Het personeel op Saxion hoeft niet zo nodig meer geld, maar wil vooral lekkere koffie uit de automaat. Dat schrijft ‘Sinterklaas’ in een gedicht. Het is een reactie op een actie vanuit de Facilitaire Serviceorganisatie (FSO). Op eigen meegebrachte elektrische apparaten, waaronder koffiezetters, is een sticker geplaatst: deze moeten ‘afgevoerd’ worden, en gebeurt dat niet, dan doet FSO dat.
De hulpsint en auteur van het gedicht is in dit geval Bert Swennenhuis, onderzoeker Toegepaste Nanotechnologie. Hij zegt Saxion als bedrijf niet te willen afvallen, maar wil op deze manier wel een klein en ludiek protest laten horen. “Er wordt gewoon veel gemopperd over de koffie en het water dat niet heet genoeg is voor goede thee, terwijl de leverancier Maas wel lekkere koffie kan leveren. Dat proef je bijvoorbeeld bij de Universiteit van Delft en bij de UT.”
Toen de collega’s op zijn afdeling in Ko Wierenga (Technische Natuurkunde) de stickers op de elektrische apparaten ontdekten, werd Swennenhuis door collega Anne Corine IJzer tot projectleider gebombardeerd om het ongenoegen over de koffie luchtig onder de aandacht te brengen. Dat werd het sinterklaasgedicht, gericht aan collegevoorzitter Anka Mulder. “De collega’s vonden het grappig en kopieerden het gedicht, dat nu op meer plekken hangt”, zegt Swennenhuis.
Thermoskan mee, of oploskoffie?
Op zijn afdeling staan op dit moment nog twee Nespresso-achtige apparaten, een filterzetter en een waterkoker. “Collega’s komen bij ons langs om die te gebruiken”, aldus Swennenhuis. “Nu gaat het gesprek erover hoe het straks moet. Nemen we een thermoskan mee, of misschien eigen oploskoffie?” Hij benadrukt dat hij en zijn collega’s ook wel begrijpen dat al die apparaten gewoon niet kunnen, al is het om de brandveiligheid.
Onder de collega’s worden meer oplossing besproken bij de koffieautomaat, zegt Swennenhuis. Voor corona werd bijvoorbeeld maandelijks een tientje ingehouden op het salaris, en daar kreeg je dan fatsoenlijke koffie en thee voor. Met het thuiswerken is dat afgeschaft. “We willen best wat betalen voor goede koffie op kantoor. Het zou misschien een idee zijn om collega’s drie goede koppen koffie aan te bieden. Wil je meer drinken, dan betaal je dat zelf.”

De stickers zijn door de collega’s alweer van de apparaten afgehaald, weet de onderzoeker. “Het is toch een beetje een kat-en-muisspel. Er is wel geopperd om de apparaten te verstoppen. Maar dat is toch ook niet wat je wil: we begrijpen ook wel dat de veiligheid op Saxion het belangrijkste is.”
Gebouwbeheer: ‘Bezig met een oplossing’
Gebouwbeheerder Dennis Meijer beaamt dat zijn afdeling de stickers op de koffiezetapparaten, waterkokers, maar ook bijvoorbeeld elektrische kacheltjes, airfryers en tosti-ijzers heeft geplakt. “Het kan gewoon niet, en dat staat ook in onze huisregels”, zegt hij. “We kunnen niet toestaan dat mensen hun eigen apparatuur meenemen, dit in verband met de brandveiligheid en onze verzekering. Daar hebben we eerder niet actief op gehandhaafd, maar dat doen we nu dus wel.”
Een uitzondering is gemaakt voor de studieverenigingen: die mogen hun eigen koelkast, waterkoker en koffieapparaat hebben, mits deze zijn goedgekeurd door FSO. “Maar die uitzonderingen kunnen we niet voor heel Saxion gaan maken”, zegt Meijer. “Het is ondoenlijk om ieder apparaat individueel te keuren.”
En daarom dus de stickers. Zijn de apparaten deze week nog aanwezig, dan worden ze afgevoerd door zijn afdeling, en in opslag genomen. “De eigenaar kan het apparaat dan komen ophalen bij ons, om het mee naar huis te nemen”, zegt Meijer. Volgens hem gaat het om een actie die Saxion-breed speelt, dus ook in de andere gebouwen.
De klachten over de smaak van de koffie hebben de aandacht van Saxion, zegt Meijer. “Daar kan ik nog niks over zeggen verder, dat is echt te vroeg. Maar we weten dat de collega’s de koffie niet lekker vinden, en we zijn bezig met een oplossing.”
Tot slot het uitgeschreven gedicht van de hulpsint Bert Swennenhuis:
Beste Anka,
Sint zat te denken,
welke koffie hij nu weer moest schenken.
Maas staat bekend om zijn goede koffie*,
maar bij Saxion lukt ze dat nie
Het personeel gaat massaal,
met eigen koffiezetapparaten aan de haal.
Deze week werden ze echter verrast,
de extra apparatuur gaf overlast.
Het oordeel luidt,
binnen een week alle koffiezetapparaten eruit.
CvB, geef de harde werkers bij Saxion een cadeau in de schoen,
nee, ze willen geen extra poen.
Ze willen gewoon lekkere koffie uit de automaat,
en dan werken ze met plezier tot ‘s avonds laat.
Groet,
De Sint
*Delft University, UT, politie, Wageningen University… (unverified sources)
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.