Regenboogvlaggen van Saxion gestolen: “Ik vind dit een aanslag op alles waar wij als Saxion voor staan”

In de nacht van zaterdag op zondag zijn in Enschede twee grote regenboogvlaggen van Saxion van hun masten getrokken en gestolen. Saxion neemt de zaak hoog op en doet vrijdag aangifte. “Dat zoiets gebeurt is ongelofelijk triest”, zegt woordvoerder Karin Effing.

Volgens haar gaat de diefstal van de vlaggen lijnrecht in tegen wat Saxion belangrijk vindt. “Als je kijkt naar wat Saxion belangrijk vindt, is dat dat iedere medewerker en student zich thuis voelt en welkom is. Dat we inclusief zijn.”

De vlaggen horen daar volgens haar bij. “Juist omdat we weten dat veel medewerkers en collega’s die tot de LHBTIQ+gemeenschap behoren zich gesterkt voelen door ze.” De diefstal noemt ze dan ook meer dan vandalisme. “Dat zoiets gebeurt is ongelofelijk triest.”

De vlaggen wapperden tot de diefstal bij het hoofgebouw en even verderop aan de M.H. Tromplaan bij het Edith Stein-gebouw. Bij de aangifte van vrijdag bij de politie zal Saxion ook camerabeelden overleggen. Over de inhoud daarvan wil de woordvoerder op dit moment om zowel privacy- als onderzoeksredenen niets kwijt.

DSCF2978.JPG

Hier hing tot de nacht van zaterdag op zondag nog een regenboogvlag tussen. Foto: SaxNow

Roze in Blauw

Ook Roze in Blauw is volgens Saxion ingeschakeld, het politienetwerk voor de LHBTIQ+gemeenschap. Mocht blijken dat de diefstal te maken heeft met discriminatie of homogerelateerd geweld, dan zou dat een strafverzwarende omstandigheid voor de daders kunnen zijn.

Onlangs verdween er ook al een regenboogvlag bij Saxion en waren er vermoedens van diefstal. Omdat er toen geen braakschade was en er net een vlaggenwissel was geweest, was er toen geen zekerheid over de vraag of de vlag gestolen was. In dit geval is die braakschade er wel, zegt Effing. Eerder verdween volgens haar ook in Apeldoorn al eens een regenboogvlag.

Impact

Marco Strijks, werkzaam bij het Diversity Office, noemt de diefstal van de vlaggen ‘een aanslag op alles waar Saxion voor staat’. “Op Saxion hebben we respect voor elkaar. Dat respect wordt hiermee geschaad.” Volgens hem gaat dat veel verder dan alleen de LHBTIQ+gemeenschap. “Of je nou islamitisch bent, of een ander geloof aanhangt, of je man, vrouw of genderfluïde bent, op Saxion mag je jezelf zijn. Dit heeft dus grote impact. Als je niet meer jezelf mag zijn, dan maakt ons dat als hele groep heel kwetsbaar.”

De diefstal van de vlaggen leidt er niet toe dat ze verdwijnen van Saxion. “We zorgen dat er zo snel mogelijk nieuwe vlaggen komen.”

Dit is niet het eerste regenbooggerelateerde incident rond Saxion: eerder legde de gemeente een regenboogpad op de De Ruyterlaan pal voor het hoofdgebouw. Dat pad zat voor opening al onder de remsporen. Daarna werd het besmeurd met zwarte verf.

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Ton extra voor onderzoeks-communicatie; “Willen beter zichtbaar zijn”

Om verhalen over het toegepaste onderzoek beter voor het voetlicht te krijgen trekt Saxion komend jaar 100.000 euro uit, zo blijkt uit de besluitenlijst van het college van bestuur. Dat bedrag komt van de Saxion Research & Graduate School (SRGS). Directeur Hans Vossensteyn: “Ons onderzoek groeit en we willen onze zichtbaarheid en daarmee onze impact vergroten.”

Eva 1

SaxNow gaat live met bijzondere studenten: van kassameisje tot internetfenomeen, presteren bij FC Twente, en zorgen voor je eigen moeder

SaxNow gaat iets nieuws doen: we houden voor het eerst een eigen minifestival, speciaal gericht op studenten, al zijn medewerkers ook van harte welkom. Tijdens SaxNow Live op 23 mei hebben we voor jullie een schitterende line-up. Buiten voor het Ko Wierenga, van 12.00u tot 16.00u, delen drie studenten hun bijzondere verhalen. Ook is er een workshop columns schrijven, gekoppeld aan een prijs van 1.000 euro, kun je een professionele LinkedIn-foto laten maken, of gewoon keihard smullen van gratis poffertjes.

AFAS

“Maak evaluatie invoering AFAS toch openbaar”, zeggen medezeggenschappers na lezing

De Centrale Medezeggenschap (CMR) wil dat het college van bestuur de externe evaluatie van de invoering van AFAS alsnog openbaar maakt. Een kleine groep CMR-leden kreeg de evaluatie, waarbij ze de belofte deden om deze niet verder te verspreiden. Maar nu ze die evaluatie onder ogen hebben gehad, zien ze geen goede redenen voor vertrouwelijkheid.