Op jonge leeftijd begon Nick Velten (33) op het zolderkamertje bij zijn ouders thuis met het bouwen van websites, wat uitgroeide tot zijn eigen bedrijfje. Daarnaast studeerde hij Commerciële Economie op Saxion. “Dat was een voorwaarde van mijn vader.” Toch stopte hij met studeren, want zijn bedrijf bleef groeien. Inmiddels is zijn bedrijf verkocht en dit levert hem een plek op in de Quote Top 100 jonge selfmade miljonairs 2023: nummer 73 met een geschat vermogen van 17 miljoen. “Die schatting is veel te hoog.”
Het bouwen van websites liep uit tot het starten van zijn eigen bedrijfje ‘Velten Media’ toen hij zestien was. Een uit de hand gelopen hobby, zo omschrijft hij het. Nick: “Er zat geen strategie achter op dat moment, ik was gewoon een beetje een nerd.”
Naast het hebben van zijn eigen bedrijf, studeerde hij Commerciële Economie. “Dat was een voorwaarde van mijn vader. Ik mocht alles doen wat ik wilde, als ik mijn studie maar af zou maken.” Hij deed een jaar voltijd Commerciële Economie en haalde bijna alle punten, maar het jaar erna maakte hij er een potje van, zoals hij zelf zegt. Hij probeerde hierna nog even deeltijd. “Maar tijdens de les zat ik mailtjes van klanten te beantwoorden. Toen zei ik: ‘Pap, ik stop ermee’. Gelukkig heeft het achteraf goed uitgepakt.”
Het succes van zijn bedrijf werd destijds al opgemerkt door SAX, de voorganger van SaxNow. In de ondernemerseditie in mei 2014 kwam Velten Media al op nummer 37 binnen in de top 50 meest succesvolle spin-offs van Saxion.
Hard werken wordt beloond
Velten Media werd Stimmt, groeide van één medewerker naar bijna dertig en kreeg naast Enschede ook een kantoor in Amsterdam. Right place, right time? “Ik ben er op het juiste moment ingerold, dus natuurlijk is de timing belangrijk.” Maar het was ook keihard werken, vertelt Nick. “Stress, geldzorgen, lange periodes dingen tegen je zin in doen en de druk van klanten zorgde ervoor dat ik regelmatig platlag met migraine.”
Naast Stimmt startte Nick in 2016 Fangage samen met dj Sam Feldt, een platform waar influencers exclusieve content kunnen delen met hun fans. De tijd van stressen is voorbij, want inmiddels zijn beide bedrijven verkocht. Nick noemt het een ‘groeikeuze’, voor hemzelf en voor de bedrijven. “En het was een bod waar ik geen nee tegen kon zeggen.” Wel is hij nog aandeelhouder en ambassadeur. “Ik weet wat er speelt, maar kom niet meer naar het kantoor.”
Dat beide bedrijven zijn verkocht, zorgt er ook voor dat voor de eerste keer in jaren zijn agenda leeg is, en dat is even wennen. “Ik leefde al die tijd van meeting tot meeting, mijn agenda was altijd vol. Ik zat altijd geplakt aan mijn telefoon.” Ontgiften, resetten en relaxen, dat is wat Nick aan het doen is nu hij een lege agenda heeft. “Ik had eind vorig jaar een week in mijn agenda waar alleen maar stond dat de schoonmaakster komt.”
17 miljoen euro?
Het verkopen van de bedrijven zorgt niet alleen voor rust, maar ook voor financiële vrijheid en voor een plekje in de Quote Top 100 jonge selfmade miljonairs 2023. Op nummer 73, om precies te zijn. Quote schat zijn vermogen op 17 miljoen euro. Toch had hij die vermelding liever niet gehad. Nick: “Het is niet alsof dat geld op mijn rekening staat, en ze hebben het veel te hoog aangehouden. Het heeft met allerlei verschillende factoren te maken, zoals met de beursgang van Triller, het bedrijf dat Fangage overnam.”
Door de financiële onafhankelijkheid is de druk eraf voor Nick. Hij is aan het uitzoeken wat hij wil doen de aankomende jaren. “Iets nieuws opzetten wil ik niet meer doen, maar ik vind het wel leuk om iets bestaands te laten groeien en andere ondernemers te helpen.” Ook de mogelijkheid om nog te gaan studeren is voor Nick een overweging, bijvoorbeeld psychologie. Spijt van zijn eerdere keuze om te stoppen met zijn studie heeft hij niet. “Ik leer het beste door te doen. Ik heb inmiddels al veel ervaring in het werkveld, maar eigenlijk doe ik ook maar wat. Maar dan wel met veel passie.”
Gerelateerde artikelen
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”
Column: Storm
Het begint allemaal onaangenaam te voelen, en dan heb ik het niet alleen over de stijgende temperaturen. Als het kwik te hoog stijgt, volgt vaak noodweer, en er komt inderdaad een financiële stormwind op ons af (maar zoals altijd, de situatie is niet alarmerend hoor). De laatste in de reeks bezuinigingsmaatregelen, de op 1 juli gecommuniceerde “vacaturestop”, komt hard aan.
Saxion sluit 2024 af met 7,5 miljoen in de plus; maar bezuinigingen blijven nodig
Waar een negatief resultaat van 3 ton begroot was, sluit Saxion 2024 af met een overschot van 7,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag. Het bedrag is toegevoegd aan de reserves, die daarmee groeien naar 123 miljoen. Maar de financiële zorgen en de miljoenenbezuinigingen blijven bestaan. Bestuurder Richard Wielinga: “Voor 2025 lijken we uit te komen op een negatief resultaat.”