Op het Instagram-account @wateetikvandaagopsaxion kun je al sinds 2016 elke week lezen wat de pot voor het avondeten precies schaft in het Ko Wierenga-gebouw in Enschede. De man achter het account blijkt student Werktuigbouwkunde Rob Everts (23), die zelf inmiddels alles weet van het eten op Saxion. Hoog tijd voor een interview om van te smullen, over zijn drijfveren, smaak en kwaliteit. “De porties zijn weer groter geworden, ik denk dat er geklaagd is.”
Laten we beginnen met de hamvraag: wat drijft iemand om elke week het diner-menu van het Ko Wierenga te uploaden?
“Daarvoor moet je terug naar hoe dit account ontstaan is. Aron Uneputty van studievereniging Oxytoc begon ermee. Bestuursleden van de verschillende studieverenigingen zijn vaak ’s avond nog op Saxion, en dan moest er nog gegeten worden. Ze werden er zat van om elke keer naar de kantine te lopen om te kijken wat er te eten viel, Oxytoc zelf moest bijvoorbeeld elke keer van de derde verdieping van het Schierbeek komen. Zo ontstond het idee voor dit account, zodat je het simpel online kan zien, zonder te lopen.
Nadat Aron afstudeerde, viel het account stil. Toen ik zag dat het inactief was, heb ik het nieuw leven ingeblazen. Ik zie het als gunst naar iedereen, want ik merk dat bijvoorbeeld deeltijdstudenten er echt behoefte aan hebben. En ik doe nu eenmaal veel leuke dingen die niet erg nuttig voor mezelf zijn, maar waar andere mensen wel wat aan hebben. Dit is een van die dingen.”
En is die behoefte er ook echt?
“Het is misschien geen enorme groep die actief gebruik maakt van het account, maar toch is wat dat betreft mijn doel bereikt. Je ziet echt dat ik hier sommige mensen een gunst mee doe door de reacties. Ik vergeet wel eens te posten. Op maandagen is dat niet erg, want op maandag is het menu altijd hetzelfde. Maar als ik het op een dinsdag vergeet, komen er gelijk appjes of DM’s van mensen die benieuwd zijn naar het menu van die week. Dat zijn vooral mensen van studieverenigingen.
Ik krijg ook wel eens privé-berichten van studenten die benieuwd zijn. Uiteindelijk maken die reacties het ook nog steeds leuk om te doen, al zijn er ook wel mensen die me voor gek verklaren dat ik dit nog steeds doe. Maar het is zo weinig moeite voor mij, en ik doe er anderen een plezier mee. Voor mij is het dus een win-win-situatie.”
Laten we onze tanden eens in het menu zetten, aangezien jij precies weet wat de pot schaft. Hoe ziet dat er doorgaans uit?
“Het avondeten is altijd op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Meestal staat het eten rond 17.30 klaar en dan kun je volgens mij tot 18.30 dineren. Je hebt dan twee opties per dag, een wat duurdere en een wat goedkopere. Op maandag heb je altijd het streetfood-concept. Daar ben ik zeker geen fan van. Dat is gewoon super skeer. Vaak is het een koud broodje beenham met een karige portie patat, met soms een flesje water erbij. Het is niet echt een goede maaltijd als avondeten.”
Wat vind je verder van het menu?
“Zoals ik al zei is het menu op maandag best wel ruk, maar verder is het wel weer veel beter dan een half jaar terug. De portie waren toen erg karig, en nu zijn ze weer een stuk ruimer. Ik denk dat er geklaagd is. Mijn persoonlijke favoriet is de pasta carbonara, die vind ik echt lekker. De prijzen zijn wel wat hoger geworden, zie ik als ik een reconstructie maak via het Instagram-account. Het dagmenu kost nu bijvoorbeeld €4,50 of €6,50, dat was destijds €3,75 en €5,24. Tegelijkertijd zijn de porties ook wel weer ruimer geworden.
Wat vinden anderen?
“Soms komen er tips in de comments. Dan zeggen studenten dat de kantine ook vegetarische opties moet aanbieden, want dat doen ze vrijwel nooit. Andere studenten hebben dus wel de drang om wensen of klachten te melden bij mij. Al zijn het niet alleen studenten die dit account volgen, want ik kan ook de statistieken zien. Soms staan er ook oudere mensen bij, ik mag hopen dat dat geen studenten meer zijn.”
Hoe moet het verder als jij afstudeert, of er onverhoopt mee stopt?
“Aankomend schooljaar ga ik stagelopen en het 3S-project doen, dus dan kan ik het misschien nog wel vol blijven houden om dit account te blijven bijhouden. Als het echt heel weinig moeite is, dus tien minuutjes of zo, dan doe ik het wel. En anders hoop ik dat iemand het wil overnemen. Het is heel makkelijk om dit te doen. Op het Service Portal staat een PDF’je en daar maak ik een screenshot van. De screenshot knip ik bij, zodat het formaat iedere keer hetzelfde blijft en die plaats ik dan op Instagram. Die moeite is gewoon minimaal.”

Foto's: Tijmen Bartels
Gerelateerde artikelen
Nieuwe opzet en campagne Honours Programma; “Studenten zijn moeilijker te bereiken”
In heel Saxion loop je al weken over de stickers van het Honours Programma. Daarmee wil het extracurriculaire programma – dat afgelopen jaar een ingrijpende verandering onderging – nieuwe deelnemers trekken. En dat is nodig, want de deelname liep de afgelopen jaren terug.
In het hok: studievereniging QUEER!
Het is zonder twijfel de meest kleurrijke ruimte op Saxion in Deventer: het hok van studievereniging QUEER! Maar achter alle vlaggen en regenboogwaaiers schuilt meer: QUEER! wil vooral een veilige haven bieden voor de queercommunity, waar de leden zich welkom en gezien voelen. Zo’n veilige ruimte blijkt geen overbodige luxe; na incidenten heeft de vereniging een directe link met de beveiliging. “Als er iets aan de hand is, dan sprinten zij de trap op.”
De Studentrecensent: een 8,5 voor de AI-handreiking voor studenten
Op de middelbare school hoorde ik de term Artificial Intelligence weleens voorbij komen, bovenal natuurlijk ChatGPT. Ik gebruikte het eigenlijk nooit, maar nu eenmaal op het hbo, lijkt er geen ontkomen aan. Saxion biedt sinds kort een handreiking aan – liefst 13 pagina’s – en die is best nuttig, al is hij niet perfect.