Hij wil eigenlijk honderd procent met het openbaar vervoer reizen. Sterker, dat deed docent-onderzoeker Wilco Engelsman (HBO-ICT) de afgelopen drie jaar, toen hij afstand nam van zijn kapotte automobiel. Maar hij is tóch op zoek naar bijvoorbeeld een kleine Ford Ka of Fiësta, ondanks het nieuwe Saxion-beleid dat via de portemonnee stimuleert om de auto vooral te laten staan. “Deze kant van het land is gewoon niet goed aangesloten.”
“De trein laat het te vaak afweten op dit moment”, schreef Engelsman deze week op Twitter. Dat is voor hem de reden om op zoek te gaan naar een goedkope, (bijna) afgeschreven auto. Een euro of 900 mag die kosten, en laag in de belasting. Die komt er om af en toe van woonplaats Enschede naar het werk in Deventer te rijden, en voor familiebezoek. “Mijn ouders wonen in een dorp op de Veluwe. Met het openbaar vervoer doe ik 2,5 uur over een enkele reis, met de auto 50 minuten.”
Lessen zijn niet te verschuiven
Eigenlijk ging het vervoer per bus en trein best oké de afgelopen drie jaar, zegt Engelsman. Maar er waren ook momenten van irritatie. Bijvoorbeeld als hij les gaf bij de Saxion Parttime School. Als hij in de avonduren klaar was, stond ‘ie regelmatig een half uur te wachten op de trein. “Het maakt op zulke momenten nogal uit als je met de auto drie kwartier eerder thuis kunt zijn”, zegt hij. Daarbij is de kans op vertraging of uitval in het openbaar vervoer nu te groot, en zijn lessen zijn niet te verschuiven.
De overvolle bussen en treinen staan hem ook tegen. Zijn gezondheid is niet denderend en met de oplopende covid-cijfers voelt Engelsman zich veiliger in de auto.
Als docent en gepromoveerd Business IT Alignement (het effectief inzetten van informatie-technologie) kijkt Engelsman heel zakelijk naar zijn vervoersbeweging. “De waarde-propositie van het openbaar vervoer haalt het voor mij nu niet bij die van de auto.” Oftewel: het toekomstige bezit van een auto heeft voor hem op dit moment meer waarde dan geen auto hebben.
Gerelateerde artikelen
Zes gouden tips voor ‘als de pleuris uitbreekt’ (met dank aan de laatste Studium Generale)
Tijdens de Studium Generale van gisteren kreeg het publiek antwoord op de vraag: verdwaald – hoe red jij jezelf zonder internet, voedsel en water? SaxNow zette de ultieme tips van professioneel wildplukker Edwin Flores en navigeerexpert Michel van Dongen voor je op een rij in een mini-survivalgids. Handig, mocht je ooit moeten overleven “als de pleuris uitbreekt in Nederland,” zoals presentator Richard Engelfriet het noemde.
Teleurstelling in Deventer: geen ‘groene, parkachtige’ omgeving achter Saxion, maar een parkeergarage
Saxion is teleurgesteld door de plannen voor een tijdelijke parkeergarage achter de hogeschool in Deventer. Daarmee gaat voorlopig een streep door een scenario waarin het gebied tussen Saxion en spoor zou transformeren in een soort groene, parkachtige omgeving. Daarvoor had de hogeschool, samen met buren Tauw en Aventus, juist gepleit bij de gemeente. “Dit staat ver af van wat we met elkaar voor ogen hadden.”
Column: Prioriteiten
Hoger onderwijs is voor 90 procent kennisoverdracht en vaardigheden aanleren en voor het overige deel pedagogiek. En misschien wel de meest cruciale les die wij studenten op dat laatste gebied meegeven is leren prioriteiten te stellen, en dan bij voorkeur ook nog de juiste.