De opleiding Podotherapie verkeert in zwaar weer. Met dit jaar tussen de 15 en 17 eerstejaars – de aanmeldingen blijven jaarlijks dalen - is de kleinste opleiding van Saxion niet levensvatbaar. Dat terwijl de studenttevredenheid, de kwaliteit en de waardering vanuit het werkveld prima zijn, zegt Pascal Heijnen (directeur AGZ). “Er moet iets gebeuren. Wát precies, dat gaan we dit najaar onderzoeken.”
Voor de zomer besprak Heynen de kwestie met zijn Academieraad en in de notulen daarvan staat ‘AGZ gaat het komende jaar de keuze maken omtrent het vervolg van deze opleiding.”
Zo kan het niet langer doorgaan, geeft Heijnen aan. Voor 2020 was de kwaliteit van de opleiding een tijd beneden de maat, maar daar is hard aan gewerkt. Er staat volgens de directeur een kwaliteitsopleiding, en zowel de studenten als het werkveld zijn tevreden. Maar eerstejaars aantrekken: het lukt niet. “Daarin zijn we niet alleen, ook hogeschool Fontys, de enige andere aanbieder van Podotherapie, krijgt de opleiding niet gevuld.”
Animo daalt
Podotherapie staat niet op zichzelf. De animo voor de gezondheidszorg daalt, vertelt Heynen. Zijn academie AGZ daalt zeven procent in de eerstejaarsaanmeldingen, terwijl het marktaandeel licht stijgt. Hij schreef er in juni een opinie-artikel over in dagblad Trouw, samen met Corine Latour, lector Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam en voorzitter van het landelijk overleg opleidingen Verpleegkundige (LOOV). De strekking: maak het financieel makkelijker om voor een zorgopleiding te kiezen en waardeer zorgverleners beter als ze aan het werk zijn.
De podotherapeuten zijn in de gezondheidszorg ontzettend belangrijk, aldus Heijnen. “Dat krijgen we terug uit het werkveld. Het is een vak in ontwikkeling, wordt steeds meer high tech. Er is een relatie tussen voetklachten en diabetes, een ziekte die steeds meer voorkomt. Het vak is in beweging, en we hebben een lector die daar belangrijk onderzoek naar doet.”
Maar dat laat onverlet dat in instroom van 15 á 17 studenten onder de maat is. Niet eens alleen vanwege de bekostiging: bij zo’n kleine opleiding moet er geld bij. Maar ook vanwege de ‘didactische leeromgeving’, zoals Heynen het noemt. “Studenten leren van elkaar”, zegt hij. Voor een opleiding is een kritische massa nodig. “Een gezonde opleiding heeft zo’n vijftig eerstejaars, combineer je studies dan kun je misschien zakken naar zo’n dertig”.
Meevaller
Voor de zomer was er een meevaller: de (demissionair) minister stelde bijna 1,5 miljoen beschikbaar aan de opleiding, vanuit een pot voor krimpregio’s. “Dat geeft wel iets ruimte”, zegt de academiedirecteur. “En het geeft aan dat de opleiding waarde heeft.”
Maar structureel is het geld niet, en er moet een oplossing voor het probleem komen. Heynen kan nog niet aangeven wat die oplossing is, maar er wordt gedacht aan het samenvoegen met andere kleine (para)-medische opleidingen of deels onderbrengen bij een grotere opleiding als Fysiotherapie. Een onderzoeksbureau gaat, samen met Fontys en het werkveld, daar dit najaar naar kijken. “Tegen beter weten in hopen dat de aanmeldingen gaan stijgen, omdat de opleiding van goede kwaliteit is, dat heeft geen zin.”
Heynen wil nog geen voorschot nemen op de kant die de opleiding opgaat. Hij wacht eerst het onderzoek in het najaar af. Hij wil voorzichtig zijn, omdat de studenten in de opleiding duidelijkheid verdienen. “Je kan en wil niet zomaar stoppen met een opleiding, want daarmee breng je niet alleen de studenten in de problemen, maar ook de waarde van het diploma van afgestudeerden”, zegt hij. “Daarom trekken we op met Fontys en het werkveld. Het is duidelijk dat we iets moeten doen, en daar kunnen we niet lang meer mee wachten.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.