Verpleegkunde-studentes Sara en Yvet doen mee aan landelijke reanimatiecompetitie: lachen maar ook belangrijk

Stayin’ alive, stayin’ alive. Met de aanwezigheid van studentes Sara Luiten (20) en Yvet Bremer (19), zit dat wel goed. De derdejaars Verpleegkunde-studentes doen vandaag mee aan de landelijke reanimatiecompetitie op de Hogeschool van Amsterdam waar ze het opnemen tegen twaalf andere teams. “Het is super belangrijk dat mensen kunnen reanimeren.”

Hoe de competitie eruit ziet, weet Sara Luiten nog niet precies. “Het is de eerste keer dat Saxion meedoet dus het is voor ons ook een verassing”, legt Sara uit. Wat ze wel weet is dat ze samen met klasgenoot en vriendin Yvet Bremer een team vormt, dat ze een casus krijgen en eerste hulp moeten verlenen. “Denk bijvoorbeeld aan een reanimatie in de trein, of een reanimatie waar niemand een telefoon bij zich heeft.”

Op de vraag waarom ze meedoen met de competitie komt een simpel antwoord. Yvet: “Ja gewoon leuk. Ik zag een berichtje op het intranet voorbijkomen en ik dacht: ik vraag Sara. Zij zei: ‘Ja lachen!’”. Sara: “Yvet en ik houden wel van een competitie.” Beiden vinden het leuk om hun skills te laten zien en te testen, maar ook vinden ze het belangrijk dat er aandacht is voor reanimatie. “Het is super belangrijk dat mensen kunnen reanimeren. Ik vind dat te weinig mensen het kunnen of durven, omdat ze er misschien geen zelfvertrouwen voor hebben”, zegt Yvet.

Spiergeheugen

Beide studentes zijn aangesloten bij het landelijke reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Al hebben ze nog nooit een persoon hoeven reanimeren. Yvet: “Ik denk dat dat een hele heftige ervaring is.” ‘Gelukkig’ hebben ze alleen nog maar poppen gereanimeerd, om te oefenen en als voorbereiding op de competitie. Zo ook tijdens de Saxion reanimatiecompetitie. Sara: “Ze zeggen dat als je het heel veel herhaalt dat het dan een soort spiergeheugen is, als je het voor het echie moet doen.”

Oefening baart kunst. Sara: “Yvet en ik kennen elkaar al best lang, we zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben de techniek heel goed onder de knie.” Of ze een kans maken om te winnen? “We zijn er allebei wel van overtuigd dat we een kans maken, zelfs een docent zei dat tegen ons”, zegt Yvet. Sara: “We weten alleen niet wat we winnen. Misschien wel alleen de eer. Maar dat is genoeg.”

Linde Verschoor 1.jpg

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

Noor Schmidt

De stijl van Noor: ‘Kleding en sieraden zijn deel van je identiteit’

Noor Schmidt is populair op TikTok, zo populair dat er zelfs samenwerkingen uit voortkomen, met kledingmerken als Na-kd en een sieradenmerk als MyJewellery. Dat Noor op de hoogte is van de laatste trends blijkt ook uit haar outfit; een broek met panterprint – dé trend van komend seizoen - gecombineerd met een oversized blazer en een paar Adidas samba’s, die sinds afgelopen jaar niet meer weg te denken zijn. “Ik speel regelmatig in op trends, maar merk ook ik dat zelf soms voorloop.”

Talida Header

Pretty in Pink! How Talida makes everything cute and everything 'her'

Explore the safe space of Talida Daoud (20), a Biology & Medical Laboratory Research student at Saxion. Despite settling into her space just a couple of months ago, she transformed her room into a girly paradise, glowing with personal charm and thrifted treasures! Between vintage lamps, lots of pink, flowers, ruffles, and spring vibes. Discover how she uses her limited space for self-expression and what the importance of individuality and expression means to her.

Talida Header

Pretty in Pink! Hoe Talida ondanks beperkte ruimte alles schattig en helemaal ‘van haar’ maakt

Ontdek het roze nestje van Talida Daoud (20), studente Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek aan Saxion. Hoewel ze nog maar een paar maanden geleden in haar kamer trok, heeft ze die omgetoverd tot een meisjesparadijs, vol persoonlijke charme en kringloopschatten. Een verhaal tussen vintage lampen, veel roze, bloemen, ruches en lente-vibes. “Ik probeer van alles mijn vibe te maken.”