anka

Lectoren gaan niet alleen met pensioen, maar worden (onofficieel) emeritus

Saxion-lectoren gaan niet meer met pensioen, maar worden emeritus lector. Dat ‘officieuze’ besluit nam collegevoorzitter Anka Mulder voor de zomer, en ze reikte voor het eerst het bijhorende speldje uit bij de afscheidsrede van Frits Oosterveld. Inmiddels zijn er drie speldjes uitgegeven. Mulder: “Het is een teken van waardering, onze lectoren staan voor de onderzoekkennis van de hogeschool.”

Onlangs reikte Mulder het speldje uit aan Kjell-Erik Bugge, en een dag erna aan Michiel Flooren, beide tijdens hun afscheidsrede. De collegevoorzitter wil daarmee de ‘denkkracht’ van de lectoren, die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, verbonden houden aan de hogeschool. Dit is in lijn met de universiteiten, waar emeritus hoogleraren vaak nog verbonden zijn aan de vakgroep en de instelling. Naast het speldje krijgen de ‘emeritus lectoren’ een levenslange uitnodiging voor de Opening Hogeschooljaar (OHJ).

Helemaal uniek is de ‘emeritus lector’ niet, zegt Mulder. “Bijvoorbeeld de hogeschool van Utrecht en Stenden gebruiken de titel ook al.” Het is een eretitel, benadrukt ze, met vooral een ceremoniële functie.

‘Emeritus’ is voorbehouden aan de lectoren, zegt de Mulder desgevraagd. “Dus nee, je krijgt geen emeritus directeur, manager of collegevoorzitter. We gaan deze eretitel gebruiken voor de lectoren omdat zij onze inhoudelijke fakkeldragers zijn, van grote invloed op het onderzoek op de hogeschool. Het is een blijk van waardering.”

Em. professor

Lectoren zijn vrij om in het buitenland de titel professor te gebruiken (in het Engelstalige gebied wordt de functie lector direct vertaald naar ‘docent’). Er zijn voorbeelden van gepensioneerde lectoren die de afgekorte titel ‘Em.’ voor het Engelse ‘professor’ hebben staan, al dan niet met de toevoeging ‘of applied sciences’.

Toch denkt Mulder denkt niet dat titulatuur door elkaar gaat lopen. Net zoals ze geen noodzaak ziet om bijvoorbeeld een rector magnificus aan het hoofd van de hogeschool te hebben.

Wel ziet ze dat onderwijs voor negentig procent de kerntaak is van de hogeschool, maar dat (toegepast) onderzoek een steeds belangrijkere plek krijgt. “Daar past ook bij dat onze lectoren steviger in bijvoorbeeld managementteams van de academies vertegenwoordigd zijn”, zegt ze. “Dat regelen we ook in ons nieuwe academie-reglement.” Ook is het, zo zegt ze, ‘wenselijk’ als lectoren of mensen met een onderzoekachtergrond steviger vertegenwoordigd zijn in de centrale en decentrale medezeggenschap.

rik

Rik Visschedijk