Er worden veel reizen en thuiswerkdagen gedeclareerd op feestdagen, in weekenden en op verplicht vrije dagen en weken. Dat blijkt uit de steekproeven die de dienst HRM doet in Reisbalans. Die declaraties zijn niet per se onterecht, zegt HR-adviseur Doenja Mensink. “Maar we gaan leidinggevenden vragen om met deze collega’s in gesprek te gaan.” Ook worden woon-werkritten regelmatig als dienstreizen geschreven.
Er kunnen goede redenen zijn om op bijzondere dagen een rit of thuiswerkdag te declareren, zegt Mensink. “Zo zijn er natuurlijk collega’s die in weekenden werken, bijvoorbeeld bij open dagen. En er zijn collega’s die op uitzonderlijke dagen werken”. Maar HR ziet ook dat er wel erg veel reizen en thuiswerkdagen worden gedeclareerd buiten normale uren en dagen. De leidinggevenden van Saxionners die uit de steekproeven komen, krijgen deze week bericht van HR met de oproep om in gesprek te gaan met de collega.
In januari 2023 ging Saxion over op Reisbalans voor de registratie van woon-werkverkeer en dienstreizen. Met Reisbalans gaat Saxion uit van vertrouwen in de medewerker, aldus Mensink. Leidinggevenden krijgen de declaraties van individuele medewerkers niet te zien of aangeboden voor een akkoord. Wel werd met de centrale medezeggenschap afgesproken dat er steekproeven worden gehouden. Dat is onlangs gebeurd.
Mensink denkt dat nog niet voor iedereen duidelijk is wat je mag declareren en hoe je dat precies doet. Dan gaat het bijvoorbeeld over woon-werk reizen met de auto, die met de invoering van het nieuwe mobiliteitsbeleid niet alleen naar de standplaats gelden, maar ook naar andere Saxion-locaties. Daar mag dus geen dienstreis, waarvoor een hogere kilometervergoeding staat, voor geschreven worden. “Maar we zien bijvoorbeeld ook een declaratie voor een enkele reis op de fiets van 40 kilometer.”
Hele omslag
Mensink zegt dat de dienst HRM bekend is met de kritische geluiden over Reisbalans. “De overgang is natuurlijk een hele omslag”, zegt ze. “Maar we zien ook dat er 1,3 miljoen kilometer meer met het openbaar vervoer is gereisd sinds het nieuwe mobiliteitsbeleid.”
Saxion is in structureel overleg met Reisbalans over mogelijke verbeteringen. “Zo horen we van collega’s dat ze eigenlijk altijd dezelfde woon-werk reizen maken en dat het vervelend is dat je die steeds handmatig moet invoeren. We zijn aan het kijken wat we daarmee kunnen, ook met input van Saxion-onderzoekers die zich met dit soort softwareontwikkeling bezighouden. Maar Reisbalans is een grote organisatie, met meerdere klanten. We kunnen ook weer niet een geheel eigen omgeving laten maken.”
Mobility Board
Met de invoering van het nieuwe mobiliteitsbeleid werd ook een onafhankelijke Mobility Board in het leven geroepen. Wie onevenredig wordt getroffen door het mobiliteitsbeleid, bijvoorbeeld wie reist vanuit een afgelegen gebied, kan zich daar melden. Mensink zegt dat 28 collega’s daar aanklopten voor een uitzondering op het mobiliteitsbeleid. Acht daarvan zijn gehonoreerd.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.