Medezeggenschap: “Vraag alle nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent het Gedrag”

De Centrale Medezeggenschap (CMR) wil dat Saxion nieuwe medewerkers vraagt om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Maar het college van bestuur ziet dat niet zitten, bleek onlangs in de overlegvergadering. Die wil de VOG vragen voor een beperkte groep. Uiteindelijk werd er, na een uitvoerige discussie, besloten om het CvB-voorstel in te trekken.

Het CvB stelde voor om de VOG te eisen bij functies als lectoren, directeuren en mensen die werken met gevoelige informatie. De wens van de CMR was een andere: vraag aan iedere nieuwe medewerker een VOG. De dienst HRM had een uitvraag gedaan en daaruit blijkt dat zes van de elf hogescholen de VOG als vereiste wordt gesteld.

CMR-lid Nico Kerssens: “Ik ben een beetje verrast dat het CvB kiest voor specifieke functies. Toen ik voor de Hogeschool Enschede ging werken, moest ik ook een VOG overleggen. Wij willen het middel breder inzetten: voor elke nieuwe medewerker.” Hij – en de CMR – wil namelijk niet dat er een situatie ontstaat waarbij je denkt: dit hadden we achteraf kunnen voorkomen met een VOG.

Collegelid Jan Willem Meinsma verdedigde het voorgenomen besluit van het CvB. “Welk probleem los je nu feitelijk op”, zei hij. “We proberen een middenweg te zoeken, door de VOG te eisen voor posities met macht.”

Veilige omgeving

Natuurlijk wil Saxion een veilige omgeving zijn, vervolgde hij. Maar de VOG zegt volgens hem niet zoveel: alleen dat je in de afgelopen vijf jaar al dan niet veroordeeld bent. “Daarbij kost het Saxion veel geld als we de VOG aan iedereen vragen. En hebben we dan het idee dat we een veiligere organisatie worden?”

Wytse Mensonides zei, namens de CMR, dat er aan de student gedacht moet worden. Nu kiest het CvB ervoor om een extra check in te bouwen voor mensen die bijvoorbeeld met gevoelige informatie werken. “Terwijl geweld en zeden grote onderwerpen zijn. Ik zou er eerder voor kiezen om mensen die met studenten werken te vragen om een VOG”.

Hij kreeg bijval van Coen de Heer, die er op wees dat het vragen van een VOG misschien deels symbolisch is, maar dat het ook laat zien dat je als instelling fysieke veiligheid en zeden belangrijk vindt. “Het pas in het integriteitsbeleid.” Maar die VOG vragen aan alle medewerkers kost ‘bakken vol met geld’, zei collegevoorzitter Anka Mulder. “Ik heb er moeite mee om een weinig effectief instrument zo in te zetten, en de investering is fors.”

Dat het CvB en de CMR er deze vergadering niet zouden uitkomen, was duidelijk. Emmy Dommerholt, student-lid van de CMR, zei het tegenstrijdig te vinden dat dat mensen met macht een VOG moeten overleggen, maar mensen die met studenten werken niet. “Ik denk dat we studenten op de eerste plek moeten zetten, en daar het beste voor regelen.”

Met deze argumenten besloot het college van bestuur om nog een goed na te denken over de mogelijke inzet van de VOG, en later een aangepast voorstel te doen. Collegelid Jan Willem Meinsma: “Ik denk dat we helemaal niet zo ver uit elkaar liggen.”

rik

Rik Visschedijk