In het kader van de bezuinigingen gaat Saxion een deel van het Edith Stein-gebouw verhuren aan het ROC van Twente. Daarmee verhuist een deel van de academie APO en er zal verbouwd worden. “Dat we straks met alle medewerkers in dezelfde kant van het gebouw zitten, vind ik alleen maar heel fijn.”
Wat die verhuur oplevert voor Saxion, wil Lian Wienk (manager Vastgoed FSO) niet vertellen. “Dit gaat om afspraken tussen ons het ROC. Maar het is zeker een goede inkomstenbron.”
Het ROC van Twente gaat de torens P en Q (linkertorens ten opzichte van de ingang) huren. De medewerkers en lokalen die zich nu in die torens bevinden, zullen in de zomervakantie verhuizen naar de overkant. Afgelopen zomer is er al een kleine verhuizing geweest binnen het Edith Stein-gebouw, maar door deze verhuur zal dat aankomende zomer weer gaan gebeuren.
“Het ROC heeft gekozen voor de torens P en Q zodat ze haar eigen identiteit kan behouden”, vertelt Lian Wienk, manager Vastgoed FSO. Er zijn onderdelen van de torens N en O (aan de kant van de ingang) die niet zouden kunnen verhuizen, zoals het FabLab. “Nu krijgen ze echt hun eigen torens en hebben ze de mogelijkheid om een eigen ingang te maken.”
De Verpleegkunde-opleiding van het ROC zal onder andere naar Edith Stein verhuizen. “Dat zou ook voor nieuwe studenten op Saxion kunnen leiden”, zegt Wienk.
Of het ROC zelf een ingang gaat maken is nog niet duidelijk, maar de huidige ingang gaat wel verbouwd worden. Het studielandschap van de tweede verdieping, wordt naar beneden verplaatst. Daar is hoofddocent Anique Bokdam blij mee. “Nu kom je er niet warm binnen, met die praatpaal waar niemand gebruik van maakt”, zegt ze. Daarbij verwijst ze naar de beleving van het gebouw, waar medewerkers ontevreden over zijn.”
Geen of minimaal last
Het verhuizen en verbouwen zal in de zomervakantie plaatsvinden. “Op die manier hebben studenten en medewerkers hier minimaal of geen last van”, vertelt Wienk. Hoe de nieuwe indeling er precies uit komt te zien is nog niet bekend, maar er wordt wel geschoven in werkplekken. “De APO had eigenlijk ook te veel vierkante meters werkruimte”, vertelt Wienk.
Er zullen straks minder vierkante meters zijn voor de werkplekken en de indeling zal er ook anders uit gaan zien. “Er komen meer open werkruimtes en gedeelde werkplekken. Hoe die indeling er verder uit gaat zien, is aan de APO.” Niet alleen over de indeling mogen medewerkers meepraten. Ook over de kleuren en stijl mag meegedacht worden. “Wij zijn tenslotte niet diegene die er moeten werken”, zegt Wienk.
De medewerkers van de APO die we spreken hebben vertrouwen in de verhuizing. “Ik geloof dat het goed gaat komen en het is begrijpelijk dat er bezuinigd moet worden”, vertelt Carlinda Fuselier (docent Pedagogisch Educatief Professional). Esther Zanderink, docent Natuur en Techniek, ziet er een groot voordeel in. “Dat we straks met alle medewerkers in dezelfde kant van het gebouw zitten, vind ik alleen maar heel fijn.”
Gerelateerde artikelen
Maerhaba Yishake (42) haalde onlangs haar zwemdiploma’s; “Wil iedereen in het gezin eruit kunnen zwemmen”
Ze groeide op in Ürümqi in het noordwesten van China, de miljoenenstad die volgens Maerhaba Yishake het verst van een zee of oceaan verwijderd. Daar was het helemaal niet gewoon om als kind op zwemles te gaan. Maar hier, in Enschede, is het dat wel. Haar kinderen van 7 en 11 jaar oud haalden al een poos geleden hun diploma’s tot en met C. Gevolgd door 42-jarige moeder, die onlangs haar C diploma behaalde. “Als ik ook maar één iemand kan inspireren om te leren zwemmen, dan ben ik al blij.”
Toetsing van hbo-onderzoek moet geen nattevingerwerk zijn vindt Sarah Coombs; ze promoveerde op onderzoek van hogescholen
Welk nut? Welke kwaliteit? En: welke impact heeft onderzoek van hogescholen eigenlijk? Is dat überhaupt te meten of op een andere wijze zichtbaar te maken? Zoals bijvoorbeeld bij universitair onderzoek gebeurt? Sarah Coombs (45) is onderzoeksadviseur op Saxion en vroeg het zich al langer af: hoe toetsen hbo-onderzoekers of hun onderzoek effect heeft. Ze promoveerde via Saxion en Universiteit Leiden op hoe je de impact van onderzoek aan hogescholen zichtbaar kunt maken.
Van tv-wereld naar filmclub: docent Sjaak Christenhusz deelt zijn passie met studenten
Steeds minder studenten kijken naar films, viel docent en filmfanaat Sjaak Christenhusz op. En dat vindt hij jammer. “Film is zo’n prachtig medium om een verhaal visueel over te brengen.” Gelukkig is er een oplossing: elke maand organiseert hij samen met zijn broer een filmavond voor studenten. “We hopen ze verder te leren kijken dan hun neus lang is.”