DSCF5995-Enhanced-NR.jpg

Een virtuele tijdreis door Enschede? “Onze docent zei: doe iets gedurfds”

CMGT en ArtEZ-studenten zorgen ervoor dat je tijdens het winkelen in de Klanderij even terug in de tijd kan, of een kijkje kan nemen in de toekomst. Tijdens Enschede Lights Up projecteren zij een virtuele tijdreis. Als deelnemer vlieg je over Enschede en kan je op drie bekende locaties zelf meespelen in verschillende minigames. “Met deze technologie zetten we een flinke stap vooruit.”

Waar voorgaande jaren met een telefoon meegespeeld kon worden, gaan de studenten van dit jaar een stap verder. Het besturen van het spel werkt via een camera-registratie, die scant waar mensen staan en welke kant ze op bewegen.

“We moesten onszelf in korte tijd alles aanleren”, zegt CMGT-student Rommert Straatsma. Die uitdaging durfden de studenten aan. “Onze begeleidende docent vond de voorgaande jaren saai. Hij zei: ‘maak eens een keer iets gedurfds.”

Spinnewiel

De projectie begint in het verleden, bij fabriekscomplex Jannink. Bij het eerste spel is het doel om een spinnewiel te laten draaien. Het draaien van het spinnewiel doe je door om het geprojecteerde wiel heen te lopen. “Het vraagt van mensen dat ze interactief meespelen”, vertelt Nicolas García Paetz, teamleider en student CMGT.

Daarna vlieg je door naar het Epy Drost-gebouw (‘de glasbak’) van Saxion. Over de locaties is goed nagedacht. “De glasbak vinden wij een goede weerspiegeling van de huidige technologie”, vertelt Nicolas. Als je het tweede spel hebt voltooid, licht Epy Drost (virtueel) op, zoals deze in het echt ook ’s avonds verlicht is.

In het laatste deel van het spel, de toekomst, vegen deelnemers een foto weg door eroverheen te lopen. Daaronder komt een oude foto tevoorschijn. Je wist dus als het ware de toekomst uit, en dan sta je weer aan het begin. “Het is een full circle moment”, vertelt Rommert.

Om de toekomst weer te geven is er veel gebruik gemaakt van neonkleuren. Studenten aan het conservatorium van ArtEZ zorgden voor bijpassende muziek. “Met de combinatie van felle kleuren en de gekozen muziek proberen we het juiste gevoel bij de juiste tijd te geven.” De reis door de tijd sluit goed aan op het thema van dit jaar, namelijk 700 jaar Enschede.

Echt druk

Hoewel ze pas in september aan het ontwerp zijn begonnen, zijn de studenten zeker van hun zaak. “Op sommige dagen verlies je moed, maar vaak zijn we zelfverzekerd”, vertelt Rommert. Zelfs als tijdens de testsessie niet alles meewerkt, is er geen paniek. “Het is continu trial and error.”

De eventmanager van Enschede Lights Up is ook te spreken over dit project. De projectie mag namelijk ook overdag draaien. Op die manier kan het winkelende publiek in de Klanderij de hele dag door de spelletjes spelen. Dat is eigenlijk echt cool, zegt Zehra Adigüzel, student CMGT en contentmaker van het project. Zo zien heel veel mensen hun spellen. “Zo vlak voor de kerst is het daar echt druk.”

DSCF5968-Enhanced-NR.jpg

Foto's: Marlene Mahn

DSCF5989-Enhanced-NR.jpg

Foto's: Marlene Mahn

DSCF8243.jpg

De leden van de groep. 

Bovenste rij(vlnr): Nicolas Garcia, Rommert Straatsma, Yvens Serpa, Marlene Mahn
Onderste rij (vlnr): Paul-Maikel van Barele, Zehra Adigüzel, Jogum Cannegieter, Teodora Stoicescu, Red Otter

Niet op de foto: Emre Hamazkaya

 

 

En­sche­de lights up?

Enschede Lights Up is een lichtroute door de binnenstad van Enschede langs bijzondere lichtprojecties. Van donderdag 12 tot en met zondag 15 december tussen 17.00 en 22.00u staat de Enschedese binnenstad letterlijk in de spotlights. De route begint bij Tourist Info aan de Langestraat in Enschede. Daar kun je ook een kaart met de route krijgen. Het evenement is gratis.

De projectie van de CMGT en ArtEZ studenten is van donderdag 12 tot en met zondag 15 december de hele dag te bekijken. Hun projectie is in een leegstaand winkelpand in de Klanderij.

Evi

Evi van Keulen