Voor het verhaal ‘Hoe een anonieme mail ervoor zorgde dat SaxNow zeven maanden klem zat tussen feit en fictie’, kreeg SaxNow donderdag de tweede prijs van de Kring Awards in de categorie achtergrondverhalen. ‘De auteurs laten zien dat zij deugdelijk en verantwoordelijk zijn omgegaan met een tip. Ze zijn waakhonden die, voordat ze blaffen, wel eerst hun zaak grondig onderzoeken’, aldus de jury.
Het verhaal gaat over het aannemen van verschillende identiteiten, van studenten en van collega’s en een geraffineerd web van feit en fictie. In september vorig jaar kreeg SaxNow een anonieme mail, waarin gewag werd gemaakt van grote misstanden bij een opleiding. Er volgde contact met, naar het leek, verschillende mensen, talloze stukken en andere mails. SaxNow is ruim een half jaar bezig geweest met dit verhaal, totdat bleek dat er niets van klopte.
De jury voor de categorie achtergrondverhaal bestond uit Coen van de Ven (de Groene), wetenschapsjournalist Anne van Kessel en Joep Dohmen (NRC). In hun rapport schrijven ze: “Het natrekken en bevragen van slachtoffers van ongewenst gedrag is ingewikkeld, tijdrovend en kan soms vies voelen. Deze journalisten deden het, zagen stapsgewijs het verhaal voor hun ogen kantelen en bleven tot op het laatste moment integer richting alle betrokkenen – zonder de waarheid geweld aan te doen. Dat hebben beide auteurs goed gedaan. Ze hebben het bovendien behoorlijk leesbaar opgeschreven.”
Awards voor Delta en Vox
Bij de jaarlijkse bijeenkomst voor de 22 onafhankelijke redacties van hogeschool- en universiteitsmedia, het Kringcongres, werden prijzen uitgereikt voor beste studentencolumn, achtergrondverhalen en interviews. De organisatie was in handen van Vox (Radboud Universiteit) en SAM (Hogeschool Arnhem Nijmegen). Delta (Universiteit Delft) won twee eerste prijzen, in de categorieën achtergrondverhaal en interview. Vox (Radboud Universiteit) won de prijs voor beste studentencolumn.
Delta werd onderscheiden voor het verhaal ‘Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers’. De bestuurders van de universiteit dwongen de redactie van Delta om het verhaal offline te halen. Het staat nog steeds niet online, maar is elders wel te lezen. Daarnaast kreeg Delta de eerste prijs voor het interview ‘Ik werd vooral gezien als vróúwelijke wetenschapper’, door Kim Bakker. Zij interviewde de opgestapte Daphne Stam. Columniste Antonia Leise van Vox won met haar studentencolumn ‘The Nazi’s are Back’.
Gerelateerde artikelen
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.
Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”
Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.