Kerstgeschenk nog niet ingeleverd? Doe geen moeite, de termijn is verlopen en de webshop waar je ‘Tinteling’ verzilverd kon worden, is inmiddels gesloten. Maar de één zijn dood - qua kerstgeschenk - blijkt de ander zijn brood, want de niet ingeleverde kerstgeschenken van Saxion-medewerkers leveren goede doelen duizenden euro’s op.
De ‘Tintelingen’ konden tot 9 maart ingeleverd worden. Iets meer dan drie maanden hadden medewerkers dus om hun geschenk te verzilveren. Zo’n 96% van de medewerkers deed dat, laat woordvoerder Steffi Riethorst weten namens DMC, dat verantwoordelijk is voor het jaarlijkse kerstgeschenk.
Een groot deel van de medewerkers verzilverde dus zijn kerstgeschenk. Medewerkers die dat niet deden, deden (mogelijk onbewust) iets voor het goede doel. Het geld van de niet ingeleverde bonnen – die een waarde van zo’n 40 euro vertegenwoordigen - gaat namelijk niet naar Saxion of naar Tintelingen BV, maar naar het goede doel, blijkt uit de aanbestedingsdocumenten.
In de aanbesteding van het kerstgeschenk valt precies te lezen om welke goede doelen het gaat. Edukans, het Jeugdeducatiefonds en de Stichting Zorgeloos naar School. Riethorst: “Alle drie doelen met een relatie met het onderwijs en ANBI-status.”
Een vlugge rekensom leert dat het met de bonnen zo’n 4% van ongeveer 3.000 medewerkers al snel om duizenden euro’s gaat die naar jongeren en educatie vloeien.
Drie maanden
Een termijn van drie maanden, is dat niet kort? Doorgaans kun je tegoedbonnen van bijvoorbeeld webwinkels zo een jaar of langer op de plank laten liggen. Riethorst: “Die termijn is in lijn met voorgaande jaren." Om ervoor te zorgen dat medewerkers hun bon verzilveren zijn leidinggevenden geattendeerd, zegt ze ook. “Zodat ze het nog eens kunnen melden in hun dienst of academie, of contact kunnen zoeken met mensen die bijvoorbeeld langdurig ziek zijn.”
Het meest gekozen cadeau door mensen die hun bon wél inleverden is volgens Riethorst een cadeaukaart, van bijvoorbeeld een webwinkel. Ook kiezen veel medewerkers er volgens haar ook bewust voor om hun Tinteling te doneren aan het goede doel.
Dat deed ook SG-programmamaakster Britt Krabbe, maar dan aan een goed doel wel heel dicht bij huis. Stagiairs en studentassistenten kregen afgelopen jaar geen kerstgeschenk, volgens Saxion wegens belastingregels. Krabbe bood vervolgens via LinkedIn haar eigen kerstgeschenk aan.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.