Een klein mysterie, dat is het ‘verdwijnen’ van de cartoon van GUUS over de prijzen van de kantine. Die hangt in B.019 in Deventer, de doorloop van het theater richting de kantine. Maar dinsdag zagen we dat die verdwenen was, en daarvoor in de plaats hing een generieke Saxion-plaat. Die verdwijning is, na melding bij kunstcoördinator Ruben Sinkeldam, opgelost. Hij is niet te spreken over de actie. “Kunst emotioneert, maakt je vrolijk of juist boos. Maar je blijft er van af.”
Afgelopen dinsdagmiddag zagen we dat de cartoon verdwenen was en dat lieten we Sinkeldam weten. Die ging meteen op onderzoek uit. De cartoon bleek niet verdwenen, maar iemand heeft een Saxion-afbeelding voor de cartoon in de kliklijst geplaatst. Die is inmiddels weer verwijderd en de cartoon is, zo zegt Sinkeldam, onbeschadigd weer zichtbaar. De cartoon wordt binnenkort vervangen door de nieuwste GUUS. Hoe lang de cartoon uit het zicht verdween is onbekend.

Op de plek waar de GUUS moest hangen, hing ineens een generieke Saxion-afbeelding
Ruben Sinkeldam zou graag in gesprek gaan met degene die dit deed. “Ik ben geïnteresseerd in de motivatie”, zegt hij. “En ik wil duidelijk maken dat deze actie niet kan, dat is dan ook weer de docent in mij. Aan kunst zitten is een brug te ver, ook als het emoties bij je oproept. Ik hoop dat ik dat deze persoon kan bijbrengen.”
“Ga dan in gesprek”
Student-cartoonist Guus Nijhuis is blij te horen dat de cartoon niet verdwenen is. “Want het was jammer geweest als ik ‘m niet meer in mijn portfolio had.” Tegelijk zou hij ook niet wakker liggen als hij de cartoon niet meer had. “Ik dien hem bij SaxNow in en dan zit mijn werk er op. Maar het blijft zo dat je uit principe van kunst en cartoons af moet blijven. Als je iemand bijvoorbeeld een sterke mening heeft over mijn cartoon, ga dan met me in gesprek.”
De kunst op Saxion is inherent kwetsbaar, legt Sinkeldam uit. Hij heeft twee expositieruimtes, in Deventer en in het kunstenkabinet in Enschede, waar hij bepaalt wat er komt te hangen. Maar daar is geen toezicht. “Kunst is kwetsbaar, dat laat deze casus wel zien.” Ook geeft hij aan dat hij een actie als deze op Saxion niet eerder heeft meegemaakt. En wat hem betreft blijft het daar ook bij. “Daar ligt een morele plicht bij de studenten, medewerkers en bezoekers op Saxion.”
Oproep
Ook SaxNow is benieuwd wie de cartoon uit het zicht onttrok en wat daar de motivatie voor was. We roepen deze persoon op om contact met ons op te nemen. Desgewenst kan dat zonder dat we de identiteit openbaar maken.
Gerelateerde artikelen
Evi komt eten bij Noor: een busblunder, virale TikTok-pasta en een stierenring
Evi gaat eten bij Noor Buisman (21), een sportieve studente Social Work die haar hele leven al in Bornerbroek woont, waar de muren net zo kleurrijk blijken als haar verhalen. Van een septumpiercing, een busblunder (van Evi), tot Noors opvallende haarverleden: er staat genoeg op het menu. “Op mijn werk in de ouderenzorg zeggen ze dat ik op een stier lijk.”
Column: Digital footprint
“Ik heb je gevonden op het internet”, zei een van mijn cliënten – ik werk in de zorg - uit het niets tegen mij. Ik raakte in de war en eerlijk gezegd schrok ik er een beetje van. Vrijwel al mijn social media-accounts staan namelijk ingesteld op privé, om te voorkomen iedereen alles zomaar kan zien.
Docent Ahank Kano-Tarah geeft met podcast stem aan jongeren: “Ze verliezen hoop op een andere baan dan die van fietskoerier”
Eén thema staat centraal in het leven van Ahank Kano-Tarah: jongeren. Ze werkt als docent bij de academie Mens en Maatschappij, is raadslid van de gemeente Enschede en heeft sinds kort een eigen podcast. Daarmee wil ze een stem geven aan een generatie die niet goed gehoord wordt. “We nemen jongeren niet serieus.”