Onafhankelijke journalistiek en persvrijheid zijn een groot goed, juist binnen het academische debat, vindt demissionair minister Dijkgraaf. In een vergadering van de Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei hij dinsdag dat instellingen in het hoger onderwijs verantwoordelijk zijn voor het bewaken van journalistieke onafhankelijkheid. “Daar spreek ik besturen van hogescholen en universiteiten expliciet op aan.”
Dijkgraaf zei dat in reactie op vragen van NSC-Kamerlid Rosanne Herzberger, die aandacht vroeg voor de ‘luis in de pels’, de universiteitspers. “Wij horen verontrustende geluiden over de steeds verder gaande intimidatie van journalisten van de onafhankelijke universiteitsmedia”, zei ze. “We horen hoe journalisten de toegang wordt ontzegd tot openbare bijeenkomsten en hoe hoofdredacteuren door bestuurders wordt opgedragen om artikelen te verwijderen.”
Volgens haar dreigt dat straks alle berichtgeving berichtgeving van instellingen in het hoger onderwijs alleen nog maar goed niets bevat, met vrolijke glossy’s die de mooie verhalen vertellen. Daarbij parafraseerde zij de schrijver George Orwell: ‘Journalistiek is publiceren wat iemand niet gepubliceerd wil hebben, al het andere is pr.’ Verder zei ze dat vrije journalistiek de cruciale tegenmacht is voor democratie binnen onderwijsinstellingen, die ook een oogje in het zeil houdt ten behoeve van de kwaliteit van het onderwijs.
Mensen scherp houden
Minister Dijkgraaf zei dat academische pers een heel goede manier is om mensen scherp te houden en dat het belangrijk is dat redacties van universiteitsbladen en hogeschoolkranten onafhankelijk kunnen opereren. Dat kan volgens hem door het expliciet vastleggen van journalistieke onafhankelijkheid en een redactiestatuut. Dijkgraaf verwacht dat ook van instellingen: dat zij de onafhankelijkheid borgen en daar het gesprek over voeren.
Een ‘aantal incidenten’ zoals hij het noemde, laat zien dat sommige instellingen worstelen met die onafhankelijkheid. “Maar ik onderschrijf totaal het belang hiervan. Het is juist een heel mooi element van de cultuur van onze universiteiten en hogescholen om zo’n onafhankelijke pers te hebben.”
Gerelateerde artikelen
Netwerk ‘Werken met een beperking’; “Betrek ons meer bij ontwikkelingen en besluiten”
Als het gaat om inclusie van medewerkers met een beperking kan er op Saxion best wat beter. Die indruk blijft hangen na een medewerkersbijeenkomst voor collega’s met een beperking, waar SaxNow op uitnodiging mocht meekijken. Volgens deze medewerkers wordt vaak pas aan hen gedacht als ze zelf aan de bel trekken. “Op een gegeven moment hoop je dat het andersom wordt.”
Student werktuigbouwkunde verliest zaak rond onvoldoende voor afstuderen: ‘geen twijfels over onafhankelijkheid of deskundigheid’
Al langer dan een jaar is er gedoe rond het afstuderen van een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde. Nu oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) dat de examencommissie van LED zorgvuldig handelde bij zijn beoordeling. De onvoldoende die de student kreeg blijft daarom staan. Volgens het Cobex is er bovendien geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid of onafhankelijkheid van zijn begeleider.
Bekentenis en Turnitin-rapport funest voor studente in fraudezaak, examencommissie handelde niet onredelijk
Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) is bewezen dat een studente fraudeerde bij haar verslag van de minor Prestatiepsychologie. De sanctie die ze daarvoor kreeg van de examencommissie van de AMA blijft daarom staan. Een bekentenis van de studente speelt een belangrijke rol bij dat oordeel.