Het FabLab heeft een 3D-print gemaakt van een ‘topstuk’ van het Rijksmuseum Twenthe. Daardoor kunnen mensen met een visuele beperking het werk De Palmezel vanaf morgen alsnog ‘zien’. “Je kan een beeld vormen door het te voelen.”
Voor de tentoonstelling Zien & Geloven. Zintuigelijke ervaring in de late middeleeuwen, heeft het FabLab het beeld De Palmezel ge-3D-print. In de tentoonstelling gaat het niet alleen om zien, maar kan je ook ruiken, voelen, proeven en horen. De tentoonstelling is daarmee ook erg geschikt voor bezoekers met een visuele beperking. “We willen kunst ook voor die groep toegankelijk maken”, zegt Nelleke de Vries, curator van het Rijksmuseum Twenthe.
Normaal gesproken kunnen mensen met een visuele beperking amper van kunst genieten. “Dit opent een wereld voor ze. Waar kunst normaal gesproken niet aangeraakt mag worden, kan dat nu wel. Ze kunnen daardoor een beeld vormen bij de kunst die ze voelen”, vertelt De Vries.
Emmy Kerssen, instructeur en ontwerper bij FabLab, heeft het beeld ingescand en geprint. “Het is mooi dat onze technologie gebruikt kan worden voor een museumstuk.” Ze ziet een toekomst in het gebruik van 3D-printen in de kunstwereld. “Je ziet het al bij voelschilderijen, dat zorgt er ook voor dat mensen met een visuele beperking bereikt kunnen worden, maar je kan het ook gebruiken om een database van alle kunst te maken.”
Nelleke de Vries is blij dat juist De Palmezel als replica geprint is. “Mensen geloofden dat het aanraken van de vingers van Jezus, hun veel geluk zou brengen. Je ziet daar op beeld zelf de gebruikssporen nog van. Met dit 3D-geprinte beeld krijgen mensen de kans om die vingers weer aan te raken.”
Palmezel
De palmezel is een beeld van Jezus op een ezel, die op een houten kar staat. Het beeld laat zien hoe Jezus Christus op zijn ezel Jeruzalem binnen kwam. Op het beeld steekt Jezus twee vingers in de lucht, een teken van zegening. Voor de opening van Palmpasen werd het beeld door de straten van dorpen en steden getrokken. Er wordt beweerd dat de wielen onder de kar hetzelfde geluid maken als de hoeven van de ezel, als de kar over de kiezels van de straten wordt gereden. Niet iedereen stond om deze traditie te springen. Humanist Erasmus zei erover dat; “de mensen die de kar trekken, zelf op een ezel lijken.”
Foto's: Marlene Mahn
Het levensgrote beeld van 1 meter 80 is door Kerssen ingescand met een apparaat dat volgens haar veel weg heeft van een tablet. “Alleen zitten er hier veel meer camera’s op en een infraroodscanner, daarmee kan ik het beeld omzetten in een 3D-scan.” De 3D-print van het beeld is niet op werkelijke grootte. “Dat krijg ik hier niet uit de printer. Hij is nu 25 centimeter hoog, dus de schaal is ongeveer 1 op 400”, vertelt Kerssen.
Niet alleen Kerssen en het Fablab zien mogelijkheden in deze technologie, ook Rijksmuseum Twenthe ziet potentie voor de techniek. “Dit geeft ons de mogelijkheid om reconstructies te maken van werk dat verloren is gegaan of voor het herstellen van beschadigde kunstwerken”, zegt De Vries.
Tentoonstelling Zien & Geloven
De replica van De Palmezel is onderdeel van de tentoonstelling Zien & Geloven. Tijdens deze tentoonstelling, die van 25 januari tot en met 4 mei loopt, zijn er 115 werken uit de late middeleeuwen te zien. Daarnaast zijn er acht ‘ervaringen’, zoals het aanraken van de ge-3D-printe Palmezel en het ruiken van wierook. De late middeleeuwen zijn volgens De Vries een goede periode voor deze tentoonstelling. “In de late middeleeuwen stonden kunst en geloof heel dicht bij elkaar en werden die allebei met alle zintuigen beleefd. Er werden liederen gezongen, boeken gekust en wierook geroken. Met deze tentoonstelling kunnen bezoekers terug naar een tijd waar vandaag de dag moeilijk een beeld van te vormen is.”
Gerelateerde artikelen
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.
Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”
Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.