anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vreest mes in onderzoeksfondsen na verkiezingen

Gedwongen stoppen met digitale werkplaatsen voor het regionale midden- en kleinbedrijf, onderzoek naar energie-neutrale huizen, naar preventieve zorg, en met gemeenten ondermijning bestrijden. Dat ligt op de loer als de politiek, zoals sommige partijen willen, het mes zet in fondsen waar specifiek hbo-onderzoek subsidie uit krijgt, is de strekking van een LinkedIn-post van collegevoorzitter Anka Mulder. “Of ik de noodklok luid? Ja, eigenlijk wel.”

Vorige week rekende het CPB de verkiezingsprogramma’s van de landelijke partijen door. Een debat was voor Mulder aanleiding voor haar post op LinkedIn. ‘D66 en GroenLinks/PvdA willen blijven investeren in innovatie en onderzoek, maar verschillende partijen – de VVD bijvoorbeeld – zetten het mes in het Nationaal Groeifonds en het Fonds voor onderzoek en wetenschap’, schrijft ze.

Het hbo zit al niet ruim in z’n jasje, zegt Mulder. Ze schreef er begin augustus een ingezonden opinie over in de Volkskrant. De strekking: aan hbo-studenten wordt relatief het minste geld uitgegeven. “We zijn gewoon niet rijk gefinancierd”, zegt ze. “Veel beleidsmakers en politici zijn zelf wo-opgeleid dus dat staat wel op de radar, en de laatste jaren is er terecht veel aandacht voor het mbo. Maar het hbo, met 450.000 studenten, dreigt ondergeschoven te raken.”

Stemadvies?

Of ze met haar oproep, waarin ze drie partijen expliciet benoemt, een stemadvies geeft voor de Tweede Kamer-verkiezingen komende week? “Nee, absoluut niet”, aldus Mulder. “Dat doe ik uit principe niet, ik vind dat het niet hoort vanuit mijn functie.”

Miljoenenfondsen

Het Nationaal groeifonds en het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap zijn tijdelijke investeringsrondes vanuit het kabinet. Afgelopen zomer werden vanuit het Groeifonds achttien projecten gehonoreerd, waarbij Saxion bijdraagt aan vijf daarvan. Dat is bijvoorbeeld op het gebied van zorgprofessionals van de toekomst, duurzame batterijen en efficiënte zonnepanelen. Met het fonds voor Onderzoek en Wetenschap investeert het kabinet de komende tien jaar 5 miljard euro in hoger onderwijs en wetenschap.

Maar Mulder vindt wel dat ze, naar aanleiding van de CPB-doorrekening van de verkiezingsprogramma’s en de debatten, zich mag – en moet – uitspreken over de gevolgen van keuzes die de partijen willen maken. “Stoppen met investeren is gewoon onverstandig en zorgwekkend. Het gaat hier wel ergens over; namelijk de toekomst van de hogescholen en hun regio’s.”

“Dat is mega”

Als het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap stopt, verliezen hogescholen in één klap 50 miljoen euro per jaar, vervolgt Mulder. “En dat is twintig procent van hun onderzoekfinanciering”, aldus de collegevoorzitter. “Dat is mega.” Natuurlijk erg voor de hbo-onderzoekers, zegt ze. “Maar vooral voor het midden- en kleinbedrijf en de regio. En, niet te vergeten, voor onze studenten. Het onderzoek op het hbo en dus ook op Saxion, heeft een directe band met het onderwijs.”

Het hbo-onderzoek concurreert helemaal niet met academisch onderzoek, zegt Mulder, en zou evenredig aandacht en investering moeten krijgen . “Wij werken met het regionale bedrijfsleven, maar ook met bijvoorbeeld zorginstellingen en gemeenten. Onze alumni komen daar ook terecht. Dat is allemaal nodig om de regio vitaal en levend te houden, en innovaties aan te jagen. En dat is waar je de universiteit, met meer fundamenteel onderzoek, niet zal vinden.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

CELZ230419-4894.jpg

Column: Betrokken burger

Het was me haast ontschoten, maar van 27 november t/m 1 december was het de week van de duurzaamheid. Studenten van het Honours Programma Health Care & Social Work hadden een stand om de write for rights actie van Amnesty International onder de aandacht te brengen - ja, schrijven loont daadwerkelijk.

Pascal Heynen Afscheidsinterview (11).jpg

Afscheidsinterview Pascal Heynen: Geen onderdeel van het meubilair, wel bijna een tatoeage

Nooit, nee nooit, zou Pascal Heynen zijn pensioen halen op Saxion, sprak hij meer dan 21 jaar geleden al uit. Dat doet hij dus ook niet. Toch voelt de directeur van de Academie Gezondheidszorg zich inmiddels zo verbonden met de hogeschool, dat hij bijna een Saxion-tatoeage had gehad, al zag collegevoorzitter Anka Mulder dat niet zitten. Een eerlijk afscheidsinterview over vriend en vijand, crisis of geen crisis, maar ook over loslaten. “Ik zie enorm op tegen het laatste moment hier. Daar slaap ik nu al slecht van.”

bao-menglong--FhoJYnw-cg-unsplash.jpg

Saxion worstelt met studiereizen per vliegtuig: "Tijd om doelen te bepalen"

De jaarlijkse Creative Business-studiereis naar New York, met het vliegtuig, zou stoppen vanwege duurzaamheidsoverwegingen. Maar dat is teruggedraaid op aandringen van studenten en docenten, die juist graag die reis maken en daar waarde in zien. Op meer plekken binnen Saxion wordt geworsteld met vliegen voor de studie. Nieuwe richtlijnen moeten daarbij helpen: regisseur duurzaamheid Wenda Hans wil dat deze reizen in het duurzame beleid van 2025 - 2028 worden opgenomen. “Het is tijd om doelen te bepalen.”