Saxion draagt stakingsestafette warm hart toe, maar werkdruk en studievoortgang studenten mogen er niet onder lijden

Saxion draagt de landelijke estafettestaking tegen de kabinetsbezuinigingen op het hoger onderwijs een warm hart toe, stelt de hogeschool in een intern bericht. Toch kiest de school niet voor een onderwijsvrije middag. Medewerkers die willen staken, kunnen dat in principe in de baas zijn tijd doen. Wel vraagt de hogeschool ze bij onderwijsverplichtingen om intern goed af te stemmen, zegt woordvoerder Steffi Riethorst.

Tijdens de landelijke ‘estafettestaking’ protesteren studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen tegen de aangekondigde onderwijsbezuiniging van het kabinet. De stakingsdag in Enschede staat op 25 maart gepland. De precieze invulling is nog niet bekend, valt in de agenda te lezen op de website van de AOb, een van de vakbonden achter de acties.

Hoewel Saxion de acties ondersteunt en deelname stimuleert, kiest de hogeschool niet voor een onderwijsvrije middag op 25 maart. Volgens woordvoerder Steffi Riethorst vindt de hogeschool onderwijsverplichtingen en de studievoortgang van studenten belangrijker. “Saxion wil voorkomen dat medewerkers qua werkdruk in de knel komen, of dat studenten eronder lijden.”

Overleggen binnen team

Toch hoeven medewerkers die willen staken, dat in principe niet in hun eigen tijd te doen. Desgevraagd geeft Riethorst aan dat stakende medewerkers worden doorbetaald. “Maar als er verplichte onderwijsactiviteiten zijn, dan vragen we ze wel om afstemming binnen hun team, ook zodat het onderwijs en de studievoortgang van studenten er niet onder lijden.”

Het CvB gaf bij eerdere stakingen aan de protesten tegen de onderwijsbezuinigingen te steunen en protesteerde ook zelf. Zo ging het college tijdens de jaaropening met andere medewerkers met protestborden de straat op in Deventer en reisden bestuursvoorzitter Anka Mulder en voormalig bestuurslid Timo Kos in november af voor het massale onderwijsprotest in Den Haag. Saxion betaalde toen ook de treinkaartjes van deelnemende medewerkers.

Of het bestuur nu ook gaat deelnemen aan de onderwijsstaking, is nog niet duidelijk, zegt Riethorst. “Het CvB bekijkt nog of ze, of een afvaardiging, gaan deelnemen aan de estafettestaking.”

Het idee van de estafettestaking is dat er steeds andere hogescholen en universiteiten tegen de onderwijsbezuinigingen gaan staken. De acties begonnen in Leiden op 10 maart. Eerst wilde het kabinet meer dan 2 miljard euro bezuinigingen op het hoger onderwijs, in december werd dat met 784 miljoen afgezwakt. Op 25 maart – als ook de stakingsdag in Enschede gepland staat – worden de bezuinigingen in de eerste kamer behandeld.

Bas3

Bas Klaassen