Een bitterbal of een kroket: je kunt straks alleen nog maar de vegetarische variant krijgen bij evenementen als de opening hogeschooljaar, de nieuwjaarsbijeenkomst en open dagen. Dierlijke producten gaan vanaf 2025 in de ban. Een kwart van het aanbod zal bovendien veganistisch zijn.
Wenda Hans, die als Regisseur Duurzaamheid het beleidsstuk met de doelstellingen voor komend jaar schreef, is ‘hartstikke trots’. Het college van bestuur stemde namelijk in met haar voorstel voor een volledig vega en deels vegan catering. “Het is meer dan een ambitie”, zegt ze. “Saxion spreekt uit: dit gaan we doen.”
Een vleesloos aanbod past volgens Hans in de duurzaamheidsambitie om bij te dragen aan het welzijn van mens en dier. “Dan is deze keuze gewoon een logisch vervolg”, zegt ze. Ze vindt het belangrijk dat Saxion de catering bij evenementen hierop laat aansluiten, omdat juist die catering een ‘bewustmaker’ is. “Je laat zien dat je dit onderwerp belangrijk vindt.”
Weerstand
Hans zegt ook wel te begrijpen dat er wat weerstand zit op duurzaamheid, en daarmee misschien ook op de keuze om het aanbod vleesloos te maken. “Maar dan denk ik ook: mensen geven zichzelf niet de kans om iets nieuws te ervaren.” Ze wijst op een voorbeeld bij Diergaarde Blijdorp, waar bijna drie jaar een ‘gewone’ kroket werd verkocht, die eigenlijk vegetarisch was. Geen klant merkte het, zei de organisatie.
“Soms is het beter om niet al te hoog van de toren te blazen, en gewoon iets te doen”, zegt Hans daarover. “Dan kom je uit de weerstand, en merken mensen die een kroket kopen: de niet-vlees variant is net zo lekker.”
De uitvoering van het nieuwe beleid ligt bij de dienst Marketing en Communicatie, de organisator van corporate events. Directeur Karin Jansen ziet geen enkel probleem in het schrappen van vlees. “Dat gaan we gewoon doen”, zegt ze. “Dit is een mooie en makkelijke manier om aan bewustwording te doen.”
De Saxion Intro wordt niet door Marketing en Communicatie georganiseerd, maar door Onderwijs en Student Support. Directeur Janco Bonnink laat weten dat voor de komende Intro de doelstelling al wordt gevolgd. “Het aanbod zal overwegend vegetarisch zijn. We hopen dat we de deelnemers, zover dat nodig is, op een positieve manier kunnen verrassen met een lekker aanbod. Dat wordt nog uitgewerkt in overleg met de leveranciers.”
Gerelateerde artikelen
Column: Lijstjes
5 patat, 3 trio p, 2 frik spec, rundvleeskroket. De zwerver rood studio shirt. Stopcontacten (subtitel ‘naast haard’). Vragen nav offerte. 10 maart. Nodig. Lijstjes afmetingen. Boeken gelezen 2024. Trainingsschema 6 kilometer. Zomaar een rijtje met willekeurige opsommingen en titels uit mijn telefoonnotities.
CB-docente en schrijfster Olga beleeft dubbele primeur met roman over wereldberoemde jurk van de zeebodem
Een zijden jurk, 350 jaar oud, vrijwel intact opgedoken. De vondst bij Texel werd door experts vergeleken met De Nachtwacht, maar dan van de zeebodem getrokken. Het is de intrigerende basis voor de nieuwste roman van schrijfster en CB-docente Olga Hoekstra. En dat is niet zomaar een boek: het is haar eerste historische roman én haar debuut bij de bekende uitgever HarperCollins. “Ik was gewend om er maar op los te fantaseren.”
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”