pexels-pixabay-158776.jpg

Stagevergoeding op Saxion (waarschijnlijk) omhoog, en dat is welkom: “Je wil niet voor Piet Snot werken”

Goed nieuws voor stagiairs op Saxion, al is het nog even afwachten hóe goed. Saxion komt met een nieuw voorstel over de hoogte van de stagevergoeding op Saxion. Volgens HR-directeur Marijke Kamphuis is de hogeschool daarvoor nu aan het kijken wat vergelijkbare instellingen betalen. Volgens studenten die recent stageliepen op Saxion werd dat hoog tijd. “Ik vond het heel erg weinig, niet bijzonder veel voor het werk dat je zou moeten doen.”

Saxion betaalt stagiairs nu standaard 230 euro per maand, zo valt te lezen op het intranet. Ter vergelijking; de Rijksoverheid betaalt sinds januari van dit jaar stagiairs 747 euro (bruto) per maand, en de Hogeschool van Amsterdam maakte deze maand bekend stagiairs 500 euro per maand te gaan uitbetalen. Daarbij afgezet is die 230 euro dus niet veel. Toch is een echte vergelijking moeilijk te maken: veel hogescholen hebben hun stagebedragen niet openbaar gepubliceerd, en verder verschillen de bedragen nogal per sector.

In het akkoord over de nieuwe CAO voor het HBO (onder puntje 8.6) is nu afgesproken dat de hogescholen hun stagiairs een ‘realistische stagevergoeding’ dienen te betalen. Wat dat dan is? In ieder geval meer dan 230 euro, als we af moeten gaan op de woorden van stagiairs die recent stage liepen op Saxion, zoals Noah Zanoni. De student Toegepaste Psychologie liep stage bij het XR-lab. Een hele leuke en gezellige stage, zegt hij er zelf over. “Met veel ruimte en zelfstandigheid.”

Taai

Over de stagevergoeding is hij minder te spreken. “Zeker als je dat omrekent naar een bedrag per uur is dat wel heel taai, dat zou wel meer mogen zijn. Binnen het XR-lab ging het er wel over, maar zij konden daar ook niet heel veel aan doen. En dan had ik zelf het geluk dat ik nog thuis woon, dat was voor anderen wel anders.”

Creative Media & Game Technologies-studente Lisa Vrijdag liep ook stage op Saxion, bij Ambient Intelligence. Ergens was ze blij dat ze een vergoeding kreeg, want dat is in haar sector, waar studenten veel bij beginnende gamebedrijfjes gaan werken, helemaal niet vanzelfsprekend. Maar over de hoogte van de betaling is ze minder te spreken. “Ik snap dat het ook een leerervaring is, maar door de loonheffing kreeg ik minder stagevergoeding dan ik schoolgeld betaal. Dat was wel een grote irritatie.”

Ze heeft het gevoel dat studenten categorisch aan het kortste eind trekken, in zijn algemeenheid. “Je wil niet voor Piet Snot werken. Ik vond het erg weinig voor het werk dat je zou moeten doen.”

Wat dan reëel is? Dat weet ze ook niet gelijk. “Wel meer dan 230 euro. En ik vind dat je als school het goede voorbeeld moet geven.” Dat is HR-directeur Kamphuis met haar eens, blijkt uit haar woorden. Volgens Kamphuis was Saxion al langer bezig met het vaststellen van een nieuwe stagevergoeding, ook al voor de nieuwe CAO er was. “We vinden zelf ook dat we die moeten updaten.”

Niet lager 

Uit de benchmark kwam in ieder geval dat Saxion nu aan de lage kant zit. Volgens Kamphuis is haar één geval bekend van een student die niet kwam stagelopen, omdat hij de vergoeding niet zag zitten. “Maar we willen een interessant stagebedrijf blijven, met een vergoeding die marktconform is.”

Omdat het voorstel er nog niet ligt en dus ook nog niet gepresenteerd is, kan Kamphuis nog niet precies zeggen hoe hoog die is. “Maar dat die niet lager zal zijn? Zoveel kan ik wel zeggen.”

Bas3

Bas Klaassen