Gedwongen stoppen met digitale werkplaatsen voor het regionale midden- en kleinbedrijf, onderzoek naar energie-neutrale huizen, naar preventieve zorg, en met gemeenten ondermijning bestrijden. Dat ligt op de loer als de politiek, zoals sommige partijen willen, het mes zet in fondsen waar specifiek hbo-onderzoek subsidie uit krijgt, is de strekking van een LinkedIn-post van collegevoorzitter Anka Mulder. “Of ik de noodklok luid? Ja, eigenlijk wel.”
Vorige week rekende het CPB de verkiezingsprogramma’s van de landelijke partijen door. Een debat was voor Mulder aanleiding voor haar post op LinkedIn. ‘D66 en GroenLinks/PvdA willen blijven investeren in innovatie en onderzoek, maar verschillende partijen – de VVD bijvoorbeeld – zetten het mes in het Nationaal Groeifonds en het Fonds voor onderzoek en wetenschap’, schrijft ze.
Het hbo zit al niet ruim in z’n jasje, zegt Mulder. Ze schreef er begin augustus een ingezonden opinie over in de Volkskrant. De strekking: aan hbo-studenten wordt relatief het minste geld uitgegeven. “We zijn gewoon niet rijk gefinancierd”, zegt ze. “Veel beleidsmakers en politici zijn zelf wo-opgeleid dus dat staat wel op de radar, en de laatste jaren is er terecht veel aandacht voor het mbo. Maar het hbo, met 450.000 studenten, dreigt ondergeschoven te raken.”
Stemadvies?
Of ze met haar oproep, waarin ze drie partijen expliciet benoemt, een stemadvies geeft voor de Tweede Kamer-verkiezingen komende week? “Nee, absoluut niet”, aldus Mulder. “Dat doe ik uit principe niet, ik vind dat het niet hoort vanuit mijn functie.”
Miljoenenfondsen
Het Nationaal groeifonds en het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap zijn tijdelijke investeringsrondes vanuit het kabinet. Afgelopen zomer werden vanuit het Groeifonds achttien projecten gehonoreerd, waarbij Saxion bijdraagt aan vijf daarvan. Dat is bijvoorbeeld op het gebied van zorgprofessionals van de toekomst, duurzame batterijen en efficiënte zonnepanelen. Met het fonds voor Onderzoek en Wetenschap investeert het kabinet de komende tien jaar 5 miljard euro in hoger onderwijs en wetenschap.
Maar Mulder vindt wel dat ze, naar aanleiding van de CPB-doorrekening van de verkiezingsprogramma’s en de debatten, zich mag – en moet – uitspreken over de gevolgen van keuzes die de partijen willen maken. “Stoppen met investeren is gewoon onverstandig en zorgwekkend. Het gaat hier wel ergens over; namelijk de toekomst van de hogescholen en hun regio’s.”
“Dat is mega”
Als het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap stopt, verliezen hogescholen in één klap 50 miljoen euro per jaar, vervolgt Mulder. “En dat is twintig procent van hun onderzoekfinanciering”, aldus de collegevoorzitter. “Dat is mega.” Natuurlijk erg voor de hbo-onderzoekers, zegt ze. “Maar vooral voor het midden- en kleinbedrijf en de regio. En, niet te vergeten, voor onze studenten. Het onderzoek op het hbo en dus ook op Saxion, heeft een directe band met het onderwijs.”
Het hbo-onderzoek concurreert helemaal niet met academisch onderzoek, zegt Mulder, en zou evenredig aandacht en investering moeten krijgen . “Wij werken met het regionale bedrijfsleven, maar ook met bijvoorbeeld zorginstellingen en gemeenten. Onze alumni komen daar ook terecht. Dat is allemaal nodig om de regio vitaal en levend te houden, en innovaties aan te jagen. En dat is waar je de universiteit, met meer fundamenteel onderzoek, niet zal vinden.”
Gerelateerde artikelen
Strengere regels rondom alcohol; voor 16 uur geen druppel en alcoholvrije diploma-uitreikingen
Saxion heeft na evaluatie een nieuwe versie van het alcoholbeleid vastgesteld, dat verder gaat dan het beleid uit 2023. De studieverenigingen mochten al geen alcoholische dranken nuttigen voor 16 uur in de verenigingsruimte, dat geldt nu voor iedereen binnen Saxion – ook medewerkers en bezoekers. Ook diploma-uitreikingen zijn voortaan alcoholvrij en alcohol als relatiegeschenk is verleden tijd.
Weinig betrokkenheid? Student Marcel vervult op Saxion zo’n beetje elke rol die je maar kunt bedenken
Waar de hogeschool vaak moet schrapen om studenten te vinden voor functies, vervult Toegepaste Psychologiestudent Marcel van Dongen een enorm aantal rollen in het hart van Saxion. In zijn tweede jaar ontdekte hij dat hij er ‘wel wat bij kon doen’ en dat liep een beetje uit de hand. “Overal aangenomen worden was ook niet helemaal de bedoeling.”
Irritatie over uitblijven echt ‘onderzoek’: CMR wil begin volgend schooljaar knoop doorhakken over toekomst 3S
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) vindt dat het niet verstandig is in de huidige vorm door te gaan met het Smart Solutions Semester. De leden van de CMR zijn teleurgesteld dat er geen breed onderzoek naar 3S is gedaan, hoewel dat vorig jaar wel met het CvB is afgesproken, zo klonk tijdens de laatste overlegvergadering. De medezeggenschap stelt daarom voor eind oktober een besluit te nemen over de toekomst van het interdisciplinaire semester.