Terwijl de mussen dood van het dak vallen en de tegels nog net niet uit de straat smelten, moet er op Saxion ‘gewoon’ nog gewerkt en gestudeerd worden. Maar hoe behoud je met deze temperaturen je waardigheid én zorg je dat je niet helemaal wegsmelt? SaxNow maakte een verhit rondje door de gebouwen in Enschede. “Je wil het liefst iets luchtigs aan, zonder dat je in je blote kont loopt.”
Hoe ze het volhoudt in de hitte? Het lijkt wel of Robin Temmink de hele dag op die vraag gewacht heeft. “Robin, ga maar los”, roept een van haar collega’s. “Ik ben zwanger, dus ik heb het ontzettend warm”, zegt Temmink. Toch heeft ze ervoor gekozen vandaag naar kantoor te komen. “Als ik thuis ga werken komt er niks van terecht, daar heb ik geen concentratie voor.”
Pittig is het wel, zegt de onderzoeker Sustainable & Functional Textiles. In de kantoorruimte op de derde vierdieping van het Epy Drost-gebouw is deze ochtend de temperatuur flink opgelopen. “Er is hier bijna geen frisse lucht.”
Gelukkig is ze voorbereid. “Ik heb een washandje mee, dat kan ik nat maken als het nodig is.” Ze overweegt om een ventilator te kopen. “Dan zet ik die mooi op mijn bureau. Maar ik ga straks in ieder geval ijsjes halen voor iedereen op kantoor.”
Floor van der Holst zit schuin tegenover Temmink en blijkt op dit vlak haar tegenpool. “Ik geniet hier wel van”, zegt Van der Holst lachend. In haar appartement negenhoog is het zo warm, dat ze beter op Saxion kan werken dan thuis. Ze heeft weinig moeite met deze warme dag. “Ik ga na werk zeker nog even de zon opzoeken”, zegt ze. “En ik stap onder de douche en kom niet meer weg uit de schaduw”, zegt Temmink daarachteraan.
Blote kont
Eén verdieping hoger werken docent ICT Marcel Beekveld en studiecoach plus Marlou Busscher op Vollenbroek samen in een bijna lege ruimte. Op het bureau van die eerste staat een fles zonnebrand. “Ik dacht: dat kunnen de collega’s die een rondje gaan wandelen wel gebruiken.” Of hij zelf ook nog een rondje maakt door de hitte? “Nee vandaag niet, het is daar echt te warm voor.”
Collega Busscher op Vollenbroek was vanochtend ook druk met insmeren. “Verder drink ik vooral genoeg water. Ik heb deze ochtend al twee liter op.” Ook over haar kleding heeft ze nagedacht. “Je wil het liefst iets luchtigs aan zonder dat je in je blote kont loopt.”
In de ondergrondse gang van het Edith Stein-gebouw voelt de warmte als een klap in je gezicht. Pabo-studente Inge Kleinlugtenbeld zit te zweten achter haar tafeltje, maar niet alleen van de warmte. “Ik heb meerdere herkansingen vandaag.” Ze is bewust op tijd van huis vertrokken in de hoop de hitte te ontwijken. “Maar dat viel echt tegen.” Afkoelen gaat moeilijk. “Ik vind het vreselijk. Thuis heb ik een airco, dus dan ben je deze warmte niet gewend.”
En dan zijn er ook nog studenten die juist naar Saxion komen om af te koelen. Zoals Fashion and Textile Technologies-studentes Maryam Alhashemi (20) en Fritzi Hesse (20). Zij wonen samen in een appartement, maar daar is de warmte niet vol te houden. “We hebben veel ramen waar de zon pal op staat, dan is het hier wel kouder”, vertelt Fritzi. De studentes moeten nog de laatste loodjes, dus ze hebben nog geen vakantie. Een domper, zeker gezien het weer. “We willen gewoon chillen vandaag en dan het liefste aan het water”, zegt Maryam.
Wat doet Saxion?
Volgens woordvoerder Karin Effing heeft Saxion geen specifieke maatregelen getroffen wegens het Nationale Hitteplan. Wel is er een lijstje met tips gedeeld voor studenten en medewerkers op het intranet. Ook had Saxion aandacht voor de hitte op de socials. Vooral water drinken is belangrijk, zegt Effing. Ze zegt dat het aan medewerkers zelf is een afweging te maken om wel of niet thuis te werken. “Als medewerkers hier een werkplek hebben die niet koel genoeg is, dan kunnen we kijken naar een betere werkplek.”
Gerelateerde artikelen
Examencommissie is volledig overtuigd van fraudegeval, maar studente Creative Business stelt vraagtekens bij procedure
Volgens de examencommissie van de AMA fraudeerde een studente bij het verslag van haar minor prestatiepsychologie. Dat is voor de examencommissie overduidelijk. “Ze heeft van de vijf alinea’s er vier letterlijk overgenomen, met een paar kleine wijzigingen.” Grote vraag daarbij was of de examencommissie bij de bestraffing daarvan de procedures ook goed gevolgd heeft; de studente zelf vindt van niet.
Hoogbegaafde student jaar later opnieuw tegenover examencommissie over beoordeling: “Vertrouwen is helemaal weg”
Een jaar nadat hij schikte met zijn examencommissie stond een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde opnieuw voor het College van Beroep voor de Examens (Cobex). Hij vindt het onterecht dat zijn afstudeerverslag (opnieuw) werd afgekeurd. Zijn ouders uitten forse kritiek tijdens de zitting. “Dit is de slager die zijn eigen vlees blijft keuren.”
Maerhaba Yishake (42) haalde onlangs haar zwemdiploma’s; “Wil iedereen in het gezin eruit kunnen zwemmen”
Ze groeide op in Ürümqi in het noordwesten van China, de miljoenenstad die volgens Maerhaba Yishake het verst van een zee of oceaan verwijderd. Daar was het helemaal niet gewoon om als kind op zwemles te gaan. Maar hier, in Enschede, is het dat wel. Haar kinderen van 7 en 11 jaar oud haalden al een poos geleden hun diploma’s tot en met C. Gevolgd door 42-jarige moeder, die onlangs haar C diploma behaalde. “Als ik ook maar één iemand kan inspireren om te leren zwemmen, dan ben ik al blij.”