Op het regenboogpad voor de entree van het Ko Wierenga-gebouw is – zo lijkt het – moedwillig en demonstratief zwarte verf aangebracht. De verf is uitgereden op de straat. Een woordvoerder van de gemeente Enschede gaat desgevraagd uit van ‘vernieling in de openbare ruimte’ en noemt de actie ‘verwerpelijk’. Al voor de opening van het pad werden er remsporen aangebracht op het pad.
Saskia Velders, woordvoerder bij de gemeente Enschede, noemt het aanbrengen van zwarte verf ‘verwerpelijk’. De actie getuigt volgens haar op twee manieren van weinig respect, namelijk niet voor spullen die niet van jou zijn én naar alle inwoners van Enschede die zich met het regenboogpad gezien voelen. “Er zijn fatsoenlijkere manieren van communiceren over wat je vindt.”
De gemeente heeft de vraag uitgezet of het mogelijk is om het regenboogpad schoon te maken. Wat de mogelijkheden daarvoor zijn en wat dat zou moeten kosten, is nog niet bekend.
Velders verwijst naar eerdere berichtgeving vanuit de gemeente, waarin werd opgeroepen om een ander te behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. “Dat kun je doortrekken naar: hoe zou ik het vinden als een ander mijn spullen kapot of vies maakt omdat hij of zij dat niet mooi vindt.”
Inclusieve samenleving
Het regenboogpad kent al een geschiedenis, want het vorige pad werd anderhalf jaar geleden aangelegd, op dezelfde plek. Die moest verdwijnen omdat de oversteek glad werd bij regen. Met het pad over de M.H. Tromplaan wil de gemeente Enschede laten zien dat 'ze werken aan een inclusieve samenleving, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn'.
De communicatieadviseur sluit aan bij de eerdere woorden van wethouder Arjen Kampman: “De strepen en verf op het pad geven aan dat het nodig is en blijft om elkaar te spreken en ontmoeten, en geven daarmee het belang van het regenboogpad aan”, zegt ze. “We zijn nog geen inclusieve samenleving waar iedereen kan en mag zijn wie die is. Maar daar zijn we wel naar op weg.”

Zwarte verf en remsporten op het regenboogpad (foto's: Tijmen Bartels)
Gerelateerde artikelen
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”
Column: Storm
Het begint allemaal onaangenaam te voelen, en dan heb ik het niet alleen over de stijgende temperaturen. Als het kwik te hoog stijgt, volgt vaak noodweer, en er komt inderdaad een financiële stormwind op ons af (maar zoals altijd, de situatie is niet alarmerend hoor). De laatste in de reeks bezuinigingsmaatregelen, de op 1 juli gecommuniceerde “vacaturestop”, komt hard aan.
Saxion sluit 2024 af met 7,5 miljoen in de plus; maar bezuinigingen blijven nodig
Waar een negatief resultaat van 3 ton begroot was, sluit Saxion 2024 af met een overschot van 7,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag. Het bedrag is toegevoegd aan de reserves, die daarmee groeien naar 123 miljoen. Maar de financiële zorgen en de miljoenenbezuinigingen blijven bestaan. Bestuurder Richard Wielinga: “Voor 2025 lijken we uit te komen op een negatief resultaat.”