Randstad-gebouw Deventer 4.JPG

Saxion vertrekt nu echt uit Randstad-gebouw in Enschede, ook huur SVB-pand in Deventer waarschijnlijk opgezegd

Saxion heeft de huur van het Randstad-gebouw in Enschede per eind dit schooljaar opgezegd. Ook de huur van het SVB-gebouw in Deventer wordt waarschijnlijk opgezegd, op dezelfde termijn. Dat valt niet los te zien van de krimpende studentaantallen van Saxion en de bezuinigingen die daarmee gepaard gaan. Op huisvesting moet de komende jaren tien procent bespaard worden: uiteindelijk 1,7 miljoen euro per jaar. Het afstoten van beide huurpanden levert rond de 700.000 euro per jaar op.

Het verminderen van huurpanden is een logische eerste stap, zeggen AGZ-directeur Pascal Heynen en FSO-directeur Jan Tromp, die verantwoordelijk zijn voor de bezuinigingen qua huisvesting. Het Randstad-gebouw stond al eerder op de rol om afgestoten te worden. Toen bleek het roostertechnisch nog niet mogelijk om de huur op te zeggen, nu is er op dat vlak wel groen licht. Over het pand zijn al langere tijd veel klachten, onder meer over temperatuur, onderhoud, voorzieningen en vindbaarheid.

Ook het SVB-gebouw is niet populair onder docenten. Heynen: “Daar zijn ook vrij veel klachten over. Je ziet zelfs dat docenten die daar les hebben, er geen les willen geven en dan maar weer een plek in het hoofdgebouw zoeken, ook als daar officieel op dat moment geen plek is.”

Het plan is om ook daar de huur op te zeggen, al moet daar nog wel een definitief besluit over genomen worden door het bestuur. Ook naar andere huurpanden zoals de Gasfabriek en delen van het Ariensplein wordt gekeken, maar daar liggen op dit moment nog geen concrete plannen tot huuropzegging. Inkrimping qua huurmeters scheelt niet alleen op de huurkosten; dat geldt net zo goed voor de schoonmaakkosten en energierekening. “En het is ook positief voor onze ecologische voetafdruk.”

De tandem Tromp/Heynen is in dit geval geen toevallige; het college van bestuur koos er bewust voor om op de bezuinigingsthema’s academies en diensten en elkaar te koppelen, ook om er voor te zorgen dat het onderwijsperspectief niet ondergesneeuwd raakt. Heynen: “Daarbij speelt in dit geval mee dat ik me heb gestoord aan de lege gebouwen na corona.”

Levendigheid

De inkrimping qua huurmeters heeft namelijk niet alleen te maken met besparingen, zeggen de twee. Tromp: “Het is een besparing aan de ene kant, maar het gaat net zo goed om de levendigheid.” Heynen: “Sinds corona is het gevoel van leegheid in de gebouwen enorm toegenomen, geven zowel docenten als studenten aan.”

Dat blijkt ook uit bezettingsonderzoek: de gemiddelde bezetting van ruimtes op Saxion is op dit moment veertig procent. De bedoeling is dat dat stijgt naar zestig procent.

Compacter

Saxion zal compacter worden, zegt Heynen. Hij trekt de vergelijking met een binnenstad. “In een binnenstad die leuk gevuld is met winkels en kroegjes verblijf je ook veel liever dan in een desolate stad met veel leegstand, dat is gewoon geen leuke plek. Dat geldt voor Saxion hetzelfde. We moeten aantrekkelijk blijven voor studenten en medewerkers.”

Het afstoten van huurpanden is een eerste stap, zeggen de twee, maar daar blijft het niet bij. Tromp: “We staan echt aan het begin.” Ook op andere vlakken valt er volgens hen nog winst te behalen, bijvoorbeeld door flexibeler met ruimtes om te gaan. Heynen: “Wat je ziet is dat academies en diensten veel eigen vergaderruimtes hebben, waar andere academies en diensten geen inzicht in hebben. Dat kan veel flexibeler qua gebruik.”

Archieffoto van het SVB-pand in Deventer. Foto's: SaxNow

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Noor Schmidt

De stijl van Noor: ‘Kleding en sieraden zijn deel van je identiteit’

Noor Schmidt is populair op TikTok, zo populair dat er zelfs samenwerkingen uit voortkomen, met kledingmerken als Na-kd en een sieradenmerk als MyJewellery. Dat Noor op de hoogte is van de laatste trends blijkt ook uit haar outfit; een broek met panterprint – dé trend van komend seizoen - gecombineerd met een oversized blazer en een paar Adidas samba’s, die sinds afgelopen jaar niet meer weg te denken zijn. “Ik speel regelmatig in op trends, maar merk ook ik dat zelf soms voorloop.”

Talida Header

Pretty in Pink! How Talida makes everything cute and everything 'her'

Explore the safe space of Talida Daoud (20), a Biology & Medical Laboratory Research student at Saxion. Despite settling into her space just a couple of months ago, she transformed her room into a girly paradise, glowing with personal charm and thrifted treasures! Between vintage lamps, lots of pink, flowers, ruffles, and spring vibes. Discover how she uses her limited space for self-expression and what the importance of individuality and expression means to her.

Talida Header

Pretty in Pink! Hoe Talida ondanks beperkte ruimte alles schattig en helemaal ‘van haar’ maakt

Ontdek het roze nestje van Talida Daoud (20), studente Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek aan Saxion. Hoewel ze nog maar een paar maanden geleden in haar kamer trok, heeft ze die omgetoverd tot een meisjesparadijs, vol persoonlijke charme en kringloopschatten. Een verhaal tussen vintage lampen, veel roze, bloemen, ruches en lente-vibes. “Ik probeer van alles mijn vibe te maken.”