apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

Volgens Blootens is de vraag naar mensen met kennis op het vlak van data science en AI enorm, en vooral ook enorm breed. Dat blijkt ook uit de partijen waarmee Saxion samenwerkte bij de totstandkoming van de nieuwe opleiding: de politie, de gemeente Apeldoorn, maar ook bijvoorbeeld bedrijven als Topicus en Witteveen+Bos. “In elk werkveld is momenteel behoefte aan mensen die kennis hebben in het geautomatiseerd verwerken en analyseren van data.”

AI en Data Science zijn volgens hem zeker geen hype. “Het concept van AI bestaat al sinds de jaren 50, algoritmes bestaan ook al decennia.” Wel zijn de ontwikkelingen de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen, doordat computers veel grotere rekenkracht en opslagcapaciteit hebben.

Tegelijkertijd is er misschien wel sprake van een mediahype, sinds het gebruik van geavanceerde taalmodellen als ChatGPT redelijk mainstream werd. “Wat we wel van verschillende kanten meekregen, was: promoot je opleiding met de term AI. Terwijl wij zelf ook hele andere termen gebruiken, zoals data engineering, en data science.”

Puzzelaars

In de nieuwe opleiding leren studenten volgens hem hoe je met data-analyse en kunstmatige intelligentie geautomatiseerd vraagstukken kan oplossen. En dat kan breed zijn: van bedrijfsleven tot overheid, en van sportprestaties tot gezondheidszorg en veiligheid. Blootens: “We zijn op zoek naar puzzelaars.”

Wat hij daarmee bedoelt? In de opleiding leren studenten vraagstukken systematisch te analyseren, met data te werken, en modellen te ontwikkelen. Die modellen maken het dan uiteindelijk weer mogelijk om voorspellingen te doen, door bijvoorbeeld deep learning en machine learning. “Los van technische vaardigheden moet je vooral ook een grote behoefte hebben om vraagstukken en opdrachten op te lossen.”

Daarbij vormen menselijke keuzes een rode draad binnen de opleiding. “Uiteindelijk blijven het menselijke keuzes, en daarbij spelen ethische afwegingen een rol. Algoritmes kunnen leiden tot discriminatie als daar te weinig over nagedacht wordt. Daar zijn meerdere voorbeelden van, met de toeslagenaffaire misschien wel als bekendste. Dus ethiek vinden we heel belangrijk.”

Ontwikkelingen

Het curriculum voor de eerste twee jaar van de opleiding is al uitgewerkt. Op de website van Saxion valt al te lezen dat studenten dan vakken kunnen verwachten zoals calculus, statistiek, data engineering, maar ook ethiek en business case-ontwikkeling. Voor de laatste twee jaar staat het curriculum nog niet vast. Dat heeft te maken met het feit dat de ontwikkelingen snel gaan. Blootens: “We hebben wel een idee welke kant we op gaan, maar we vinden het heel belangrijk om de ontwikkelingen die in het werkveld spelen goed in de gaten te houden.”

De lessen van de nieuwe opleiding worden gegeven aan de Spoorstraat in Apeldoorn, in De Nettenfabriek. Een bewuste keuze, al was ook het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering aan de Wapenrustlaan een optie. “Uiteindelijk gaf de ambiance aan de Spoorstraat de doorslag”, zegt Blootens.

Twee andere nieuwe opleidingen in Apeldoorn

In september starten ook de 2-jarige voltijd Associate degree opleiding Information Security en de master Veiligheid en Digitalisering. De master start met een tweejarige deeltijd variant. Vanaf 2025 volgt volgens Saxion zeer waarschijnlijk een eenjarige voltijd variant.

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

saxion.jpg

Hoe een anonieme mail ervoor zorgde dat SaxNow zeven maanden klem zat tussen feit en fictie

Hier had bijna een verhaal gestaan over grensoverschrijdend gedrag binnen Saxion. Een verhaal waar SaxNow met tussenpauzes meer dan een half jaar aan werkte. Maar dat verhaal volgt hier niet. Wat wel volgt: een verhaal over het aannemen van verschillende identiteiten, van studenten en van collega’s. Over een geraffineerd web van feit en fictie, waarvoor geen middel geschuwd werd, van videocall tot prepaidkaart. En een bekentenis. Die volgt ook.

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.