hissink deventer

Smart Solutions Semester nu echt grondig op de schop? “Zou onze parel moeten zijn, maar dat is het niet voor iedereen”

Studenten, tutoren en examencommissies, eigenlijk is er overal ontevredenheid over het Smart Solutions Semester, zo erkende Timo Kos van het college van bestuur gisteren in de Centrale Medezeggenschap. Hij kondigde een herontwerp aan van de interdisciplinaire onderwijsmodule en daarvoor wordt een brede enquête uitgezet. “Dit zou ons pareltje moeten zijn, maar dat is nu niet zo.”

Kos wil eerst een enquête uitzetten onder studenten, tutoren en examencommissies, waarmee de knelpunten vastgesteld moeten worden. “We willen een goede evaluatie, met ook tips om te verbeteren”, zei hij. Daarbij mag ook de medezeggenschap aangeven welke onderwerpen en vragen in de enquête komen. Ook sprak Kos de hoop uit dat het goede van 3S behouden kan worden. “We willen nu echt leren van de ervaring die we hebben opgedaan.”

De Centrale Medezeggenschap (CMR) had zich voorbereid op een stevige discussie met het college van bestuur, want ze voelen zich niet gehoord over hun kritiek op 3S. Die angel haalde CvB-lid Timo Kos er meteen uit, door bij zijn inleiding op dit agendapunt aan te geven dat ook hij ziet dat er ‘fundamenteel’ gesproken moet worden over oplossingsrichtingen.

Papieren werkelijkheid

Dat kwam als een verrassing voor de medezeggenschap, zo gaf Nico Kerssens namens de CMR aan. “We hadden een hardere opening willen doen op dit onderwerp, omdat we het gevoel hadden dat we niet gehoord worden.” Dat de medezeggenschap zich niet gehoord voelt blijkt onder andere uit het verslag van de voorafgaande commissievergadering, waarin de CMR stelt dat er een papieren werkelijkheid lijkt te bestaan, waarin er heel hard gewerkt wordt aan het verbeteren van 3S. Terwijl in de praktijk heel grote ontevredenheid bestaat bij zowel studenten als docenten.

Die ‘heel grondige aanpassing’, zoals Kerssens het in de vergadering noemde, is volgens hem ook nodig. Hij denkt, los van het brede CMR-standpunt, aan een verkleining van het semester naar 15 studiepunten. Daarnaast moet de organisatie volgens hem dichter bij de opleidingen komen, zodat er meer ‘eigenaarschap’ komt bij de tutoren. “3S voelt nu als van bovenaf opgelegd, waardoor het een taak is die uitgevoerd moet worden.”

Collegevoorzitter Anka Mulder zei het op prijs te stellen dat de CMR wil meedenken over het herontwerp van 3S. Ze zei te hopen dat de medezeggenschap ook eerder al merkte dat het college van bestuur luistert naar de input, waarbij ze impliciet verwees naar het loslaten van de 30 studiepunten-eis. “We willen interdisciplinair onderwijs”, zei ze. “Maar de vorm is niet een religie. We moeten er nu iets moois van maken.”

Wytse Mensonides gaf namens de CMR aan dat ze zich eerder inderdaad niet gehoord voelden, en dat kritiek gebagatelliseerd werd. “Maar dit is een mooie uitnodiging”, zei hij. “Ik denk dat we eerst ook tijd moeten nemen om gezamenlijk de grondoorzaken vast te stellen én te erkennen.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Eva 1

SaxNow gaat live met bijzondere studenten: van kassameisje tot internetfenomeen, presteren bij FC Twente, en zorgen voor je eigen moeder

SaxNow gaat iets nieuws doen: we houden voor het eerst een eigen minifestival, speciaal gericht op studenten, al zijn medewerkers ook van harte welkom. Tijdens SaxNow Live op 23 mei hebben we voor jullie een schitterende line-up. Buiten voor het Ko Wierenga, van 12.00u tot 16.00u, delen drie studenten hun bijzondere verhalen. Ook is er een workshop columns schrijven, gekoppeld aan een prijs van 1.000 euro, kun je een professionele LinkedIn-foto laten maken, of gewoon keihard smullen van gratis poffertjes.

AFAS

“Maak evaluatie invoering AFAS toch openbaar”, zeggen medezeggenschappers na lezing

De Centrale Medezeggenschap (CMR) wil dat het college van bestuur de externe evaluatie van de invoering van AFAS alsnog openbaar maakt. Een kleine groep CMR-leden kreeg de evaluatie, waarbij ze de belofte deden om deze niet verder te verspreiden. Maar nu ze die evaluatie onder ogen hebben gehad, zien ze geen goede redenen voor vertrouwelijkheid.

DSCF5238-2.jpg

Na proef met sensoren volgt nu test via wifi om personen te tellen op Saxion

Saxion gaat wifi-tellingen inzetten om personen te tellen in ruimtes van de vierde verdieping van het Epy Drost-gebouw in Enschede. Het gaat om een proef. Doel is om zo goed mogelijk inzicht te krijgen in het ruimtegebruik op Saxion. Saxion testte daarvoor eerder al met sensoren, in dezelfde ruimtes. Volgens projectleider Erwin Dekker is het niet zo dat mensen gevolgd kunnen worden. “En we zien ook niet wie is ingelogd.”