De academie AGZ verlengt de tijdelijke contracten van tien collega’s bij de opleiding Verpleegkunde niet. Dit vanwege de krimp in studentenaantallen en de bezuinigingen die dat met zich meebrengt. Directeur Pascal Heynen neemt nog een aantal maatregelen: zo wordt bij de eerste week ziekteverlof de les niet opgevangen door een collega, en zullen sommige docenten van Deventer naar Enschede verhuizen.
Dat schrijft Heynen in een stuk op mijnsaxion (intranet), onder de noemer ‘AGZ krimpt… en dit zijn de consequenties’. Zijn academie wordt op Saxion het hardst getroffen door de bezuinigingen. De studentenaantallen krimpen flink: de definitieve aanmeldcijfers van oktober en uitvalcijfers laten een nog minder rooskleurig beeld zien dan eerder. Dit studiejaar zijn er driehonderd studenten minder dan vorig jaar, waarmee de daling in twee jaar tijd twintig procent is. Voor Verpleegkunde is die daling nog scherper: 35 procent.
Waar Heynen twee maanden geleden nog op mijnsaxion communiceerde dat hij collega’s op tijdelijke contracten wilde behouden voor de academie, is nu besloten dat bij Verpleegkunde van tien mensen afscheid genomen wordt. Dat kregen ze vorige week maandag te horen.
SaxNow spreekt voor dit verhaal meerdere andere mensen met een tijdelijk contract bij Verpleegkunde, maar die willen liever niet met hun naam in deze publicatie, omdat ze bang zijn dat het hun kansen op de arbeidsmarkt zal verminderen. Uit die gesprekken komt een vergelijkbaar beeld naar voren: nooit is hen een vaste aanstelling toegezegd, maar ze hadden wel de indruk dat ze daar bij goed functioneren goede kans op maakten. En dat ze zich daarvoor hebben ingezet, door meer uren te maken dan waarvoor ze op contract staan.
Duidelijkheid geven
Directeur Pascal Heynen herkent de verhalen. Natuurlijk zijn mensen boos, verdrietig en teleurgesteld zegt hij – ‘en dat begrijp ik ook’. Maar hij vindt het belangrijk om duidelijkheid te geven. “We weten nu hoe we ervoor staan, en dat is nog wat minder goed dan we eerder dachten en op hoopten. Daarmee ontkomen we gewoon niet aan stevige maatregelen. Dat komt hard aan, en dat is vervelend.”
Tegelijkertijd valt de ingreep relatief mee gezien de bezuinigingsopgave, vindt de academiedirecteur. “Het gaat om tien mensen. Tegen hen zeggen we nu al: hou er rekening mee dat je contract niet verlengd zal worden.” Heynen zegt dat de academie de afgelopen jaren voorsorteerde op de krimp, bijvoorbeeld door de flexibele schil wat groter te maken, tegen de tendens op Saxion in. “Maar helemaal voorbereiden op krimp, kun je ook niet. Want je weet niet wanneer die begint, en hoe heftig het wordt. Daarbij zijn we gewoon gewend geraakt om in groei te denken.”
Lesuitval en flexibiliteit
Het niet verlengen van tijdelijke contracten is niet de enige maatregel die de academie neemt. Heynen kiest ervoor om bij ziekte een collega niet meteen te vervangen, dat wordt pas na een week gedaan. En dus kunnen er lessen uitvallen. “Maar eigenlijk is deze maatregel een manier om te optimaliseren, want het is helemaal niet zo effectief om die gaten op te vullen met het team. Dat doen we allemaal met de beste bedoelingen, en het zegt iets over de team-geest, maar het is gewoon beter om duidelijk naar de studenten te communiceren dat een les uitvalt, en naar een goede oplossing te kijken.”
Omdat de krimp vooral de locatie Deventer raakt, vraagt Heynen flexibiliteit van medewerkers. Dat wil zeggen dat mensen die normaal in de Hanzestad werken ingeroosterd kunnen worden in Enschede. “Dat kan invloed hebben op je normale routine”, zegt Heynen. “En ook dat kan vervelend zijn. Maar deze flexibiliteit moeten we vragen.”
Team-activiteiten horen erbij
Heynen gaat niet bezuinigen op activiteiten als academiedagen en team-etentjes. Want die horen er gewoon bij, vindt hij. “Ook in tijden dat de druk toeneemt moeten we aandacht hebben voor onderlinge samenwerking, en voor elkaar.” Dat wordt soberder dan in de vette jaren, want behoud van collega’s heeft prioriteit – geeft hij aan. “Maar activiteiten die gaan over de onderlinge binding en de onderlinge sfeer zijn geen luxe.”
De academie zal, om kosten te besparen, de externe inhuur halveren. Dat kan volgens Heynen, omdat je bij groei mensen wil aantrekken die specifieke deskundigheid met zich meebrengen, bijvoorbeeld medische specialismen. Daar valt dus op de besparen, denkt de directeur. Hij wil niet bezuinigingen op de inhuur van surveillanten: als docenten dat werk moeten doen, dan zou dat een ‘te grote claim’ leggen op hun werk.
Gerelateerde artikelen
Student werktuigbouwkunde verliest zaak rond onvoldoende voor afstuderen: ‘geen twijfels over onafhankelijkheid of deskundigheid’
Al langer dan een jaar is er gedoe rond het afstuderen van een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde. Nu oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) dat de examencommissie van LED zorgvuldig handelde bij zijn beoordeling. De onvoldoende die de student kreeg blijft daarom staan. Volgens het Cobex is er bovendien geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid of onafhankelijkheid van zijn begeleider.
Bekentenis en Turnitin-rapport funest voor studente in fraudezaak, examencommissie handelde niet onredelijk
Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) is bewezen dat een studente fraudeerde bij haar verslag van de minor Prestatiepsychologie. De sanctie die ze daarvoor kreeg van de examencommissie van de AMA blijft daarom staan. Een bekentenis van de studente speelt een belangrijke rol bij dat oordeel.
Iraanse studenten in de knel door oorlog: “Hoogte collegegeld wisten we van tevoren, maar uitbreken oorlog niet"
Een deel van de Iraanse studenten zit in de knel door de oorlog in hun thuisland. Die levert niet alleen heel veel stress en zorgen over hun thuissituatie op, maar ook financiële kopzorgen. Saxion neemt maatregelen de studenten te steunen en die worden volgens de hogeschool door de meeste Iraanse studenten ‘positief ontvangen’. Toch is er ook kritiek. “Ik voelde me een beetje in de steek gelaten.”