Net afgestudeerd Saxion-studente Pleunie van Erp is verkozen tot Nationaal Onderwijstalent in de categorie basisonderwijs. Ze won die prijs, omdat ze tijdens haar werk op een school in het speciaal basisonderwijs een leskist ontwikkelde. Daarmee kunnen kinderen hun burgerschapscompetenties bijschaven. “Ik vond het zelf al leuk dat ik naar de uitreiking mocht komen.”
Burgerschap is een hot topic in het onderwijs. Scholen zijn sinds 2021 verplicht om les te geven in de basiswaarden van de democratische rechtsstaat: vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Veel scholen hebben moeite met de invulling daarvan en om het in te passen in het drukke dagelijkse programma. Uit de scriptie van Pleunie en de ontwikkeling van de leskist bleek dat je burgerschaponderwijs wel degelijk op een laagdrempelige manier kan toevoegen.
Pleunie ging er daarom vandoor met niet alleen de eer, een oorkonde, maar ook met een geldprijs van 1000 euro. Zelf had ze dat totaal niet verwacht, maar op de school waarvoor ze leskist ontwikkelde, Panta Rhei, waar ze nu ook werkt, zagen de kinderen het wél aankomen. “Die wisten zeker dat ik ging winnen. Zelf dacht ik: meedoen is belangrijker dan winnen, en ik vond het al leuk dat ik mocht komen.”
Zaken bespreekbaar maken
Ze kreeg de prijs uitgereikt door onderwijsminister Robert Dijkgraaf, op 5 oktober, dag van de leraar. Zelf ziet ze de toekenning vooral als een waardering. De leskist voor burgerschaponderwijs ontwikkelde ze speciaal voor Panta Rhei, maar voor andere scholen is het net zo goed mogelijk om de leskisten in te zetten, zegt ze. De kisten bevatten vier verschillende onderdelen waardoor kinderen in aanraking komen met burgerschap. Er zit onder meer een reeks stellingkaartjes in over bijvoorbeeld de democratische rechtsstaat. “Zodat je bepaalde zaken bespreekbaar kunt maken.”
De leskist is compleet interactief, vol met activiteiten die de klas gezamenlijk kan doen. Kinderen ondervinden bijvoorbeeld wáárom de meeste stemmen gelden, en of dat wel of niet eerlijk voelt. Ook komen kinderen in aanraking met de verschillen en overeenkomsten van bijvoorbeeld een dictatuur en een democratie.
Op dit moment worden de kisten nog niet gebruikt, omdat er wordt gewacht tot de verkiezingen zijn geweest, zodat de onderwerpen beter aansluiten. De verwachting is dus dat de kisten vanaf volgende week gebruikt gaan worden.
En Pleunie? Die is afgestudeerd en momenteel drie dagen leerkracht bij SBO Panta Rhei in Deventer. Ook is ze recent begonnen met een deeltijdstudie: de Master Educational Needs, als gedragsspecialist. “Zo hoop ik nog meer kennis over het gedrag van kinderen te krijgen.”
Gerelateerde artikelen
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”
Hoe overleeft Saxion de bloedhitte? “Ik heb een washandje mee om nat te maken”
Terwijl de mussen dood van het dak vallen en de tegels nog net niet uit de straat smelten, moet er op Saxion ‘gewoon’ nog gewerkt en gestudeerd worden. Maar hoe behoud je met deze temperaturen je waardigheid én zorg je dat je niet helemaal wegsmelt? SaxNow maakte een verhit rondje door de gebouwen in Enschede. “Je wil het liefst iets luchtigs aan, zonder dat je in je blote kont loopt.”
Examencommissie is volledig overtuigd van fraudegeval, maar studente Creative Business stelt vraagtekens bij procedure
Volgens de examencommissie van de AMA fraudeerde een studente bij het verslag van haar minor prestatiepsychologie. Dat is voor de examencommissie overduidelijk. “Ze heeft van de vijf alinea’s er vier letterlijk overgenomen, met een paar kleine wijzigingen.” Grote vraag daarbij was of de examencommissie bij de bestraffing daarvan de procedures ook goed gevolgd heeft; de studente zelf vindt van niet.