Totaalbeeld liggend.jpg

Zo ziet het diversiteitsbeleid in het hoger onderwijs er uit: diversiteit en inclusie in feiten en cijfers

Voor het onderzoek naar diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs [zie kader onder dit artikel voor toelichting] is in kaart gebracht waar dit beleid in het hoger onderwijs tot uitdrukking komt. Hoe draagt de instelling fysiek uit dat ze diverser en inclusiever willen zijn? Wat zien studenten en medewerkers concreet terug van alle voornemens en nota’s?

 

1. Dekoloniseren onderwijscurriculum, inclusief lesmateriaal

Dertien van de twintig onderzochte instellingen geven aan hun onderwijsmateriaal onder de loep te houden om het inclusiever te maken. Op Saxion gebeurt dit voorzover wij weten niet, blijkt ook na een gesprek met een medewerker van het diversity office. 

2. Diversiteitsevenementen

Alle twintig onderzochte instellingen organiseren op enig moment evenementen rondom het thema diversiteit en inclusie. Dat kunnen lezingen zijn en debatten, maar ook netwerkborrels of outreachprogramma’s. Op Saxion is er bijvoorbeeld de Diversity Week, en woensdag is er het evenement Maakt Het Uit, over jezelf zijn en inclusief onderwijs.
 

3. Apart fysiek kantoor voor diversity office of diversiteits-beleidsmedewerkers

Op elke instellingen is de organisatievorm van het diversiteitsbeleid anders. Vaak maken diversiteitsmedewerkers deel uit van een afdeling hr of studentenzaken. Zeven van de twintig instellingen heeft een apart, herkenbaar, kantoor voor het diversity office.

Ook Saxion heeft een Diversity Office. Dat is bereikbaar via [email protected] of in Enschede (ruimte F1.32) of Deventer (ruimte B1.33).

4. Regenboogzebra of ander permanent LHBTI-symbool op de instelling

Bij negen van de twintig onderzochte instellingen troffen we een publiek LHBTI-symbool op het terrein aan. Vaak zijn het regenboogzebrapaden, trappen of een helling.

Saxion heeft in principe een regenboogzebrapad voor de deur van het hoofdgebouw in Enschede liggen, alleen nu even niet; de gemeente heeft het weggehaald wegens klachten dat het te glad zou zijn. De bedoeling is volgens de gemeente dat het zebrapad in de loop van volgend jaar terugkeert.

5. Genderneutrale toiletten

Alle onderzochte instellingen heb minimaal één genderneutraal, of all-gender, toilet. Maar het is soms even zoeken waar ze zijn en hoeveel het er zijn. Saxion heeft in elk gebouw een genderneutraal toilet. Daar kwam in eerste instantie best wat backlash op, dus hoe dat is ingericht wordt het komende jaar nog aangepast.

6. Toolkit werving en selectie, toolkit inclusief schrijven vacaturetekst

Ook doen alle onderzochte instellingen iets aan het inclusiever maken van het wervingstraject voor nieuw personeel. Door training en hulpmiddelen aan te bieden bij het werven, en in vacatures duidelijk te stellen dat de instelling open staat voor iedereen. Dat geldt ook voor Saxion.

7. Onbewuste vooroordelen-training

Elke onderzochte instelling heeft een vorm van unconscious bias training, waarin medewerkers en studenten hun eigen blinde vlekken en onbewuste vooroordelen leren te zien, en te tackelen. Op de meeste instellingen is de training niet verplicht. Het Diversity Office bood afgelopen jaar verschillende trainingen aan, samen met de Saxion Academy.

[beeld] Jowan de Haan [tekst]Wieneke Gunneweg [onderzoek] Manon Dillen

Verantwoording

Voor dit onderzoek is een analyse gedaan van 36 beleidsdocumenten van 21 onderwijsinstellingen: 13 universiteiten en 8 hogescholen*. Dit betreft visies, strategieën, nota’s, actieplannen en position papers waarin onderwijsinstellingen hun plannen kenbaar maken.

* De deelnemende media van de universiteiten en hogescholen zijn aangesloten bij de Kring van Hoofdredacteuren van hogeronderwijsmedia.

Dit zijn de instellingen die zijn onderzocht:
Fontys hogescholen, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Avans hogescholen, Technische Universiteit Eindhoven, Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Hogeschool Utrecht, Technische Universiteit Delft, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Maastricht University, Hogeschool van Amsterdam, Hanzehogeschool Groningen, Tilburg University, Saxion hogeschool, Universiteit van Amsterdam, Wageningen Universiteit, Universiteit Leiden.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.