Op meer toiletten in de Saxion-gebouwen komen plekken waar studenten en medewerkers gratis menstruatieproducten kunnen pakken. Het Green Office kijkt samen met de Facilitaire Service Organisatie (FSO) naar plekken om meer ‘Menstruatieproducten UitgiftePunten’ (MUP’s) plaatsen. Volgens Janine Schoeman, projectmedewerker bij het Green Office, is dat nodig: “Het zijn er te weinig, we gaan kijken naar een MUP op elke verdieping of uitbouw.”
Nu is het nog zo dat er in elk gebouw één of twee wc’s zijn met gratis te pakken menstruatieproducten. Dat worden er straks meer. Het initiatief met de MUP’s loopt volgens Schoeman goed, maar er zijn ook veel studenten die nog niet weten dat ze de menstruatieproducten kunnen pakken. “Het zien van de kastjes, maakt ook dat studenten het weten".
Dat is ook een belangrijke reden voor Schoeman om meer uitgiftepunten op te hangen. “We kijken op dit moment naar de meest geschikte plekken.” Wanneer ze er gaan komen, is nog onduidelijk. “Er is geen tijdspad, we moeten eerst de locaties kiezen.”
Schoeman benadrukt het belang van de beschikbaarheid van de MUP’s. Met name omdat die anonimiteit geven. De receptie heeft ook enkele menstruatieproducten, maar daar wordt zelden naar gevraagd volgens Schoeman. “Studenten lopen liever met een prop wc-papier in hun onderbroek, dan dat ze naar de receptie moeten om het te vragen.” Volgens Schoeman komt dat door schaamte over menstruatie en geldzorgen.
MUP's?
De MUP’s op Saxion zijn een initiatief van het Green Office samen met het Armoedefonds, en hangen op verschillende Saxion-toiletten.
Volgens het Armoedefonds heeft 1 op de 10 vrouwen weleens te weinig geld om menstruatieproducten te kopen. De MUP's zijn bedoeld voor vrouwen die te weinig geld hebben om menstruatieproducten te kopen, maar worden om verschillende redenen gebruikt. “De een pakt iets door geldproblemen en een ander is die dag toevallig iets vergeten", vertelt Schoeman. Dat maakt volgens haar niet uit. “We gaan niet als een politieagent aan iedereen vragen wat hun maandelijkse inkomen is.
Ze weet niet of er sprake is van diefstal of misbruik van de producten, maar dat moet volgens Schoeman geen reden zijn om te stoppen met de MUP's. “Misbruik weegt niet op tegen de groep vrouwen die er zoveel aan heeft.”
Weerstand
Britt Hoveling (21), eerstejaarsstudente Social Work, werkt met medestudenten aan een studieopdracht om de MUP's op Saxion verder uit te breiden. Voor dat initiatief moesten ze ook op zoek naar sponsoren, maar dat bleek niet makkelijk. “Er was veel weerstand, vooral van mannen. Ze zeggen: ‘Ik heb er zelf niks aan, dus waarom zou ik het doen.”
Een andere groep Social Work-studenten besloot zelf een bakje met menstruatieproducten in een wc op te hangen. Schoeman vindt het mooi te zien dat studenten zich hard maken voor de zichtbaarheid en beschikbaarheid van de MUP’s. “Dit is helpend en zorgt voor meer bekendheid onder studenten.”
De uitgiftepunten worden aangevuld door de schoonmakers, maar sommige studenten leggen er zelf wat in. Britt Hoveling doet dit nu zelf ook met enige regelmaat. “Ik wist hiervoor niet dat menstruatie-armoede zo'n groot probleem is. De MUP's zijn een belangrijk initiatief.”
Ze is blij verrast als ze hoort dat Saxion zelf het aanbod gaat uitbreiden. “Eén wc met één MUP voor het hele hoofdgebouw is echt te weinig. Het is fantastisch dat er meer gaan komen."
Huidige plekken waar MUP's hangen
- Deventer: in weggeefkast Green Office (B1.33) en in B1.15
- Apeldoorn: K0.11
- Enschede: Ko Wieringa: in weggeefkast Green Office (F0.48) en in F1.01
- Epy Drost: G0.05, G7.05
- Ariënsplein: Z16.0.05
- Edith Stein: O 0.25
Gerelateerde artikelen
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”
Column: Storm
Het begint allemaal onaangenaam te voelen, en dan heb ik het niet alleen over de stijgende temperaturen. Als het kwik te hoog stijgt, volgt vaak noodweer, en er komt inderdaad een financiële stormwind op ons af (maar zoals altijd, de situatie is niet alarmerend hoor). De laatste in de reeks bezuinigingsmaatregelen, de op 1 juli gecommuniceerde “vacaturestop”, komt hard aan.