CvB-lid Timo Kos riep gisteren tijdens de overlegvergadering met de Centrale Medezeggenschap medewerkers en studenten op om te protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Medewerkers die tijdens de protesten op 14 november in Utrecht willen protesteren, krijgen hun reiskosten vergoed door Saxion.
Woordvoerder Karin Effing laat weten dat voor studenten op 14 november geen aanwezigheidsplicht geldt, behalve bij verplichte onderwijsactiviteiten die niet ingehaald of verzet kunnen worden. Ook gaan toetsen gewoon door. Het inhalen van gemiste stof blijft wel de verantwoordelijkheid van de student zelf, aldus Effing.
Timo Kos zal zelf ook aanwezig zijn, net als twee weken geleden bij het protest tegen de langstudeerboete, gaf hij gisteren aan tijdens de overlegvergadering met de Centrale Medezeggenschap.
We willen mensen in de gelegenheid stellen om op 14 november te demonstreren, zei collegevoorzitter Anka Mulder tijdens die vergadering. Daarvoor kiest Saxion dezelfde lijn als twee weken geleden, vulde Timo Kos aan: “Maak afspraken in je team als je naar Utrecht wil. Voor het reizen kun je de OV-kaart van Saxion gebruiken. Het is fijn als er veel mensen meegaan, het is een belangrijk moment.”
Ook riep hij op om de online petitie te tekenen. “Er zijn nog maar 25 duizend bezwaren.” Dat moeten er volgens hem veel meer zijn. Kos noemde de bezuinigingsplannen op zijn LinkedIn eerder al ‘afbraakbeleid van dit kabinet’.
Lessen en toetsen gaan 14 november wel gewoon door, gaf Kos in de vergadering aan. De protestdag wordt georganiseerd door de vakbond FNV samen met onderwijsbond AOb en partners als WOinActie. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een demonstratie die om 13.00 uur vertrekt vanuit het Moreelsepark en zal eindigen op het Domplein.

Archieffoto. Tijdens de officiële opening van het hogeschooljaar vroeg bestuursvoorzitter Anka Mulder de aanwezigen om mee naar buiten te gaan om een statement te maken. Foto: SaxNow
Gerelateerde artikelen
Zes gouden tips voor ‘als de pleuris uitbreekt’ (met dank aan de laatste Studium Generale)
Tijdens de Studium Generale van gisteren kreeg het publiek antwoord op de vraag: verdwaald – hoe red jij jezelf zonder internet, voedsel en water? SaxNow zette de ultieme tips van professioneel wildplukker Edwin Flores en navigeerexpert Michel van Dongen voor je op een rij in een mini-survivalgids. Handig, mocht je ooit moeten overleven “als de pleuris uitbreekt in Nederland,” zoals presentator Richard Engelfriet het noemde.
Teleurstelling in Deventer: geen ‘groene, parkachtige’ omgeving achter Saxion, maar een parkeergarage
Saxion is teleurgesteld door de plannen voor een tijdelijke parkeergarage achter de hogeschool in Deventer. Daarmee gaat voorlopig een streep door een scenario waarin het gebied tussen Saxion en spoor zou transformeren in een soort groene, parkachtige omgeving. Daarvoor had de hogeschool, samen met buren Tauw en Aventus, juist gepleit bij de gemeente. “Dit staat ver af van wat we met elkaar voor ogen hadden.”
Column: Prioriteiten
Hoger onderwijs is voor 90 procent kennisoverdracht en vaardigheden aanleren en voor het overige deel pedagogiek. En misschien wel de meest cruciale les die wij studenten op dat laatste gebied meegeven is leren prioriteiten te stellen, en dan bij voorkeur ook nog de juiste.