Al fietsend binnendoor via het oude spoorlijntje naar de fietsenstalling van Deventer: het mag niet meer. Het net geplaatste ‘verboden te fietsen’ bord moet ervoor zorgen dat het smalle paadje alleen nog voor voetgangers toegankelijk is. “Het kwam tot valpartijen, waarvoor zelfs de ambulance is opgeroepen.”
Wie met de fiets vanaf de Boreel naar Saxion in Deventer komt, is vast weleens in de verleiding gekomen om de kortste route te nemen. Het smalle paadje, dat eigenlijk alleen bedoeld is voor wandelaars, wordt vaak door fietsers gebruikt. Het pad is eigenlijk een bewaard gebleven oud-industriespoor dat langs de zijkant van het gebouw loopt en uitkomt bij de fietsenstalling.
Parallel aan het pad kun je een fietspad nemen. Alleen, dit pad ligt in een ruime bocht, waardoor wie over het fietspad gaat, gevoelsmatig een eind omfietst. Voor laatkomers of ongeduldige fietsers is het daarom al jaren erg aantrekkelijk om daarom het kortere (wandel)pad te kiezen.
Of er gefietst mocht worden op het spoorlijntje, was tot nu toe onduidelijk. Het gebeurde altijd wel. Volgens Hermine van Belle (FSO gebouwbeheer) was het nodig daar verandering in aan te brengen. “Er waren valpartijen, waarbij voor een van die valpartijen zelfs de ambulance is opgeroepen.”
Volgens Van Belle kwamen er meerdere meldingen binnen. Daarop heeft Saxion de eigenaar van het pad benaderd, de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED). De gemeente heeft inmiddels een bord geplaatst, om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Ter plekke blijkt dat niet iedereen die waarschuwing serieus neemt. Fietsers komen af en aan over het pad. “Er loopt nu toch niemand”, vertelt bedrijfseconomie-student Yori Woessink (21). “Eerlijk gezegd, denk ik niet dat het bord gaat helpen, iedereen neemt toch de kortste route.”
Er zijn ook twijfelaars, zoals Karlijn Eijk (23), archeologie-studente. Ze komt traag aanfietsen. “Ik was aan het twijfelen of ik wel of niet ging afstappen. Het is echt een luxeprobleem, maar ik vind het wel vervelend dat dit bord er nu staat. Ik moet dan omfietsen of afstappen.”
Als het aan Aventus-student Faisal Badwi ligt, blijft iedereen gewoon over het paadje fietsen. “Ik loop hier altijd langs, maar heb nog nooit last gehad van de fietsers. Ik snap heel goed dat ze gewoon de kortste route nemen.”
Gerelateerde artikelen
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”
Column: Storm
Het begint allemaal onaangenaam te voelen, en dan heb ik het niet alleen over de stijgende temperaturen. Als het kwik te hoog stijgt, volgt vaak noodweer, en er komt inderdaad een financiële stormwind op ons af (maar zoals altijd, de situatie is niet alarmerend hoor). De laatste in de reeks bezuinigingsmaatregelen, de op 1 juli gecommuniceerde “vacaturestop”, komt hard aan.
Saxion sluit 2024 af met 7,5 miljoen in de plus; maar bezuinigingen blijven nodig
Waar een negatief resultaat van 3 ton begroot was, sluit Saxion 2024 af met een overschot van 7,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag. Het bedrag is toegevoegd aan de reserves, die daarmee groeien naar 123 miljoen. Maar de financiële zorgen en de miljoenenbezuinigingen blijven bestaan. Bestuurder Richard Wielinga: “Voor 2025 lijken we uit te komen op een negatief resultaat.”