Op het regenboogpad voor de entree van het Ko Wierenga-gebouw is – zo lijkt het – moedwillig en demonstratief zwarte verf aangebracht. De verf is uitgereden op de straat. Een woordvoerder van de gemeente Enschede gaat desgevraagd uit van ‘vernieling in de openbare ruimte’ en noemt de actie ‘verwerpelijk’. Al voor de opening van het pad werden er remsporen aangebracht op het pad.
Saskia Velders, woordvoerder bij de gemeente Enschede, noemt het aanbrengen van zwarte verf ‘verwerpelijk’. De actie getuigt volgens haar op twee manieren van weinig respect, namelijk niet voor spullen die niet van jou zijn én naar alle inwoners van Enschede die zich met het regenboogpad gezien voelen. “Er zijn fatsoenlijkere manieren van communiceren over wat je vindt.”
De gemeente heeft de vraag uitgezet of het mogelijk is om het regenboogpad schoon te maken. Wat de mogelijkheden daarvoor zijn en wat dat zou moeten kosten, is nog niet bekend.
Velders verwijst naar eerdere berichtgeving vanuit de gemeente, waarin werd opgeroepen om een ander te behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. “Dat kun je doortrekken naar: hoe zou ik het vinden als een ander mijn spullen kapot of vies maakt omdat hij of zij dat niet mooi vindt.”
Inclusieve samenleving
Het regenboogpad kent al een geschiedenis, want het vorige pad werd anderhalf jaar geleden aangelegd, op dezelfde plek. Die moest verdwijnen omdat de oversteek glad werd bij regen. Met het pad over de M.H. Tromplaan wil de gemeente Enschede laten zien dat 'ze werken aan een inclusieve samenleving, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn'.
De communicatieadviseur sluit aan bij de eerdere woorden van wethouder Arjen Kampman: “De strepen en verf op het pad geven aan dat het nodig is en blijft om elkaar te spreken en ontmoeten, en geven daarmee het belang van het regenboogpad aan”, zegt ze. “We zijn nog geen inclusieve samenleving waar iedereen kan en mag zijn wie die is. Maar daar zijn we wel naar op weg.”

Zwarte verf en remsporten op het regenboogpad (foto's: Tijmen Bartels)
Gerelateerde artikelen
Jesse (25) wint landelijke natuurkundeprijs: “Maar ik ben mijn motivatie ook wel eens kwijt geweest”
Student Jesse Rutgers is de winnaar van de Hbo-Jong-Talent-Prijs van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV). Die prijs kreeg de jonge Winterswijker voor zijn stage in zijn derde jaar, waarin hij werkte aan een mass flow controller, een regelaar voor de gasindustrie. De prijs betekent voor hem vooral een ‘enorme erkenning en inspiratie’, zegt hij zelf. Toch was die inspiratie ook wel eens minder. “Twee jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik hier nu zou staan.”
Commentaar: Magere jaren
De aankomende bezuinigingen brengen onrust en pijn met zich mee, maar zijn ook een kans. Dat betoogt hoofdredacteur Rik Visschedijk. Want er moet maar eens een eind komen aan de ongebreidelde groei en de nadruk op ‘de beste’ willen zijn.
Loes van Rijsewijk in Opgevallen: “Ik ben een crazy cat lady die van techno en krachttraining houdt”
In deze aflevering van Opgevallen: Loes van Rijsewijk (33). Ze werkt sinds februari bij Saxion als docente sociologie en criminologie. Maar daar blijft het niet bij; ze produceert ook techno, heft gewichten en verbaast studenten met haar ervaringen uit Amerika. Wel voelt het voor haar nog steeds onwennig als studenten ook echt doen wat ze vraagt: “Ik vind het namelijk helemaal niet leuk om ‘juffrouw’ te moeten spelen.”