Strengere regels rondom alcohol; voor 16 uur geen druppel en alcoholvrije diploma-uitreikingen

Saxion heeft na evaluatie een nieuwe versie van het alcoholbeleid vastgesteld, dat verder gaat dan het beleid uit 2023. De studieverenigingen mochten al geen alcoholische dranken nuttigen voor 16 uur in de verenigingsruimte, dat geldt nu voor iedereen binnen Saxion – ook medewerkers en bezoekers. Ook diploma-uitreikingen zijn voortaan alcoholvrij en alcohol als relatiegeschenk is verleden tijd.

Beleidsmedewerker Anne Kempers merkte in de gesprekken die ze hield over van het alcoholbeleid uit 2023 dat de studieverenigingen het niet eerlijk vonden dat zij na 16 uur een biertje of wijntje kunnen schenken, maar dat Saxion zelf dat wel eerder kon doen bij een evenement. “Dat hebben we hiermee rechtgetrokken”, zegt ze. “We wilden die onduidelijkheid weghalen en meer eenheid in het beleid brengen.”

Hetzelfde geldt voor de diploma-uitreikingen, zegt Kempers. Door helemaal geen alcohol meer te schenken tijdens uitreikingen is het beleid voor alle diplomastudenten hetzelfde, ongeacht het tijdstip. Het past volgens Kempers bij de tijdsgeest om bewuster met alcohol om te gaan, en het past bij het Nationaal Preventieakkoord uit 2018, waarin instellingen zich binden aan het tegengaan van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

“Als onderwijsinstelling heb je een voorbeeldrol en Saxion kiest hiermee voor een positieve, gezonde en stimulerende leeromgeving, waarin vitaliteit en welzijn zoveel mogelijk wordt uitdragen aan onze studenten”, zegt ze.

Eén krat bier, twee flessen wijn

Studieverenigingen mochten in het oude beleid al maximaal één krat bier en twee flessen wijn in hun ruimte hebben. In gesprekken kwam naar voren dat sommige van de grotere verenigingen die generieke regel graag aangepast zien: maakt de hoeveelheid afhankelijk van de grootte van het aantal leden van de vereniging. “Dat hebben we niet gedaan”, zegt Kempers. “Tactus geeft aan: wat er aan alcohol beschikbaar is, wordt ook opgedronken. We willen verantwoord omgaan met alcohol en dat betekent geen grote hoeveelheden. Maar we blijven binnen deze kaders ruimte bieden aan het studentenleven.”

Nudging is namelijk een belangrijk onderdeel van het alcoholpreventiebeleid. Saxion wil studenten, medewerkers en bezoekers op een positieve verleiden om de gezonde keuze te maken, zegt Kempers. Daar hebben de studieverenigingen een rol in. Alle verenigingen tekenen een convenant, met daarin afspraken over toezicht en handhaving over het alcoholgebruik. Bestuurders van de verenigingen zeggen in dat convenant toe dat ze een training volgen van Tactus.

Geen alcoholreclame

Onderdeel van de gedragsbeïnvloeding is dat er geen reclame meer gemaakt mag worden voor alcoholhoudende dranken. Dat mocht al sinds 2023 niet meer, maar de werkgroep alcoholpreventie constateerde dat uitbater Compass Group in ieder geval in Deventer zich hier niet aan hield. Saxion gaat het gesprek aan met deze partner, staat in de evaluatie.

De ‘bierflessenwand’ in het café in het Ko Wieringa-gebouw is al aangepast: de eerdere Grolsch beugelflessen zijn vervangen door 0.0 procent flessen. Kempers zegt desgevraagd dat ‘binnen het huidige beleid’ die wand zo kan blijven bestaan, maar ook dat het gesprek gaande is of je deze manier van promotie wel moet willen, als het gaat om 0.0 bier van Grolsch. “Maar dat valt niet onder het huidige beleid”, zegt Kempers. Hetzelfde geldt voor de shirts die Saxion uitdeelt tijdens de INTRO aan eerstejaars. Ook daarop staat prominent Grolsch 0.0.

Saxion-studenten drinken meer dan anderen

Saxion-studenten drinken relatief meer dan studenten op andere instellingen. Dat blijk uit de Monitor Mentale Gezondheid en Middelengebruik Studenten (Trimbos, RIVM, en de GGD). In 2023 deed Saxion voor het eerst mee aan dit tweejaarlijkse onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek dit jaar worden in november verwacht.

rik

Rik Visschedijk