Een bitterbal of een kroket: je kunt straks alleen nog maar de vegetarische variant krijgen bij evenementen als de opening hogeschooljaar, de nieuwjaarsbijeenkomst en open dagen. Dierlijke producten gaan vanaf 2025 in de ban. Een kwart van het aanbod zal bovendien veganistisch zijn.
Wenda Hans, die als Regisseur Duurzaamheid het beleidsstuk met de doelstellingen voor komend jaar schreef, is ‘hartstikke trots’. Het college van bestuur stemde namelijk in met haar voorstel voor een volledig vega en deels vegan catering. “Het is meer dan een ambitie”, zegt ze. “Saxion spreekt uit: dit gaan we doen.”
Een vleesloos aanbod past volgens Hans in de duurzaamheidsambitie om bij te dragen aan het welzijn van mens en dier. “Dan is deze keuze gewoon een logisch vervolg”, zegt ze. Ze vindt het belangrijk dat Saxion de catering bij evenementen hierop laat aansluiten, omdat juist die catering een ‘bewustmaker’ is. “Je laat zien dat je dit onderwerp belangrijk vindt.”
Weerstand
Hans zegt ook wel te begrijpen dat er wat weerstand zit op duurzaamheid, en daarmee misschien ook op de keuze om het aanbod vleesloos te maken. “Maar dan denk ik ook: mensen geven zichzelf niet de kans om iets nieuws te ervaren.” Ze wijst op een voorbeeld bij Diergaarde Blijdorp, waar bijna drie jaar een ‘gewone’ kroket werd verkocht, die eigenlijk vegetarisch was. Geen klant merkte het, zei de organisatie.
“Soms is het beter om niet al te hoog van de toren te blazen, en gewoon iets te doen”, zegt Hans daarover. “Dan kom je uit de weerstand, en merken mensen die een kroket kopen: de niet-vlees variant is net zo lekker.”
De uitvoering van het nieuwe beleid ligt bij de dienst Marketing en Communicatie, de organisator van corporate events. Directeur Karin Jansen ziet geen enkel probleem in het schrappen van vlees. “Dat gaan we gewoon doen”, zegt ze. “Dit is een mooie en makkelijke manier om aan bewustwording te doen.”
De Saxion Intro wordt niet door Marketing en Communicatie georganiseerd, maar door Onderwijs en Student Support. Directeur Janco Bonnink laat weten dat voor de komende Intro de doelstelling al wordt gevolgd. “Het aanbod zal overwegend vegetarisch zijn. We hopen dat we de deelnemers, zover dat nodig is, op een positieve manier kunnen verrassen met een lekker aanbod. Dat wordt nog uitgewerkt in overleg met de leveranciers.”
Gerelateerde artikelen
Column: Lerend vermogen
Ik had voor deze maand eigenlijk een luchtige column geschreven, over grappige lobbyvoorstellen die Saxion zou kunnen doen in aanloop naar de verkiezingen. Dat had een aantal redenen: er is in deze tijd al genoeg om somber over te zijn, bovendien blijken luchtige columns een goede manier om prijzen te winnen.
Anouk Rösken in Opgevallen: “Studenten mogen mij altijd appen, zo van: hey yo, ik loop hier tegenaan”
In deze aflevering van Opgevallen: Anouk Rösken (35), docente aan de opleiding Toegepaste Psychologie. Als voormalig jeugdhulpverlener kwam ze tien jaar lang ‘echt van alles’ tegen, dus schrikt ze niet zo snel van de kwetsbaarheden en problemen van studenten. Integendeel. “Sommige studenten maken echt een diepe indruk op me. Ik leer van hen en zij van mij.”
Saxion wil gebouwen ‘slimmer’ indelen, onderzoekt bezuiniging door afstoten of verhuren ruimtes
Saxion onderzoekt een herindeling van haar gebouwen. Door opleidingen en lectoraten die bij elkaar passen te clusteren ontstaat meer levendigheid én kwaliteit, is de gedachte. Bovendien kunnen de ruimtes dan ‘efficiënter’ gebruikt worden. Om extra geld te besparen wordt gekeken naar het afstoten of verhuren van vierkante meters die nu door Saxion in gebruik zijn.