Saxion-lectoren gaan niet meer met pensioen, maar worden emeritus lector. Dat ‘officieuze’ besluit nam collegevoorzitter Anka Mulder voor de zomer, en ze reikte voor het eerst het bijhorende speldje uit bij de afscheidsrede van Frits Oosterveld. Inmiddels zijn er drie speldjes uitgegeven. Mulder: “Het is een teken van waardering, onze lectoren staan voor de onderzoekkennis van de hogeschool.”
Onlangs reikte Mulder het speldje uit aan Kjell-Erik Bugge, en een dag erna aan Michiel Flooren, beide tijdens hun afscheidsrede. De collegevoorzitter wil daarmee de ‘denkkracht’ van de lectoren, die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, verbonden houden aan de hogeschool. Dit is in lijn met de universiteiten, waar emeritus hoogleraren vaak nog verbonden zijn aan de vakgroep en de instelling. Naast het speldje krijgen de ‘emeritus lectoren’ een levenslange uitnodiging voor de Opening Hogeschooljaar (OHJ).
Helemaal uniek is de ‘emeritus lector’ niet, zegt Mulder. “Bijvoorbeeld de hogeschool van Utrecht en Stenden gebruiken de titel ook al.” Het is een eretitel, benadrukt ze, met vooral een ceremoniële functie.
‘Emeritus’ is voorbehouden aan de lectoren, zegt de Mulder desgevraagd. “Dus nee, je krijgt geen emeritus directeur, manager of collegevoorzitter. We gaan deze eretitel gebruiken voor de lectoren omdat zij onze inhoudelijke fakkeldragers zijn, van grote invloed op het onderzoek op de hogeschool. Het is een blijk van waardering.”
Em. professor
Lectoren zijn vrij om in het buitenland de titel professor te gebruiken (in het Engelstalige gebied wordt de functie lector direct vertaald naar ‘docent’). Er zijn voorbeelden van gepensioneerde lectoren die de afgekorte titel ‘Em.’ voor het Engelse ‘professor’ hebben staan, al dan niet met de toevoeging ‘of applied sciences’.
Toch denkt Mulder denkt niet dat titulatuur door elkaar gaat lopen. Net zoals ze geen noodzaak ziet om bijvoorbeeld een rector magnificus aan het hoofd van de hogeschool te hebben.
Wel ziet ze dat onderwijs voor negentig procent de kerntaak is van de hogeschool, maar dat (toegepast) onderzoek een steeds belangrijkere plek krijgt. “Daar past ook bij dat onze lectoren steviger in bijvoorbeeld managementteams van de academies vertegenwoordigd zijn”, zegt ze. “Dat regelen we ook in ons nieuwe academie-reglement.” Ook is het, zo zegt ze, ‘wenselijk’ als lectoren of mensen met een onderzoekachtergrond steviger vertegenwoordigd zijn in de centrale en decentrale medezeggenschap.
Gerelateerde artikelen
Ze durfden zichzelf niet op te geven, maar toch hebben Floor en Ymke nu hun eigen expositie in de Glasbak
Creative Business-studenten Ymke de Vries en Floor van Limbeek exposeren een maand lang hun fotoseries op de zesde verdieping van Epy Drost. Ze hebben weinig ervaring met fotografie, maar mogen wel meteen exposeren. Voor Ymke is het extra spannend, ze staat namelijk zelf op een deel van de foto’s. “Het is gek om jezelf zo groot op een muur te zien.”
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).