar een organisatiecultuur, waarin medewerkers en studenten meer ‘mogen benoemen’ wanneer er iets niet goed gaat. Dat zei collegevoorzitter Anka Mulder dinsdagmiddag in haar toespraak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op Saxion. Alleen zo kan Saxion volgens haar verder groeien.

“Van een familiecultuur, met familiegeheimen, waarin de dingen soms met de mantel der liefde bedekt worden en onbenoemd blijven, naar een organisatiecultuur, waarin we meer mogen benoemen wanneer iets niet goed gaat”, zei ze. CvB-lid Timo Kos uitte zich eerder al in vergelijkbare termen, over de cultuur op de Academie Mens & Arbeid. Uit onderzoek bleek daar sprake van roddelen en eilandjescultuur. Kos zei tegen SaxNow: “Binnen de AMA heerst een familiecultuur; met de sterke punten die daarbij horen, zoals loyaliteit, positiviteit, zorg voor elkaar en inzet, maar ook met roddelen en eilandvorming.”

Volgens Anka Mulder moet de organisatie zien wat goed gaat, maar ook erkennen én benoemen wat lastig is. “Bijvoorbeeld als het gaat over het gedrag of het functioneren van de ander, of van jezelf”, zei ze. “Dat is niet altijd makkelijk, maar het is wel belangrijk. Want alleen zo kunnen we verder groeien.”

Mulder wil het jubileumjaar van Saxion, dat 25 jaar bestaat in de huidige vorm, daarvoor gebruiken. “Ik wil je graag uitnodigen daar ook je aandacht aan te schenken in dit nieuwe jaar”, aldus de collegevoorzitter. “Ik heb er veel vertrouwen in dat we mooie stappen gaan zetten in dit jubileumjaar. Waarin we zaken bespreekbaar maken. En ook dat we elkaar aandacht schenken en vasthouden waar dat nodig is.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Capture header workshop columns schrijven 2.JPG

Schrijftalent en Saxion-student? Doe mee aan onze columnistenwedstrijd en maak kans op 1.000 euro

Heb jij je mening klaar over wat er allemaal op Saxion gebeurt? Een verrassende kijk op de wereld? Of zie jij wat anderen niet zien? Doe dan mee aan onze columnistenwedstrijd. SaxNow zoekt namelijk een nieuwe studentcolumnist. De winnaar schrijft een jaar lang columns en daar hoort een beloning van 1.000 euro bij.

Ton extra voor onderzoeks-communicatie; “Willen beter zichtbaar zijn”

Om verhalen over het toegepaste onderzoek beter voor het voetlicht te krijgen trekt Saxion komend jaar 100.000 euro uit, zo blijkt uit de besluitenlijst van het college van bestuur. Dat bedrag komt van de Saxion Research & Graduate School (SRGS). Directeur Hans Vossensteyn: “Ons onderzoek groeit en we willen onze zichtbaarheid en daarmee onze impact vergroten.”

Eva 1

SaxNow gaat live met bijzondere studenten: van kassameisje tot internetfenomeen, presteren bij FC Twente, en zorgen voor je eigen moeder

SaxNow gaat iets nieuws doen: we houden voor het eerst een eigen minifestival, speciaal gericht op studenten, al zijn medewerkers ook van harte welkom. Tijdens SaxNow Live op 23 mei hebben we voor jullie een schitterende line-up. Buiten voor het Ko Wierenga, van 12.00u tot 16.00u, delen drie studenten hun bijzondere verhalen. Ook is er een workshop columns schrijven, gekoppeld aan een prijs van 1.000 euro, kun je een professionele LinkedIn-foto laten maken, of gewoon keihard smullen van gratis poffertjes.