Winnares van de Saxion Kunstprijs Sjahrzad Khodadadeh onthulde gisteren in Enschede haar kunstwerk ‘De Gele Tulp’. En passant werd ook bekend wie de nieuwe artist-in-residence van Saxion is.
De Gele Tulp is vanaf nu te bewonderen op de derde verdieping van het Elderink in Enschede bij AMM, in het deel van Saxion dat niet toevallig ‘De Tulpen’ heet. Op het overwegend blauwe werk (‘dat staat voor kalmte’) prijkt een grote gele tulp. Khodadadeh: “Die staat voor waardering, sympathie en eerlijkheid.”
Dat is niet de enige manier waarop het werk aansluiting vindt bij de Academie Mens & Maatschappij en de opdrachtgever, het lectoraat Social Work. Khodadadeh werkt behalve als kunstenares ook in de zorg, en vond inspiratie in de helpende hand en vooral de verschillende rollen die verzorgenden en ook sociaal werkers aannemen. Een grote octopus op het schilderij symboliseert daarbij de helpende handen in alle verschillende rollen.
Khodadadeh, die normaal veel etsen maakt, noemt de onthulling een heel bijzonder moment. “Dit is ook echt ander werk dan ik normaal maak.”

Het werk De Gele Tulp van Sjahrzad Khodadadeh werd gisteren onthuld. Foto: SaxNow
Een bijzonder moment maakte ze ook mee toen ze een ‘lesje’ meeliep bij Social Work. “Die les ging over hoe het is om als persoon van kleur op te groeien in Nederland. Ik ben zelf hier geboren, mijn ouders komen uit Iran.” Juist dat thema is de inspiratiebron voor bijna al haar werk, vertelt ze. “Ik voel me vaak een alien. Ik ben niet volledig Nederlands, te Westers om Iraans te zijn. Dus dit is een hoofdonderwerp van mijn werk. Kunst is de enige taal die ik wel kan spreken, de manier hoe ik me vrij en veilig voel.”
Nieuwe Artist-In-Residence
Tijdens de onthulling van het werk maakte Ruben Sinkeldam, coördinator kunst op Saxion, en passant ook de nieuwe artist-in-residence van Saxion bekend. Dat is de Enschedese Jet Broekstra, die fotografe Tessa Wiegerinck opvolgt. Vanaf vrijdag zal ze regelmatig in het Kunstenkabinet (F1.25 in Enschede) te vinden zijn.
Broekstra is vooral bekend van haar transformaties van trafohuisjes. Ook doet ze concepten zegt ze, en maakt ze de Wijkkrant van Enschede-Zuid. “Je kan me ook gerust googelen, ik ben de enige ter wereld met deze naam.”
Het thema waar ze zich op wil richten is hoogbegaafdheid. Broekstra is zelf hoogbegaafd en heeft een hoogbegaafde zoon, die studeert op het hbo in Leeuwarden. Zelf kwam ze er pas op latere leeftijd ‘toevallig’ achter dat ze hoogbegaafd is, terwijl ze een bijeenkomst daarover bezocht als belangstellende. Ze zegt dat er een taboe zit op hoogbegaafdheid. “En je krijgt ook vaak de gedachte: je moet niet denken dat je meer bent dan ik. Dat taboe wil ik doorbreken.”
Niet de eerste Tulp op Saxion
Het werk van Khodadadeh is niet het eerste kunstwerk op Saxion met als naam De Tulp. In Deventer staat een groot stalen kunstwerk bij de oorspronkelijke entree van het Saxion. Dat is De Tulp van de kunstenaar Rudi van der Wint, uit 1996. ‘Grappig’ aan het werk is dat er een vernevelaar in zit, die oorspronkelijk een nevel van water uit de kelk van de bloem spoot, maar die vernevelaar staat al jaren uit, omdat die overlast, zoals gladheid veroorzaakte.
Saxion is al langere tijd op zoek naar een mooiere plek voor het werk. Drie jaar geleden werd onderzocht of het kunstwerk een plek kon krijgen in de Binnengracht, het water rond winkelcentrum Boreel, maar dat ging om financiële redenen niet door.

De Tulp in Deventer.
Gerelateerde artikelen
Bezuinigingen; “Minimale overhead, maximale toegevoegde waarde voor onderwijs en onderzoek”
Saxion staat voor moeilijke keuzes: waar vallen de harde klappen? De Centrale Medezeggenschap (CMR) ziet dat er ‘in de volle breedte’ wordt gekeken naar hoe Saxion de komende jaren miljoenen gaat bezuinigingen. “Prettig om te zien”, zei CMR-lid Wytse Mensonides in de vergadering met het CvB. Duidelijk is dat er flink gesneden wordt in de overhead, oftewel de kosten voor dienstverlening aan onderwijs en onderzoek.
Leveringsproblemen IPhone 16e; vijftien nieuwe medewerkers zonder werktelefoon
Tot op heden kregen vijftien nieuwe medewerkers van Saxion geen werktelefoon, vanwege leveringsproblemen van de nieuwe IPhone 16e. Zij moeten hun privételefoon gebruiken als ze die nodig hebben voor hun werk. ICT-manager Rob Exalto zegt dat het gaat om een tijdelijk probleem. “We hebben druk op de leverancier gezet dus vanaf volgende week moet dit opgelost zijn.”
Reportage: hoe oud-docente Margriet de Vos met haar oma’s tegen extreemrechts strijdt
Na meer dan dertig jaar op Saxion ging HBO-ICT-docente Margriet de Vos begin dit jaar met pensioen. Wat volgde was niet alleen een cursus porselein maken, maar iets veel groters: De Vos is een van de oprichters van de nieuwe beweging 'Oma’s tegen extreemrechts'. SaxNow ging mee naar een demonstratie. “Ik ben niet iemand die gaat fietsen op de hei.”