Helemaal alleen reisde ICT-student Dhillen van Wingerden gisteren van Almelo naar Den Haag voor het grote protest tegen de onderwijsbezuinigingen. Hij was een van de weinige Saxion-studenten. Ook een enorme treinvertraging weerhield hem er niet van zijn stem te laten horen. “Er moet echt iets veranderen.”
Een indrukwekkend grote groep mensen loopt vanaf Den Haag Centraal naar het Malieveld. Zingend en schreeuwend passeren ze verschillende politiewagens en paarden. De stemming is goed.
Dhillen van Wingerden (19) komt niet over als een schreeuwer, maar hij is vandaag wel aanwezig. Vanuit Almelo reisde hij alleen af naar Den Haag. Ondanks treinvertraging, en zelfs treinuitval, staat hij nu na een reis van drieënhalf uur op het Malieveld. Hij moet wel, vindt hij. Hij vindt dat hij niet stil kan blijven.
Hij zegt vooraf wel andere studenten gevraagd te hebben mee te gaan naar het onderwijsprotest, maar niemand hapte toe. Hij wijt het aan desinteresse. “Veel medestudenten houden zich hier blijkbaar niet mee bezig.”
Hij wel. De langstudeerboete is voor hem de belangrijkste reden om te protesteren. "De boete is zo oneerlijk, die treft alleen de studenten met lage inkomens." Hij is er niet alleen voor zichzelf. "Ik sta hier voor anderen en mijn twijfels over het kabinet. Er zijn veel lege woorden gezegd en valse beloftes gedaan.”
Juist in deze tijd
In totaal zijn er bij het protest zo’n 20 a 25 duizend mensen aanwezig, is de schatting. Studenten, maar ook veel mensen die in het hoger onderwijs werken. Zoals Martje van Ankeren, medewerker van de Saxion Research & Graduate School.
Ze staat er voor het belang van het onderwijs. “Het is zo belangrijk dat we juist in de deze tijd opkomen voor instituties zoals hogescholen en universiteiten. In Nederland is kennis onze grondstof en we moeten blijven innoveren, daarom is het onderwijs zo van belang.”
Ze staat in eerste instantie alleen, maar blijft dat niet lang. In de menigte raakt ze als snel met mensen in gesprek. Op het Malieveld klinken er ondertussen door de speakers verschillende sprekers die hun zorgen over de bezuinigingen uiten.
Een onderwerp dat telkens terugkomt, is de eerder door Dhillen aangehaalde langstudeerboete. Er is met name bezorgdheid voor de groep studenten die mantelzorger is, mentale problemen heeft of weinig te besteden heeft. Volgens de sprekers is het juist die groep die straks het hardst wordt geraakt, mocht de langstudeerboete er komen.
Namens het bestuur van Saxion zijn Anka Mulder en Timo Kos aanwezig. Kos zegt positief te zijn over de opkomst vanuit Saxion. Hij hoopt dat het protest een verschil gaat maken. Over de bezuinigingen is hij somber. “Het is een slechte, koude bezuiniging, het gaat ten koste van de toekomst. Het voelt ver weg, maar het gaat om één miljard elk jaar.”
1 miljard op je muil
De demonstranten vertrekken in een mars van het Malieveld langs de verschillende overheidsgebouwen van Den Haag. Ondertussen schreeuwen ze leuzen als ‘1 miljard op je muil’, ‘books and education not bombs and occupation’, en woordgrappen zoals ‘what a dick move’. Naast de vele rode vlaggen en paraplu’s, zijn er ook demonstranten met pro-Palestina vlaggen en Arafat-sjaals.
Op de terugweg praten mensen na, waar de één positief is, maken anderen zich nog volop zorgen. “Het was leuk, een goed protest", klinkt het, maar ook “nu afwachten en blijven hopen dat er ook echt iets gaat veranderen.”
Timo Kos gaf eerder al aan niet van plan te zijn stil te blijven zitten, mocht dit protest niets opleveren. "Als het nodig is om opnieuw te protesteren, dan zijn we er gewoon weer bij.”
Dat dit beleid niet zo door kan gaan, is ook voor Dhillen van Wingerden overduidelijk. “Zonder wetenschap komt er geen verandering en gaat Nederland alleen maar achteruit, in plaats van vooruit.”

Foto's: SaxNow
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.