Meer dan anderhalf uur zaten reizigers vanochtend even voorbij Almelo vast in een kapotte NS-trein. Uiteindelijk werd de trein geëvacueerd, en werden de treinreizigers met een andere trein naar Hengelo gebracht. Omdat de trein midden in de spits uitviel, zat de trein vol met Saxionners. Die reageerden heel divers. “Ik snap nu studenten wel beter die zeggen dat ze later zijn omdat de trein niet rijdt.”
Een van de inzittenden in de trein is docent vastgoedkunde Simon van der Meer. Via zijn mobiel doet hij mee aan een teamsvergadering. “Maar ik hoef nu niks te zeggen hoor.” Hij kwam niet ver vanochtend: vijf minuten nadat hij instapte, strandde de trein plotseling, zonder veel informatie. “Al merkte ik wel dat opeens de lampen uitvielen.”
Hij moet college geven om 11.45, zegt hij vanuit de wat benauwde trein, waar inmiddels ook de verlichting en klimaatcontrole niet meer werkt. Daardoor wordt het steeds benauwder, en besluit de conducteur handmatig wat ramen open te maken. Van der Meer: “Ik dacht ik ben mooi op tijd, maar nu vraag ik me af of ik het haal.”
‘Zo voelt het dus’
Hij lijkt zich nog niet enorm druk te maken. “Ik vind het zelf een leuke les, maar in alle eerlijkheid: ik denk dat de studenten er niet al te rouwig om zijn als ik het niet haal, het is niet het populairste vak.” De penibele situatie in de trein zorgt mogelijk wel voor hernieuwd begrip voor studenten die door het OV te laat zijn. “Zo voelt het dus voor een student die zegt, ik ben te laat omdat de trein niet rijdt.”
Om daarna onmiddellijk zijn behulpzaamheid te bewijzen: “Als we nou terug moeten naar Almelo, dan kan je zo met mij mee met de auto.” Het blijkt uiteindelijk niet nodig; de trein waarop we via een loopplankje overstappen, met hulp van Pro-Rail-personeel, rijdt als intercity door naar Enschede.
Ook 3e-jaars Creative Business Amber en Commerciele Economie-student Ruben Jongejan moeten naar Enschede. Ruben vertrok vanuit Deventer, Amber stond al om 6 uur op om vanuit Nijmegen naar Enschede te gaan. Het is inmiddels 10.40 en ze zijn nog steeds niet op hun bestemming.
Ze zijn onderweg naar een workshop ‘creatief denken’, die hoort bij hun Smart Solutions Semester. Echt rouwig zijn ze er niet om dat ze die niet halen. “We vinden het allebei niet zo’n leuke les.” Even later voegt zich een derde student bij hen, die blijkbaar hetzelfde voelt. “Als er een positief ding is, dan is het wel dat we die les missen. Misschien kunnen we het nog een beetje rekken.”

ProRail werd vanochtend ingezet om reizigers te evacueren uit de stilstaande trein
Gerelateerde artikelen
Netwerk ‘Werken met een beperking’; “Betrek ons meer bij ontwikkelingen en besluiten”
Als het gaat om inclusie van medewerkers met een beperking kan er op Saxion best wat beter. Die indruk blijft hangen na een medewerkersbijeenkomst voor collega’s met een beperking, waar SaxNow op uitnodiging mocht meekijken. Volgens deze medewerkers wordt vaak pas aan hen gedacht als ze zelf aan de bel trekken. “Op een gegeven moment hoop je dat het andersom wordt.”
Student werktuigbouwkunde verliest zaak rond onvoldoende voor afstuderen: ‘geen twijfels over onafhankelijkheid of deskundigheid’
Al langer dan een jaar is er gedoe rond het afstuderen van een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde. Nu oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) dat de examencommissie van LED zorgvuldig handelde bij zijn beoordeling. De onvoldoende die de student kreeg blijft daarom staan. Volgens het Cobex is er bovendien geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid of onafhankelijkheid van zijn begeleider.
Bekentenis en Turnitin-rapport funest voor studente in fraudezaak, examencommissie handelde niet onredelijk
Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) is bewezen dat een studente fraudeerde bij haar verslag van de minor Prestatiepsychologie. De sanctie die ze daarvoor kreeg van de examencommissie van de AMA blijft daarom staan. Een bekentenis van de studente speelt een belangrijke rol bij dat oordeel.