Het cortenstaal geeft af aan de kleding, ga er niet op zitten! Die boodschap valt sinds gisteren vanaf een wit A4-tje te lezen op de bankjes van het fonkelnieuwe klimaatplein bij het hoofdgebouw in Enschede. Ze blijken niet zonder reden opgeplakt: het roestbruine staal naast de zitplekken van de bankjes geeft dusdanig af, dat al heel wat leerlingen gevlekt achterbleven. “Mijn hele broek was oranje.”
De waarschuwing kwam voor eerstejaars Social Work Dustin (17) net te laat, vertelt hij. “Mijn hele broek was oranje, dus die zit nu in de wasmachine.” Een van zijn klasgenoten liep ook een vlekkenbroek op. “Maar gelukkig niet zo erg als hij”, zegt hij, terwijl hij naar Dustin wijst. “Ik kwam er beter vanaf.” Dustin lijkt zich niet zo druk te maken. “Ik denk dat het er in de wasmachine wel af gaat. Dat is een klus voor mijn moeder.”
Cortenstaal
Voor wie de nieuwe bankjes niet goed voor ogen heeft: die zijn grotendeels gemaakt van het tegenwoordig populaire cortenstaal. Wie ervoor kiest niet op de houten zitjes te gaan zitten, zit dan ook op dat materiaal, dat aanvankelijk vooral werd toegepast in de scheepsbouw en bruggenbouw, maar tegenwoordig overal opduikt. Het wordt door architecten geprezen om zijn ‘natuurlijke’ look, die stoer en eerlijk oogt. Bovenal vereist het heel weinig onderhoud. Een nadeel is er in dit geval ook: in de beginfase van het roestproces geeft het een tijdje af.

Social Work-student Dustin en zijn klasgenoten. Foto's: SaxNow
Bedrijfskunde-student Don Taus zag op zijn beurt twee beteuterde meisjes met roestvlekken. “Een van hen zat half op dat vel papier met die waarschuwing. Die hebben het wel geweten." Volgens hem mag er beter gewaarschuwd worden.
Dat gaat gebeuren, blijkt uit de woorden van projectleider Klimaatplein Ali Zoulali. “Deze waarschuwing is tijdelijk. Er komt een duidelijkere waarschuwing, een bord.” Hij legt uit dat het materiaal nog wel enige tijd blijft afgeven. “Dat duurt nog een tijdje, dus zolang waarschuwen we ook.”
Goed verwijderbaar
Volgens Zoulali meldde zich iemand bij de receptie en zijn daarna de waarschuwingen opgeplakt. “Ik heb vanuit de receptie gisteren een klacht doorgekregen.” Hij geeft aan te verwachten dat de roestplekken goed verwijderbaar zijn. “Het kan er uit, volgens mij gaat het er in 99% van de gevallen uit. Als dat niet zo is, dan moeten we kijken wat we dan doen.”
Don Taus denkt in ieder geval dat de waarschuwingen zoals die nu zijn opgeplakt niet afdoende zijn. “Niet iedereen leest dit. Er lopen hier rokers, die kijken vooral hoe ze hun sigaret moeten opsteken. Voor mij mag er duidelijker gewaarschuwd worden. En anders gewoon een laag verf er overheen.”

Don Taus vindt dat er duidelijker gewaarschuwd mag worden. "Dit leest niet iedereen."
Gerelateerde artikelen
Bezuinigingen; “Minimale overhead, maximale toegevoegde waarde voor onderwijs en onderzoek”
Saxion staat voor moeilijke keuzes: waar vallen de harde klappen? De Centrale Medezeggenschap (CMR) ziet dat er ‘in de volle breedte’ wordt gekeken naar hoe Saxion de komende jaren miljoenen gaat bezuinigingen. “Prettig om te zien”, zei CMR-lid Wytse Mensonides in de vergadering met het CvB. Duidelijk is dat er flink gesneden wordt in de overhead, oftewel de kosten voor dienstverlening aan onderwijs en onderzoek.
Leveringsproblemen IPhone 16e; vijftien nieuwe medewerkers zonder werktelefoon
Tot op heden kregen vijftien nieuwe medewerkers van Saxion geen werktelefoon, vanwege leveringsproblemen van de nieuwe IPhone 16e. Zij moeten hun privételefoon gebruiken als ze die nodig hebben voor hun werk. ICT-manager Rob Exalto zegt dat het gaat om een tijdelijk probleem. “We hebben druk op de leverancier gezet dus vanaf volgende week moet dit opgelost zijn.”
Reportage: hoe oud-docente Margriet de Vos met haar oma’s tegen extreemrechts strijdt
Na meer dan dertig jaar op Saxion ging HBO-ICT-docente Margriet de Vos begin dit jaar met pensioen. Wat volgde was niet alleen een cursus porselein maken, maar iets veel groters: De Vos is een van de oprichters van de nieuwe beweging 'Oma’s tegen extreemrechts'. SaxNow ging mee naar een demonstratie. “Ik ben niet iemand die gaat fietsen op de hei.”