Een bitterbal of een kroket: je kunt straks alleen nog maar de vegetarische variant krijgen bij evenementen als de opening hogeschooljaar, de nieuwjaarsbijeenkomst en open dagen. Dierlijke producten gaan vanaf 2025 in de ban. Een kwart van het aanbod zal bovendien veganistisch zijn.
Wenda Hans, die als Regisseur Duurzaamheid het beleidsstuk met de doelstellingen voor komend jaar schreef, is ‘hartstikke trots’. Het college van bestuur stemde namelijk in met haar voorstel voor een volledig vega en deels vegan catering. “Het is meer dan een ambitie”, zegt ze. “Saxion spreekt uit: dit gaan we doen.”
Een vleesloos aanbod past volgens Hans in de duurzaamheidsambitie om bij te dragen aan het welzijn van mens en dier. “Dan is deze keuze gewoon een logisch vervolg”, zegt ze. Ze vindt het belangrijk dat Saxion de catering bij evenementen hierop laat aansluiten, omdat juist die catering een ‘bewustmaker’ is. “Je laat zien dat je dit onderwerp belangrijk vindt.”
Weerstand
Hans zegt ook wel te begrijpen dat er wat weerstand zit op duurzaamheid, en daarmee misschien ook op de keuze om het aanbod vleesloos te maken. “Maar dan denk ik ook: mensen geven zichzelf niet de kans om iets nieuws te ervaren.” Ze wijst op een voorbeeld bij Diergaarde Blijdorp, waar bijna drie jaar een ‘gewone’ kroket werd verkocht, die eigenlijk vegetarisch was. Geen klant merkte het, zei de organisatie.
“Soms is het beter om niet al te hoog van de toren te blazen, en gewoon iets te doen”, zegt Hans daarover. “Dan kom je uit de weerstand, en merken mensen die een kroket kopen: de niet-vlees variant is net zo lekker.”
De uitvoering van het nieuwe beleid ligt bij de dienst Marketing en Communicatie, de organisator van corporate events. Directeur Karin Jansen ziet geen enkel probleem in het schrappen van vlees. “Dat gaan we gewoon doen”, zegt ze. “Dit is een mooie en makkelijke manier om aan bewustwording te doen.”
De Saxion Intro wordt niet door Marketing en Communicatie georganiseerd, maar door Onderwijs en Student Support. Directeur Janco Bonnink laat weten dat voor de komende Intro de doelstelling al wordt gevolgd. “Het aanbod zal overwegend vegetarisch zijn. We hopen dat we de deelnemers, zover dat nodig is, op een positieve manier kunnen verrassen met een lekker aanbod. Dat wordt nog uitgewerkt in overleg met de leveranciers.”
Gerelateerde artikelen
Medewerker Annemarie staakte vandaag tegen bezuinigingen: “Dit spel is nog niet gespeeld”
Saxion-medewerker Annemarie Meijboom stond vandaag met zo’n 7000 andere medewerkers uit het hoger onderwijs op De Dam. Het grote doel: de nog te formeren regering duidelijk maken dat de bezuinigingen van tafel moeten en dat er juist geïnvesteerd moet worden. Ze vindt dat hbo-medewerkers en studenten meer zichtbaar mogen zijn in dat protest. “Het zou mooi zijn als er parallel aan WOinactie een soort HBO-in-actie komt.”
Column: Nachtwerker
Het rooster kwam online en ik wist meteen: dit kwartiel ga ik zo niet overleven. Drie dagen achter elkaar om 8:30 beginnen. Niet weer… Vorig kwartiel ook al! Ik hoor je al: “Boehoe, weer een student die niet vroeg uit bed wil.” Ja, terecht. Ochtendmensen zien dit rooster als een cadeautje en hebben niet veel te klagen.
SCE-directeur Karin Verschoor wordt lid college van bestuur: ‘Je moet niet te bang zijn’
Karin Verschoor (54) wordt per 1 januari 2026 collegelid van Saxion, met portefeuilles onderwijs en internationalisering. Ze volgt interim-bestuurder Suzan Koning (oud-directeur APO) op, die vanaf maart de functie tijdelijk invulde op zoek naar een nieuwe vaste bestuurder. Verschoor was de afgelopen zeven jaar directeur van de academie SCE.